Tomcsik Józsefné

Gazdasági igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_13-30_tomcsik_jozsefne.jpgA számok világában éli hétköznapjait több évtizede Tomcsik Józsefné, a megyei gyermekvédelmi szakszolgálat gazdasági igazgatóhelyettese. Tomcsikné soha nem állt a reflektorfényben, de munkája nélkül a több ezer, állami gondoskodás alatt álló gyermek és fiatal felnőtt anyagi helyzete átláthatatlan lenne.

Tomcsik Józsefné, született Feczák Anna, ötgyermekes nagycsaládban ismerte meg a testvéri szeretet, az egymásrautaltságban nyújtható segítség érzését és felelősségét. Édesanyja, lánynevén Paszternák Anna, ma nyolcvankét éves. Édesapja, néhai Feczák Péter, földművesként kereste meg a nagycsalád kenyerét. Péter bátyja már nincs az élők sorában, Mária főnővér Budapesten, Olga az állategészségügyben dolgozik, főkönyvi könyvelő, Jutka a nyíregyházi polgármesteri hivatalban az étkezdét vezeti. A férje, Tomcsik József, műszaki ellenőr a városházán. Három gyermekük született, Zoltán sebészorvos a csepeli kórházban. Felesége, Császári Viktória, középiskolai tanárnő. Nekik is három gyermekük van, Eszter, Márton és Zoltán. A középső gyermek, Eleonóra, pedagógus, Budapesten tanít drámapedagógiát. József Miskolcon harmadéves joghallgató, most vette fel a kulturális antropológia szakot.

Tomcsikné a nagykállói Korányi-gimnáziumban érettségizett 1966-ban, majd képesített könyvelőit végzett. Sikerrel fejezte be tanulmányait a felsőfokú költségvetési és államháztartási tanfolyamon, valamint szintén felsőfokú adótanácsadói iskolában is kiegészítette ismereteit.

Első munkahelye a máriapócsi Zöld Mező Termelőszövetkezet volt, ahol az irodán hét évig dolgozott. Utána a megyeszékhelyre költöztek, és a gyermekvédelmi szolgálatnál negyedszázada tevékenykedik. Mindenekelőtt az intézet költségvetési gazdálkodása tartozik hozzá. Az ő felelőssége a számviteli rend kialakítása, betartása és betartatása. Mivel a számviteli törvényt módosították, ezért a költségvetésen kívüli pénzeszközök kezelése és nyilvántartása is számos tennivalót ad. Nem kevés gonddal és felelősséggel jár a nagykorúvá lett és állami gondozott gyerekek pénzeinek nyilvántartása.

Szemléletében megváltozott a költségvetési gazdálkodás, központosították a feladatokat, a pénzügyi gazdálkodás szűkösebb anyagi lehetőségeknek adott teret. Ráadásul az állami költségvetés szigorodott, éppen ezért az intézményvezetők és a gazdasági vezető korlátozottabb körülmények közt oldhatják meg az előírt és törvény által rájuk rótt teendőket.

Bár ezek a kötöttségek megnehezítették Tomcsikné munkáját is, azért ettől függetlenül a megyében élő kétezer-nyolcszáz állami gondoskodás alatt álló gyermek és fiatal felnőtt létszámnyilvántartását a szakszolgálatnál végzik. Közvetlenül ezerháromszázötven gyermek teljes körű ellátását biztosítja a szakszolgálat. Mindez alatt a ruha, a cipő, élelem beszerzését egyaránt kell érteni. Közülük ezeregyszázötven gyermeket nevelőszülőknél helyeztek el. Nyolcvan és száz közötti azoknak a száma, akik az átmeneti otthonokban – ilyet létesítettek például Nyírszőlősön – és az utógondozó házban – Ibrányban – találnak menedéket. Mivel életre eszmélésüket általában itt élték meg, érthető módon ide kötődnek.

Az idei évben 712 millió forint érkezik az államtól a rászorulók számára. Az a szabály, hogy a gyermekek vagyonát a gyámok tartják nyilván. Havonta 42 millió forintot utalnak át az ezeregyszázötven gyermek ellátására. Egy gyermekre 35–40 ezer forint jut, ehhez jön még a családi pótlék. Ezzel a pénzzel teljes mértékben elszámolnak a nevelőszülők. S ha bárki sokallná ezt a pénzt, sürgősen el kell mondani, hogy a nevelőszülőknek mindössze nyolcezer forint a jövedelme ebből az összegből. Ráadásul a gyermekek felnevelése nem számít nekik munkaviszonynak, tehát például a nyugdíjba sem számít bele. Ennek ellenére a megyében a középkorú nők és férfiak jelentkeznek nevelőszülőnek.

Tomcsikné a számok mögött látja a magára maradt gyermekeket, és gyakran megesik a szíve rajtuk. Természetesen nem tudja mindet magához venni, ám az intézményes segítségnyújtás mellett igyekszik emberségből is jelesre vizsgázni. Amit a törvények és a paragrafusok nem tiltanak, és az anyagiak megengednek, abból a nagycsaládban nevelkedett anya igyekszik minél többet megtenni a nevelőszülőknél élő, vagy az átmeneti otthonban, utógondozó házban élő fiatalokért.

Sajátos légkör uralkodik a szakszolgálatnál. Mint azt Tomcsikné elmondja, itt a dolgozók is egyfajta véd- és dacszövetségben végzik a tennivalóikat. Jól tudják, minden intézkedésükkel gyermeksorsokat rendeznek el. Segítik azokat minden módon, akiknek a saját családjuk nem adta meg a befogadás, a vér szerinti szülőkkel történő felnevelkedés esélyét.

A tevékenységének kevés a konkrét elismerése, mivel rendszerint nem találkozik azokkal a gyerekekkel, akiknek az életét anyagilag egyengeti. Ám elégedett embernek vallja magát, mert azzal foglalkozhat, amit szeret, s mindezt – érzése szerint – közmegelégedésre.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése