Csatlós Sándor

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_14-16_csatlos_sandor.jpgNe burokban éljenek a nevelőotthonokban a gyerekek, hanem tanuljanak meg beilleszkedni a társadalomba – vallja Csatlós Sándor, a megyei gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatóhelyettese. Mindent alárendel e célnak, és hivatali munkáját, beosztását is eszerint szervezi. Az eltelt évek fényesen rávilágítottak e felismerés igazára, így az igazgatóhelyettes egyre fontosabbnak látja a nevelőszülők szerepét. Ennek a szakterületnek a vezetőjeként sokat tett a nevelőszülők szerepének erősítéséért, megbecsülésükért.

Zsarolyánban született 1951. augusztus 23-án néhai Karácsony Rozália és Csatlós Frigyes családjában. A gazdálkodói szemlélet mellett az almaszeretetet említi. A neje pedagógus, két lánya közül Krisztina Ágnes az Országos Rendőr-főkapitányságon rendőrtiszt, Eszter művészpalánta, rajzot és vizuális képzést tanul.

A nyíregyházi Kossuth-gimnáziumban tett érettségi után tevékenyen részt vett a nyíregyházi városi művelődési központ megalakításában és a sóstói ifjúsági park létesítésében. Hock Lajossal együtt szervezték az I. művészeti hetek rendezvényeit.

Szinte nyílegyenes út vezetett a gyermekvédelembe, és ezen a területen immár 30 éve fejti ki szaktudását. A tiszadobi gyermekvárosban – őt idézem  – beleszerelmesedett a gyermekvédelembe és azóta is a legnagyobb szenvedéllyel veti magát a hétköznapi teendőkbe, valamint tervezi a stratégiai távlatok céljait. Csoportvezető nevelőként dolgozott 10 évig. Isten ajándékának tekinti, hogy a szülők nélkül felnőtt gyerekeknek sikerült megfogni a kezét, elvezetni a fontos célokért dolgozó emberek gyülekezetébe. Egy évig a gyermekváros otthonvezetőjeként teljesítette feladatait. 1985-ben kinevezték iskolavezetőnek Tiszadobon. Érdekes kettősséget tapasztalt az irányításban, mert az iskola a tanácsok művelődési osztályaihoz tartozott, míg a gyermekvédelem felügyeletét az egészségügyi osztályok gyakorolták.

Országosan is egyedülálló kezdeményezést indítottak útjára. Kidolgozták és a döntéshozó fórumokon keresztülvitték az egyéni tanterv alapján történő tanulást a túlkorosoknak. A tanulásban elmaradt, magatartása miatt a közösségből sajátosan kirekesztett, relatív túlkoros fiatalokkal nehéz volt a hagyományos keretek közt bánni. Viszont ha személyre szóló tantervet dolgoztak ki az illetőnek, akkor lényegesen nagyobb eredményt tudtak felmutatni velük a pedagógusok, mintha a hagyományos osztályközösség keretein belül akartak volna bármit is felmutatni. A Művelődési Minisztérium is nagyra értékelte ezt a kezdeményezést. Borsod megyéből Miskolc, Békésből Békéscsaba, Győr-Sopron megye is jelentős mértékben haladt e koncepció révén. Érdekes, hogy többségében nem állami gondozott gyerekek vettek részt ebben a programban. Hagyományos családokból érkeztek, és még csak etnikai alapon sem lehetett csoportosítani a résztvevőket. Annyira sikeres volt ez a kezdeményezés, hogy ezek a túlkoros gyerek még a tantárgyi versenyeken is remekeltek.

A tiszadobi gyermekváros fiataljai rendszeres szereplői voltak a megyei sport- és kulturális vetélkedőknek. A gyermekvédelemnek olyan bázisa jött itt létre, amely az oktatás, a művelődés terén is komoly eredményeket hozott.

Szakmai tevékenysége elismerését jelzi, hogy ’98-ban kinevezték a megyei gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatóhelyettesének Csatlós Sándort. Jelenleg 1200 gyermek él a 650 nevelőszülőnél. Az ő munkájukat 22 nevelőszülői tanácsadó segíti. 2001-ben elkezdték a hivatásos nevelőszülők képzését az országban három helyen, Békésben, Szolnokon és Nyíregyházán. Szakképesítést kaphattak a nevelőszülők az egyéves tanfolyam és a sikeresen letett vizsga után és a mindenkori minimálbért, 2003. január elseje után a másfélszeresét kaphatják fizetésként.

A hivatásos nevelőszülők – noha majdnem ugyanazt a munkát végzik, mint hagyományosnak nevezett társaik – mégis sokkal többet tesznek az átlagnál. Hozzájuk kerülnek ugyanis a nehezen nevelhető, problémás gyerekek, akiket integráltan, tehát sajátjaikkal együtt nevelnek.

Csatlós Sándor mindig is felelősséget érzett a gondjaira bízott kisebb-nagyobb közösségért. Néhány éve beválasztották a nyíregyházi városi református egyházközség presbitériumába. Szent meggyőződése, hogy életútjának állomásain Isten segítsége nélkül nem tudott volna boldogulni. S amit ő kapott, igyekszik viszont adni a rászoruló gyermekközösségeknek.

Többdiplomás szakember. 1978-ban műszaki oktató lett a nehézipari műszaki egyetemen. 1989-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen pedagógia szakos tanári diplomát vett át. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán pedig pszichopedagógusi tanári képesítést szerzett.

Csatlós Sándor ars poeticája, hogy a kapott adományokat legjobb tudása szerint kell átadnia azoknak az embereknek, akik tőle várják a szakmai, erkölcsi, tudásbeli gyarapodást. Mindez ideig sikerrel oldotta meg ezt a feladatot, azon munkálkodik, hogy ez a jövőben is így legyen.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése