Papp László

Az Emmaus Egyházközség gondnoka,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Papp László.jpgPedagóguscsaládban nevelkedett Papp László, a Nyíregyházi Emmaus Evangélikus Egyházközség gondnoka. Egyúttal ő látja el a gazdasági vezetői feladatokat az Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban. Édesanyja Kovács Éva Irén, édesapja Papp László. Mindketten középiskolai tanárok, nyugdíjazásuk előtt a rétközi kisvárosban, Ibrányban, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanítottak. Felesége, Garai Anett művelődésszervező a Hajdú-Bihar megyében található, híres Debreceni Egyetem Pedagógiai Főiskolai Karán diplomázott. Házasságukból három gyermek született: 2010 szeptemberében Zsófia 15, Orsolya nyolc- és László hétévesek. A kisebbek a Jókai Mór Református Általános Iskolába járnak, Zsófi az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja. Előttük áll szüleik példája, hitben járása és a családi példa – a szülők reményei szerint – őket is arra ösztönzi majd, hogy olyan tevékenységet válasszanak maguknak foglalkozásként az életben, amellyel segíteni tudnak a rászorulókon, a gyengéken, az elesetteken.

Papp László gimnáziumi tanulmányait követően elektronikai műszerészként, majd később mérlegképes könyvelőként végzett, azt követően gazdálkodási szakon szerzett közgazdász diplomát a Nyíregyházi Főiskolán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén.

Az evangélikus gyülekezetbe a felesége révén került, 1993 óta tartozik ide. Amikor karbantartót kerestek, László örömmel vállalta a feladatot. Egyre közelebb került az evangéliumhoz, itt konfirmált a gyülekezetben, immár felnőttként vallotta meg hitét. Amikor gyarapította tudását, mind fontosabb megbízatásokat kapott, 2006-tól pedig gazdasági vezetője a Szeretetotthonnak.

Még tapasztalt pénzügyi szakembereknek is nem kevés fejtörést okoz, ha nehezedő körülmények közt kell megfelelniük a velük szemben támasztott elvárásoknak.

Mióta önálló gyülekezetet hoztak létre az Emmausban, ő tölti be mindkét helyen a gazdaságirányítói posztot. Milliók felett diszponál, a megfelelő kontrollal a háta mögött: presbitérium hagyja jóvá a költségvetési tervet, és 13 személyből álló egyházi igazgatótanács dönt a pénzügyi kérdésekben. Mint a fiatal gazdasági vezető rámutat: nemcsak a helyi igényeket kell teljesíteni, hanem az országos evangélikus egyházi elvárásoknak is meg kell felelniük, hogy egységesen kezeljék a rájuk bízott pénzeket, és ebből a bentlakók mindennapjai, legalább pénzügyi szempontból, ne különbözzenek.

Takarékos szemlélet az alapja minden fejlesztésnek, de még az elért eredmények megtartásának is. Így épülhetett étterem, konyha, templom. A zömében saját erős fejlesztéseket csak úgy tudták megvalósítani, hogy az előző években is takarékosan gazdálkodtak.

Először a templomot emelték, hogy a mintegy kétszázötven személyes gyülekezet tagjai saját szentélyt mondjanak magukénak.

Az Istentiszteletekre rendszeresen százharminc–száznegyven ember jön el. Nem­csak a bentlakók, hanem rokonaik, hozzátartozóik is látogatják az alkalmakat. A mozgásukban korlátozottaknak videón keresztül közvetítik az Istentiszteletet. Aki pedig a modern kor vívmányaként számítógépen szeretne részese lenni az evangéliumi közösségnek, a honlapon is nyomon követhetik az eseményeket.

A gyülekezet egyébként szépen fejlődik, befogadó, örömmel veszik az újonnan érkezőket. Szinte családias a légkör, a megtartó erő abban is rejlik, hogy mindenki személyesen ismeri a többieket. Mint ahogy Papp László utalt arra, ő a felesége révén került a gyülekezetbe, és azóta ez lett a második családja, nem véletlenül konfirmált itt. Más nyíregyházi családok is elhozzák ide a gyerekeiket erre a fogadalomtételre.

A hitben járás lelki egészséget, békességet, a másik ember szeretetét, a fontos célokért történő közös munkálkodást is jelenti. Ehhez nélkülözhetetlen az anyagi stabilitás, aminek biztosítása a nehezedő gazdasági körülmények miatt nem könnyű. Mégis, ha belépünk az Emmaus Szeretetotthonba, azonnal az otthonosság légköre ragadja magával a látogatót. Nem véletlenül szeretnék még többen itt tölteni életük alkonyát. Ahol a hasonlóan gondolkodó társaknak, a mindig szolgálatkész gondozók, az ételt szeretettel készítő szakácsok, no és mindenekelőtt a lelkészek igyekeznek Isten igéjének és a Szentlélek erejének segítségével megtalálni a krisztusi utat, hitben erősödni, lelkiekben gyarapodni.

Az Egyházközség ma már kivívta magának a megbecsülést a megye többi evangélikus egyházközsége mellett. Az önállóságot élvező gyülekezet pedig nem számokban méri önmaga nagyságát, mert a krisztusi emberség, az együvé tartozás nem matematikai mértékegység.

Papp László, az egyházközség gondnoka felelős gazdálkodással és takarékos szemlélettel igyekszik a tőle telhető maximumot nyújtani.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése