Dr. Diószeghy Péter

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza,

szszb 23 tk Diószeghy Péter dr. .jpgAz ideggyógyászat és a szívsebészet közül választotta életpályája hivatásául az előbbit dr. Diószeghy Péter, a Jósa András Oktató Kórház osztályvezető főorvosa. A csöndes, halk szavú, ám nagy tudású főorvos a tudomány egyik bölcsőjében, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Idegklinikáján gyakorolta a szakmát közvetlenül a diploma átvétele után, 1973-tól 1996-ig.

Gondolkodást igénylő orvosi szakterületet keresett, és a logikusan felépített és működő idegrendszer anatómiájában és működésének megismerésében mindezt meg is találta. Évfolyamának legjobbjai közé tartozott, hatodévesen még Népköztársasági Ösztöndíjat is szerzett. Szabályos életút rajzolódott ki az ifjú orvos előtt, hisz az egyetemen dolgozni nagy dicsőséget jelentett a pályatársak szemében, szakmailag pedig a kutatás, gyógyítás, oktatás hármasságában a legtöbbet itt kaphatta. 22 éven át mondhatta főnökének dr. Molnár László professzort, aki igencsak szigorú ember hírében állt. Rossz néven vette, ha a kollégái este hat órakor már nem tartózkodtak benn a klinikán, hisz a professzor szerint kutatni, olvasni, a betegekkel foglalkozni szinte 24 órás elkötelezettséget igényel. Dr. Mechler Ferenctől a tudományokkal való foglalkozás napi gyakorlatát ismerte meg, dr. Rusz Sándor docens pedig a gyógyító munka rejtelmeibe vezette be. Nem véletlen, hogy Diószeghy doktorhoz is a napi gyakorlat állt a legközelebb. A szerteágazó szakterület témái közül az ideg-izom betegségek és az elektrofiziológia iránt érdeklődött legjobban. A klinikai évek alatt szakvizsgázott neurológiából (1977), elmegyógyászatból (1980), kandidátusi értekezését 1989-ben védte meg. Az akkori és mai szabályok értelmében PhD-fokozattal rendelkezik. Angol, német, orosz nyelvvizsga birtokában a szakirodalomban fellelhető újdonságok is azonnal elérhetők a számára.

A klinikai háttér nyújtotta biztonságból újabb megméretés elé került: Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban sikeres pályázat után őt nevezték az Ideggyógyászati Osztály élére.

Mint osztályvezető főorvos ma a megyei kórház egyik legnagyobb ágyszámú és forgalmú osztályát irányítja. Az egészségügyben zajló reform nyomán a 100 ágy 90-re csökkent.

Évente általában négyezer fekvő-beteget látnak el, zömében Szabolcs-Szatmár-Beregből. 45 ágyon az agyi érbetegeket kezelik. 2007 áprilisától az eddig a belgyógyászatokon fekvő stroke betegeket is az idegosztály látja el. Akut felvételes osztályként mindig tartalékolnak néhány ágyat, de a tapasztalat szerint 60–70 százalékos itt a kihasználtság. Diószeghy főorvos úr megjegyzi, hogy a rokkantsághoz leggyakrabban az agyi érbetegségeken keresztül vezet az út, ám mégsem tanul a váratlan rosszullétből a beteg.

Az osztályon szintén 45 ágyon kezelnek hagyományos ideggyógyászati kórképekkel felvett betegeket, például epilepsziásokat, sklerózis multiplexben szenvedőket, Parkinson-kórosokat, izomfáradékonyságból kialakuló problémákkal jelentkező pácienseket. Még az idegsebészeti beavatkozás előtt és a műtét után is itt látják el a betegeket. Pszichiátriával már nem foglalkoznak, noha igen nagy a hasonlóság az ideg és az elme megbetegedései között.

A folyamatos átszervezéseknek köszönhetően az ideggyógyász szakorvos már nem írhat fel kedélyjavító vagy más, elmegyógyászati körbe sorolt gyógyszereket. Az elmúlt 30 évben hazánkban, megyénkben is jelentősen nőtt a pszichés betegek száma, az osztályvezető főorvos ezt világjelenségnek véli.

1990-ben a Svédországban lévő Upsala városban töltötte féléves ösztöndíját. Számos országban nemzetközi kongresszusokon vett részt. Amire méltán büszke, hogy az Amerikai Elektrofiziológiai Társaság 50 éves évfordulóján – amely egyben nemzetközi kongresszus is volt – meghívott előadóként, 600 kolléga előtt, természetesen angolul adta közre tapasztalatait a polineuropátia diagnosztikája témájából.

A napi rutin mellett a 12 orvos és a hat rezidens talál időt és alkalmat a tudományos munkára is. Diószeghy főorvos úr a klinikáról hozta magával a szemléletet, hogy a gyógyítás elsődlegessége mellett az ismeretek összegzése és a tapasztalatok közreadása orvosok generációit segíti. Ő maga élen jár a publikálásban, mintegy száz közleményt jelentetett meg angol és magyar nyelvű orvosi folyóiratokban.

Tudományos munkáját és a gyógyítás napi gyakorlatának kiemelkedő művelését ismerte el két alkalommal is a szaktárca első embere Miniszteri Dicsérettel. Ám számára a gyógyult beteg öröménél nincs nagyobb ajándék. Lelkének kiskapuja a képzőművészet, azon belül is a festészet iránti szeretet. Diószeghy doktor a festmények eredetének felismerésében már olyan rutint szerzett, hogy képtárak, közgyűjtemények, múzeumok megirigyelhetnék szaktudását. Feleségével, dr. Balogh Mária osztályvezető főorvossal gyakran jár koncertre, színházba, képkiállításra.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése