Balázs Tibor

Polgármester,

Sajókaza

baz 2 Balázs Tibor.jpgKözismerten baloldali érzelműek voltak egykoron a borsodi medence szénbányászai. Ez alól nem voltak kivételek a sajókazaiak sem. Mivel a kastély pincéjében volt a bánya robbanószer raktára elég sok munkásőr is tevékenykedett, ezért is érte meglepetésként Balázs Tibor evangélikus lelkészt, amikor a rendszerváltás környékén megkeresték a lakosok, s felkérték legyen polgármester. Az azóta eltelt három ciklusban közmegelégedésre látta el feladatát, s vállalja az újabb megmérettetést is.

– A népfront titkári teendőkkel kapcsolatban ’88-ban kerestek meg. Részt vettem a tanácsrendszer utolsó ülésén. Így volt némi rálátásom a működésre. Az elmúlt 12 év távlatából bevallhatom semmi esélyt sem láttam arra, hogy evangélikus lelkészként, más ideológia képviselőjeként megválasztanak. De megtörtént. Megdöbbentem, megijedtem. Két hétig be sem jöttem a hivatalba, csak beköszöntem. Hezitáltam, aztán úgy döntöttem, hogy a kötelezettségnek eleget kell tenni – idézte fel belső vívódását Balázs Tibor.

Aztán munkához látott. Tennivaló volt bőven. Először is az infrastruktúrát kellett fejleszteni. Mindent elmond a közállapotokról, hogy még a polgármesteri hivatalban is csak egy kurblis telefon volt. Az ivóvízen és áramon kívül semmi se volt a faluban. Aszfalt is jóformán csak a községen átvezető utat borította. Apró, de biztos lépések taktikája alapján modern telefonhálózat épült, megkezdődött s még mindig tart az utak portalanítása, a csapadékelvezető árkok kiépítése, rendbe tétele. Ugyanakkor a község nyakába szakadt a munkanélküliség, ami elsőként a nagy létszámú cigány etnikumot érte el. A bányák, a BC Rt., az építőipar sorra küldte el az embereket, ami jelentős szociális feszültséget okozott, s egyben a közbiztonság is romlott.

A polgármester lobbizásának és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően 1994-ben rendőrőrs nyílt a hivatal épületének átengedett felében, s a mai napig jól működik. A második ciklusban eldőlt, hogy meglesz a község határában az ÉHG Rt. modern hulladék depóniája, s a gázberuházás keretében kiépítették a vezetékhálózatot. Kazán. Folytatódott az utak és a csatornaépítés. Nagy gondot fordítottak a kulturális színvonal emelésére is, országos ismertségre tett szert az Accord Színpad.

A művelődési ház átépítése most indult el. A jövő technológiájára a számítástechnikára is odafigyeltek, minden intézményben adott az internethozzáférés. A település karbantartását első sorban közhasznú munka keretében biztosítják, ami egyben segíti a szociális feszültségek enyhítését is. Az öregek otthona révén megoldották az idősek szociális ellátását. Büszkék a középkori református templomra, s törekednek a községben található kastély felújítására.

Nyolc év aktív lobbizását követően 2001-ben beteljesült a kazaiak régi vágya, felavatták a teljesen megújult, két nyomsávossá bővített Sajó-hidat, ami a következő ötven, talán száz évre megoldja az itt élők átkelési problémáit. A község határában két külszíni bánya nyílt, munkahelyeket teremtettek, iparűzési adót fizetnek.

Az ÉHG Rt. is folyamatosan építi ki a hulladékcentrumát. Először kommunális lerakót létesítettek, majd 2000-ben megkezdte működését a III. osztályú ipari hulladékot lerakó és kezelő telep.

A tágabb térség kilencvenöt településének összefogásával létrehozott hulladékgazdálkodási társulás elnyerte az EU által finanszírozott ISPA-pályázatot, amely keretében európai színvonalú hulladékgazdálkodást honosítanak meg a vidéken.

A társulás elnökeként aktívan kiveszi részét a program előkészítéséből Balázs Tibor. A projekt révén várhatóan újabb százötven munkahelyet létesítenek a térségben. A Sajó–Rima Eurorégióban pedig felügyelőbizottsági elnök Sajókaza polgármestere, aki számos más társulásban is képviseli a község érdekeit.

– Úgy érzem, a lakosság többsége elégedett az eredményekkel. Az öregségi nyugdíj eléréséig még két ciklusra van lehetőségem. Ha bizalmat kapok, vállalom a szolgálatot – tudtuk meg Balázs Tibortól, aki a polgármesterség mellett továbbra is ellátja a lelkészi teendőket Edelény, Kazincbarcika, Sajószentpéter körzetében.

Mivel tizenöt szolgálati hely tartozik hozzá a hétvégéket reggeltől estig a gyülekezetekkel tölti. Hitoktatást is folytat a helyi általános iskolában. A romos templomot is rendbe tették. A sokoldalú elfoglaltságot láthatóan jól bírja energiával. Ez nem csoda, hiszen öt évig volt főállású lelkész, a hivatás mellett mindig dolgozott, például Bőcsön a sörgyárban. Felsőfokú raktár-üzemvezetői képesítése van.

Nős, két felnőtt gyermeke van. Fia Péter, harminchárom éves, gépkocsivezető, leánya Krisztina, huszonkét éves a Miskolci Egyetemen tanul. A polgármester fő hobbija a vadászat, egy társaságnak is tagja, vendégvadászként is meghívják, de bevallása szerint kevés ideje jut rá. Szívesen foglalatoskodik a kertészettel is. A község ügyeinek intézésén, a lelkek ápolásán túl a növények, virágok gondozása is örömet okoz számára.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése