Szitka Péter

Polgármester,

Kazincbarcika

baz_07_114_szitka_peter.jpgA Bükk északi peremén, a Sajó bal partján elhelyezkedő iparváros 1954-ben jött létre Sajókazinc, Barcika és Berente egyesítésével. Barcikát 1213-ban, Kazincot 1240-ben, Berentét 1322-ben említik először írásos formában. A legrégebbi építészeti emlék Barcika XV. századi temploma, amelyet a XIX. században átépítettek.

A XX. század fordulóján indult meg a szénvagyon nagyobb arányú bányászata, később vegyipart és hőerőművet is telepítettek a települések peremére. Az 50-es években fejlődött ki a Borsodi Vegyi Kombinát (ma Borsodchem Rt.), amely máig a város és a térség meghatározó nagyüzeme. Az egykor 50–60 ezer főre tervezett iparvárosban ma 32 ezren élnek, és a város – lélekszámát tekintve – a 32. a magyar városok rangsorában.

2006 őszén – nyilvánvalóan a változásra szavazva – Szitka Péter személyében 29 éves polgármestert választott magának a város lakossága, aki fiatal kora ellenére máris gazdag politikai múltat tudhat maga mögött.

Tősgyökeres kazincbarcikainak vallja magát, ugyanis 1976. október 20-án a városban született. Édesapja egykoron a Diósgyőr NB I.-es labdarúgó-csapatában – Veréb, Salamon, Kutasi társaságában – rúgta a bőrt, majd a BVK alkalmazottja lett. Édesanyja is mindvégig a gazdasági szektorban tevékenykedett. Ők ma már mindketten nyugdíjasok. Nyolc évvel idősebb bátyja, Attila vállalkozó. Boldog gyermekkorra emlékezhet vissza, hiszen szülei biztosították számára a lehetőséget a tanulás és a szabad idő hasznos eltöltése terén is. A Pollack Mihály Úti Általános Iskola miliője, az ottani pedagógusgárda meghatározó szerepet játszott tudásának megszerzésében. Elsősorban a reáltárgyakat kedvelte, de itt kezdte a német nyelvet is komolyabban tanulni. Miután Miskolcon, az Avasi Gimnázium két tannyelvű osztályában kemény négy évet töltött kollégistaként, 1995-ben érettségizett.

Felsőfokú tanulmányait a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán kezdte, ahol élete eddigi legszebb öt évét töltötte. Szerepet játszott ebben a számtalan egyetemi rendezvény, a gazdag ifjúsági élet, a kiváló évfolyamtársak és az olyan kiváló tanárok, mint a vezetéselméletet oktató Szakály Dezső, aki máig az egyetem meghatározó személyisége.

2000-ben végzett, és a Borsodchemnél kezdett dolgozni – a néhány hónapos  „bevezetés” után a pénzügyi osztályon. 2002-ben az MSZP megyei listáján bejutott a parlamentbe, ahol merőben más ritmusú, teljes embert kívánó tevékenységbe csöppent. Olyan meghatározó politikai személyiségeket ismerhetett meg, akiket eddig legfeljebb a televízióban láthatott. Két szakbizottságban: a környezetvédelmi és az ifjúsági és sportbizottságban tevékenykedett. Amire különösen büszke: a ciklus közepe táján az ő kezdeményezésére állítottak fel egy eseti bizottságot, amely kifejezetten a fiatalok kábítószer-fogyasztásával foglalkozott, és két évig ő irányította ezt a testületet.

2005-ben merült fel, hogy az MSZP színeiben induljon a polgármester-választáson, és 2006. október 1-jétől a város irányítása jelenti legfontosabb feladatát. Segíti munkáját, hogy idejét nem kell presztízsharcokra pazarolnia, a képviselő-testület is a város pénzügyi stabilitásának megteremtését tekinti elsődleges feladatának. A város infrastruktúráját, intézményhálózatát annak idején 50–60 ezer főre tervezték, ám a fejlődés időközben megállt, ezért szükség van ésszerű és hatékony átszervezésre. Rendezték viszonyukat a Borsodchemmel, hiszen a közös gazdálkodásban, a kapcsolattartásban a város is, és a cég is érdekelt. Fontos feladatuknak tekintik a Berentével folyamatban lévő ügyek megnyugtató rendezését is. Az elkövetkező évek legfontosabb tennivalóit a fejlesztések, a beruházások jelentik: a sport- és kulturális élet fellendítése érdekében városi sportcsarnok építése, a kórház továbbfejlesztése (elsősorban a műszerpark terén), a belváros rekonstrukciója, a peremkerületek felzárkóztatása.

„Megfelelő, hatékony és ésszerű irányítást szeretnék megvalósítani a városban – mondja Szitka Péter. – Mindezt úgy, hogy lokálpatriótaként mind a város, mind az itt élő emberek érdekeit messzemenően igyekszem figyelembe venni. Természetesen ez nem könnyű feladat, de meg lehet találni a megfelelő egyensúlyt.”

Erre törekedett korábban is, amikor egyetemi évei alatt a Baloldali Ifjúsági Társulásban kezdett politikával foglalkozni, később a Fiatal Baloldal városi, megyei, majd országos vezetője is volt. Elvált, kislánya Orsolya Anna most múlt ötéves. Szabad idejében legkedveltebb tevékenysége a futball: nemcsak nézni szereti, hanem egy baráti társasággal heti rendszerességgel műveli is. Szereti a jó zenét – a komolyzenétől a könnyűzene számtalan ágáig. Kirándulásainak mindig kedvelt terepe volt a Bükk, korábban síelt is, amit szeretne újra elkezdeni. A város szolgálatát hosszú távon gondolja, városvezetőként úgy szeretne tevékenykedni, hogy sokak elégedettségét kivívja.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése