Dr. Elek Ibolya

Részlegvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Elek Ibolya dr..jpgMini mesevilág varázsol el a Jósa András Oktató Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályán. A nővérpultnál életre kelnek a manapság népszerű rajzfilmek hősei, kedves állatábrázolások díszítik a kórtermeket. Péntek, késő délutánba hajlik az idő. A tavaszi nap aranysugarai ragyogják be a kis betegek környezetét. A legtöbb ágy mellett a szülő játszik a kicsivel.

Dr. Elek Ibolya főorvos kalauzol a felnőttektől jól elkülönített gyermekrészlegen. Tíz éve irányítja a 24 ágyas részleget, amely a megye minden pontjáról érkező kicsiknek nyújt ellátást.

Kicsi korától orvosnak készült a Sátoraljaújhelyen 1955. január 25-én született Elek doktornő. Édesanyja, Pánya Elza (76) a bútorgyár munkaügyi osztályáról ment nyugdíjba, ma már Nyíregyházán él. Az édesapa, néhai Elek Gyula értékesítési osztályvezetőként dolgozott. Testvére, Noémi (49) már 29 évesen igazgatói kinevezést kapott egy fővárosi iskolában. Férje, dr. Nagyőszy József (50) szülész-nőgyógyász főorvos 23 évi házasság után hunyt el.

A sátoraljaújhelyi gimnáziumi évek után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1979-ben. A szigorló évet már a nyíregyházi kórházban töltötte, és a jó csapatot látva, az intézmény jó hírnevét hallva, Elek doktornő itt kezdte el orvosi hivatása gyakorlását. Ma is remek döntésnek tartja ezt a lépést, hisz 1969-től dr. Szócska János főorvos vezette az osztályt. Ő fiatal, elkötelezett orvosokból alakított ki egy olyan csapatot, amelyben érdemes volt dolgozni. Sok segítséget kapott nemcsak Szócska főorvostól, hanem dr. Füle Erzsébettől is, aki később közös tanítómesterüktől vette át az osztály vezetését.

Elek Ibolya főorvosnő még ma is azt látja, a társszakmák művelői sem igazán ismerik a fül-orr-gégészetet. Tartja magát a hit, hogy itt mandulaműtéteket végeznek szériában. Az igazság azonban az, hogy jóval kevesebb garatmandulát vesznek ki, mint 20 éve. Viszont jócskán megszaporodott az orrmandula-eltávolítások száma. Ebben az allergia, a környezetszennyezés komoly előidéző ok. Gyakoriak a traumás esetek, különösen az arc sérülései. Nem ritka az együttműködés az ideg- és a szájsebészekkel.

A hozzáértő orvosok hangsúlyozzák a megelőzés fontosságát. De lehet-e bármit is megelőzni e szakterületen? A főorvosnő szerint igen, például érdemes lenne megtanulni a helyes orrfúvást. Érthetetlen a fültisztító pálcika népszerűsége, noha sok sérülést okoz. Volt, akinek beszakította a dobhártyáját, és sebészeti úton kellett újat készíteni helyette.

A fül-orr-gégészeten belül dr. Elek Ibolya a gyermekkori fülműtétek és a halláscsökkenések diagnosztikája után érdeklődik. Létezik ugyanis objektív hallásvizsgálat, amelyet altatásban végeznek. Ennek során a hang hatására elektromos agyi tevékenységet regisztrál egy műszer.

Tíz éve Pécsett tanulta meg egy kollégájával a módszer alkalmazását, és már statisztikailag is értékelhető számú páciensen végezték el a beavatkozást. Ha időben felfedezik a bajt, akkor gyorsabb a gyógyulás. A beszéd kialakulását ugyanis nagymértékben befolyásolja a halláskárosodás. Még a teljes süketség esetén is kézenfekvő a megoldás, hisz beültetnek egy implantátumot, és megtaníthatják a beszédre a gyermeket. Sajnos a tízéves műszerek cseréjére nem jut pénz, noha hárommillió forintból megoldhatnák ezt.

A főorvosnő úgy látja, hogy a műszer, az altatás technikája és a hozzárendelt szakértelem lehetővé teszi a gyógyulást korábban elképzelhetetlen esetekben is.

Negyedszázada szenteli hátköznapjait, hétvégéit és sokszor az ünnepnapokat is a gyógyításnak. Havonta öt-hat alkalommal ügyel, mint mondja, munkás ügyeletek ezek. Rá se szeret gondolni, mi lesz, ha 2007. július elsejétől 12 óránál többet nem tölthet benn az orvos, mivel az ügyelet is munkaidőnek számít. Szoros együttműködésre van szükség a házi gyermekorvosi hálózattal, hisz gyermekkorban gyakoribbak a felső légúti megbetegedések. Gyakoriak a felső légúti hurut szövődményei, a krónikus arcüreggyulladás, a fülkürt működési zavarai. Helyspecifikus megbetegedésről nem tud. A szakma gyakorlása mellett igyekszik lépést tartani a tudományos fejlődéssel is. Tagja a Magyar Fül-Orr-Gégészeti Társaságnak, szaklapokban publikál, előadásokat tart kongresszusokon, konferenciákon.

Átlagon felüli odaadását, szakmai tudását, emberi tartását és hivatása gyakorlását Semmelweis Emlékéremmel ismerte el 2003-ban a megyei kórház és a szaktárca vezetése. Belső elégedettségét az a jó érzés táplálja, hogy életének szakmai része reményei szerint alakult.

Ma is örül annak, ha egy gyermek gyógyultan távozik, ha a szülők elégedettek, és hivatása szabályai, valamint lelkiismerete parancsa szerint járhatott el. Örül, hogy megtalálta a helyét.

Szabad idejében úszik, olvas, szeret utazni, síelni. Mivel imádja a hivatását, úgy érzi, soha nem kell dolgoznia…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése