Dr. Adorján Gusztáv

Osztályvezető főorvos helyettes,

Nyíregyháza

Hihetetlen magasságot és mélységet, röviden a mennyet és a poklot egyaránt megéli épp három évtizede dr. Adorján Gusztáv főorvos, a Jósa András Oktató Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának helyettes vezetője. Az ember feletti erőfeszítést génjeiben hordozza, hisz református lelkész édesapjától és tanítónő édesanyjától az önmagához és a mindenkor vállalható erkölcsi elvekhez való kitartást kapta útravalóul. A parányi szatmári faluban, Kérsemjénben született 1954. április 7-én. Édesanyja, Csizmadia Erzsébet négy évtizeden át nevelte, oktatta a faluban a gyermekeket. Édesapja 1946-tól haláláig, 1972-ig hirdette Isten igéjét és az emberek közti megbékélést, szeretetet a szószékről. Papgyerekként megismerte a hátrányos megkülönböztetést, csak harmadjára vették fel a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Felesége, Berekali Judit, kórházhigiénikus. Három gyermekük született, Eszter ötödéves a jogon, Gusztáv második diplomáját szerzi a közgazdaságin, Réka az ELTE-n pszichológusnak készül.

Az 1980-ban átvett orvosi diplomával azonnal a megyei kórházban kapott állást. Belevetette magát a munkába, tanult, ügyelt, operált, végigjárta a szakmai ranglétra minden fokát. Betegei megszerették, mert nemcsak kiváló orvosi ellátásban részesültek, hanem valami olyan pluszt kaptak Adorján főorvostól, ami lelkileg is elősegítette a gyógyulást. Ezt nevezte keresetlen szavakkal csodának a minden betegéért imádkozó, és tudásához, hitvallásához Isten segítségét is kérő Adorján doktor. Ezrekben mérhető, hogy hány újszülött világrajöttét támogatta.

Mindig is kereste a szakmai kihívást, hogy a rutin soha ne győzze le az egészséges kíváncsiságát.

Megélte és ma is részese az egészségügy állandósult reformjainak. Volt egy tervezet 2003-ban, hogy a nőgyógyászati onkológiai sebészetből önálló szakvizsgát tehessenek a szakmabeliek. Ha zöld utat kapott volna a terv, akkor dr. Adorján Gusztáv – addigi kimagasló szakmai és emberi értékei alapján
– az országban kilenc kolléga között azonnal a vizsgabizottság tagja lehetett volna.

Amit a hivatali döntésrendszer meggátolt, az a nőgyógyászatban bőséggel meghozta gyümölcsét. Kicsit vissza az időben: 1989-től az évente ebben a kórházban műtött, petefészekrákban szenvedő nők kemoterápiás kezelését is Adorján főorvos végezte 1994-ig, az onkoradiológiai osztály megalakításáig.

A nőgyógyászati daganatos betegségek sebészeti kezelése egyre jobban érdekelte. 1996-tól a teljes nőgyógyászati onkológiai műtéti palettát ő indította be. Olyan operációk kötődnek a nevéhez, amelyeket az onkosebészet hazai prominensei is magasan jegyeznek. Például egy császármetszést úgy kellett műtenie egy daganatos betegnél, hogy egyúttal a kiterjesztett méheltávolításra is sor került. Kockázat, kihívás a javából. Kell hozzá az önbizalommal bíró, precíz sebész, de örömmel gondol vissza rá, az anya és a gyerek egyaránt jól vannak, tünetmentesek.

Másik izgalmas szakmai újdonság, hogy rákos méhnyakot eltávolítva, megmenthetik a méhtestet. A nő újra teherbe eshet, szülhet egészséges gyermeket.

Az örömöt, a sikert soha nem felejti, ez doppingolja a rendszeres tanulásra. Ha mégis elveszti a betegét, önmagában keresi a hibát, vajon nem lehetett volna győztesen kikerülni a kórral folytatott harcból? A 2009 októberében Magyarországon operáló robotról azt mondja, „mindössze” 500 millió forint, de a felkészült sebész gyorsabban, vér nélkül, a páciensnek kisebb testi, lelki megterhelést okozva operálhat ezzel. Romániában kettő, Csehországban három ilyen robotot használnak. Ott többre értékelik az embert – legalábbis ezek szerint. Ez nem pénz, hanem szemléleti kérdés.

Adorján főorvos úr átlagon felüli eredményeit elismeri a szakma, gratuláló és köszönő e-maileket olvasok a laptopján. Két éve ő szervezte Nyíregyházán a Nőgyógyászati Onkológiai Kongresszust. A rendszeres tanulást még akkor is megoldotta, amikor saját pénzből járta be az ország-világ legjobb intézményeit. A látottakat továbbfejlesztette, s ma már ő tanítja a kollégákat. Vezetőségi tagja a Magyar Nőgyógyászok Társaságának, a Magyar Méhnyakrák Egyesületnek. A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társasága folyóiratának, a Nőgyógyászati Onkológia című kiadványnak a szerkesztőbizottságában vállal fontos feladatokat.

Nyíregyháza Város Önkormányzata 2008-ban Eisert Árpád-díjjal – ő végezte az első nyitott szívműtétet Nyíregyházán az országban – ismerte el dr. Adorján Gusztáv innovatív orvosi tevékenységét, különösen a nőgyógyászati onkológiai sebészet kialakítása, fejlesztése és oktatása terén elért eredményeiért. A lelki békét igyekszik megteremteni magában, szellemét pallérozza, testét edzi – kosarazik, síel, horgászik – így elmondhatja: a harcot megharcolta, a hitet megtartotta és gyógyít, vezet, tanít ma is, két végén égetve a gyertyát…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló