Makkai Györgyné

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_08-50_makkai_gyorgyne.jpgA számok világában az egyéni sorsok statisztikává szelídülnek, de mégis markánsan mutatják meg a társadalmi változások irányát. Erről beszél Makkai Györgyné igazgatóhelyettes a nyíregyházi Szociális Gondozási Központban.

A vezető beosztású asszony 1948. július 3-án született Nyírtéten. Édesapja, Bihari István a helyi termelőszövetkezetben dolgozott, pénztáros, majd belső ellenőri tisztséget töltött be. Sajnos, ma már nem lehet szerettei között. Édesanyja, Bihary Istvánné, született Mizsura Erzsébet ma is Nyírtéten él, a hetvennyolcadik évét töltötte be. Négy gyermek született a családjukban: Mária vállalkozó, Nyíregyházán lakik, István a nyíregyházi mezőgazdasági főiskola kihelyezett tangazdaságában állattenyésztő, Ferenc egy nyírtéti mezőgazdasági kft.-ben dolgozik és a helyi önkormányzat tagja, Katalin pedig a szociális gondozási központ igazgatóhelyettese.

Katika férje, Makkai György a rendőrségen dolgozik. Egy lányuk született, Noémi, aki nevelőtanár a művészeti szakközépiskolában.

Hogy lesz valaki a gazdasági élet szereplője? Nehéz rá egyértelmű választ adni, ám Makkainé esete jól példázza, hogy a lépésről lépésre haladó tevékenység, az egyre magasabb beosztás olyan sikerélményt ad, amit nehéz lenne mással helyettesíteni.

A baktalórántházi gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhatvanhatban. Ezerkilencszázhetvenben végzett az alap-, majd később a felsőfokú államháztartási szakon. Már akkor belekóstolt a gyakorlati életbe, amikor leérettségizett, és egy éven át könyvelt a nyírtéti termelőszövetkezetben. Itt találkozott először a munka világával, és kezdett kirajzolódni előtte a felelősségteljes irodai szakmai munka. Ezerkilencszázhatvannyolcban átkerült a sóstói szociális otthonba, először élelmezésvezető lett. Később őhozzá tartozott az anyag- és eszközgazdálkodás. Ezerkilencszáznyolcvanháromtól pedig Makkainé vezette a pénzügyi csoportot. Egészen 1993. október 31-éig tevékenykedett ott.

Ekkor új szakasz kezdődött az életében, mert az akkor szerveződött szociális gondozási központ igazgatóhelyetteseként láthatott munkához. A pénzügyi és a szakmai területnek egyaránt ő a felelőse. Az összes gazdálkodási tevékenység, ennek irányítása szintén a Katika feladata.

– Részben önálló intézménynek számítunk – magyarázza Makkai Györgyné. – Ez azt jelenti, hogy költségvetést készítünk, összegezzük az éves gazdálkodást, felügyeleti és ellenőrző tevékenységet is ellátunk. Nagyon sok múlik azon, hogy gazdálkodunk. Hiszen a kisebb és a nagyobb dolgok beszerzésénél érezhetjük a részben önálló döntések meghozatalának súlyát.

Újabb kori jelenség, hogy szinte minden tevékenységhez szükséges szponzorokat felkutatni, ebben igen nagy szerep jut az igazgatóhelyettes asszonynak. Ahhoz, hogy a tervezett bevétel teljesüljön, nem elég az államra, a helyi önkormányzatra várni, hanem igen szerteágazó munkával kell megnyerni a támogatókat.

Felbecsülhetetlen szerepet játszanak a pályázatok manapság az intézmények életében. Nem kivétel ez alól a szociális gondozási központ sem. Makkai Györgyné is nagy figyelemmel kíséri az egyes pályázatok kiírásait, hiszen hiába a legjobb elképzelés, ha nincs meg hozzá a szükséges anyagi fedezet, nem tudnák megvalósítani a célokat. A pályázatokon nyerhető pénzek viszont tervezhetőbbé teszik a gazdálkodást és a humánus feladatok megvalósítását. Ezzel párhuzamosan folyamatosan figyelni kell a gazdálkodásra.

A szociális gondozási központban tizennégy telephely működését felügyelik. A gazdálkodás igen szigorú, pazarlás nincs, hiszen a közpénzek felhasználását a legoptimálisabban célszerű tervezni. A nyolc idősek napközi otthona, az egy értelmi fogyatékosok napközi otthona, a házi gondozói körzetek és az orosi szállást adó klub számos tennivalót ruház az irányító gondozási központra.

Természetesen nem elég jól gazdálkodni a szociális gondozási központban, azt is meg kell nézni, hogy a bevételi többletet mire fordítják. Szigorú szabályok vonatkoznak arra is, hogy a pluszpénzt hogyan költhetik el. Éppen ebben áll a Makkai Györgyné felelőssége: előteremteni a szükséges forrásokat a célokhoz, megvalósítani azokat és tenni mindezt a precíz gazdálkodási fegyelem szellemében.

A munkanapjait úgy szervezi, hogy azt a hivatali időben be tudja fejezni. A délután és az este már a családé. A háztartás naponta ad többórás elfoglaltságot. Régebben nyaranta jártak külföldre, ma inkább a családi kapcsolatok jelentik a szabadidő eltöltését. Debrecenben, Nyírmadán és Nyíregyházán élnek a testvérek, a rokonok, a barátok, akiket gyakran felkeresnek.

Katika úgy érzi, akkor teljes számára az élet, ha a saját családja mellett a tágabb família ügyes-bajos dolgaiban is részt vállalnak. Szívesen olvas, a napi sajtót, a szakirodalmakat és regényeket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése