Cidor Mihály

Ny. rendőr alezredes, biztosítási-pénzügyi tanácsadó, polgárőrvezető,

Nyíregyháza

szszb 25 ncsé Cidor Mihály.jpgKeress olyan munkát magadnak, amit szeretsz csinálni, és megtalálod benne életed értelmét! Ennyire egyszerű. Ezt tette Cidor Mihály is, aki tulajdonképpen olyan munkaterületeken dolgozott egész életén át, amelyekhez kedve volt. Munkaszeretetét a génjeivel örökölte, az ófehértói kis ősi házból, ahol édesanyja és édesapja tizenkét gyermeket nevelt fel nagy szegénységben, de annál nagyobb szeretetben. Mint az orgonasípok, jöttek egymás után az apróságok a Cidor családban – egy fiú, egy lány – összesen hat fiú, hat lány.

Cidor János és Pápai Márta szülők leg­kisebb gyermekeként Mihály is meglátta a napvilágot 1956-ban. Nagyon meg kellett szenvedni minden betevő falatért a nagycsalád számára, hiszen amíg édesanyjuk otthon nevelte a tizenkét gyermeket – mosott, vasalt, főzött –, addig apjuk a határban, keserves, verítékes paraszti munkával próbálta előteremteni a mindennapi kenyeret. A föld bizony akkor sem adta ingyen kincseit, ahogy a testvérek nőttek, a nagyobbacskáknak már menni kellett az apjukkal korán reggel a mezőre segíteni. Meg is tanultak a Cidor gyerekek dolgozni! Ez az a nemes dolog, amit a szülői és a testvéri szeretet mellett kapott a nagycsaládtól. A munka szeretetét! Neki már könnyebb volt, mint bátyjainak és nővéreinek, mert ő a legkisebb lévén a soknál egy kicsit kevesebbet dolgozott. Ahogy a nagyok tanultak, munkahelyet kerestek, hogy jobban boldoguljon a család. Az általános iskola után így került Mihály is szakmát tanulni a 110-es Szakmunkásképző Intézetbe, Nyíregyházára, ahol 1973-ban általános gépszerelő és géplakatos szakképesítést szerzett. Igaz, a szíve mélyén mindig katonatiszt vagy tanár szeretett volna lenni, ám nem mert előhozakodni merésznek tűnő álmaival. Amikor Budapestre került a Gép- és Felvonószerelő Vállalathoz, munka mellett elvégezte a gimnáziumot, Baktalórántházán ’76-ban érettségizett. Már ’73-tól a Mezőgép után a Nyírségi Vízgazdálkodási- és Vízhasznosítási Társulatnál dolgozott.

’79-ben a B. M. Tartalékos Tisztképző Iskolájába került, Kerepestarcsára, ’81-ben tisztté avatták. 2003. dec. 31-ig – nyugdíjazásáig – a Belügyminisztérium hivatásos állományában teljesített szolgálatot. Közben munka mellett elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát is Budapesten. A szakmai sikerek családi örömökkel is párosultak, hiszen 1975-ben családot alapított, feleségül vette Kerekes Katalin nyírjákói leányt, akivel azóta is – 34 éve – boldog házasságban élnek. Megszülettek a lányok, Katalin és Viktória, mára felnőtt, önálló egyéniségek.

Mihály 1992 februárjától másodállásban üzletkötőként elkezdett biztosításokkal foglalkozni a Winterthur Rt.-nél, majd a QBE Atlasz Biztosító Rt.-nél ugyanezen munkakör után értékesítési vezető, 2003-tól brókertartó régióigazgató lett. Közben, a többes biztosítást közvetítő, ún. PSZÁF engedélyét is kiváltotta, amely kezdetben csak egyéni vállalkozás volt, majd az általa megalapított Biztor Biztosítást Közvetítő Bt. keretében működik a mai napig.

Ügyvezető tulajdonosként önálló irodát nyitott Nyíregyházán, a Liliom út 21. szám alatt 2004-ben, ahol széles körű, mindenre kiterjedő biztosítási és pénzügyi tanácsadást, szolgáltatást tud nyújtani. Mihály jó kapcsolatteremtő képessége és tájékozottsága révén mindig a legjobbat tudja kínálni ügyfeleinek, amiben – elmondása szerint  – partnerei még sohasem csalódtak. A cég fellendülését mutatja, hogy nemrégiben új biztosítási irodája nyílt a borbányai üzletházban. „Megtaláltam életem második olyan munkaterületét, amely újból kiteljesít engem munkámban. Nyugdíjazásom után – mondhatni életem második teljében – egy biztos és megbízható családi háttér, megbízható feleség tudatában ismét kibontakozhatok.”

A rendőrség által hirdetett, mára lehet elcsépelt jelszót: „szolgálunk és védünk”, a polgárőrség „egy mindenkiért, mindenki egyért” szlogene váltotta fel. Hat év alatt – munkája elismeréseként – sorra kapta a felkéréseket különböző polgárőr-vezetői posztokra. Így ma elnöki tisztségben felelős a Nyíregyháza-Borbányai Polgárőr Egyesületért, alelnöki minőségben 14 polgárőr-egyesületet magába tömörítő Nyíregyháza Polgárőr Szövetségért, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőrszövetség I-es Régiója is az ő irányításával működik.

„Megtaláltam azt a tevékenységet, amelyet szeretek csinálni, amely soha nem fárasztó, a munka szórakozás számomra” – meséli elegáns egyszerűségével.

Cidor Mihály főállásában számos he­lyi, megyei, országos és minisztériumi dicséret, jutalom tulajdonosa, Másodállásában – szinte minden évben – az országos értékesítési munkaverseny 2. helyén végezve, elismerésként eljuthatott már Tunéziába, a Kanári-szigetekre, Srí Lankára, Egyiptomba is. Szabad idejét igyekszik mindig a családjával tölteni, de sportszeretete, fokozott mozgásigénye is egy életen át elkíséri.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése