Juhász József

Polgármester,

Berente

baz 7 ai Juhász József.jpgMinden jel szerint Berentét és környékét a honfoglalás idején szláv népek lakták, neve valószínűleg a Beleta szláv személynévből származik. Ezt erősíti meg Anonymus is, aki szerint a település 1219-ben ezt a nevet viselte, és a Borsodi Vár joghatósága alatt állt.

A Várdai Regestrum tanúsága szerint a Zách nemzetség tulajdonát képező falu már Berenta néven szerepelt. A XIV. század második felében ismét magánbirtokká vált, és neve Berenthe alakban fordult elő. A török időket ez a település is megszenvedte, gyakorlatilag teljesen elnéptelenedett, és csak a XVII. századtól indult újabb fejlődési szakasza, amikor is a Négyessy Szepessy család birtokába került, és az 1945 utáni államosításokig a mindig Szepessyeké maradt Berentén a legnagyobb birtok.

Berentének 1597-ben már önálló egyháza volt – a református egyházról van szó –, és az 1900-as évek elejéig mindig református községnek számított, a vallási megosztásban ezután következett be gyökeres változás a katolikus hívek javára, és ez napjainkban is így van.

A település életében döntő változást hozott az első bánya – mely Waldman József és Princ Sándor nevéhez fűződik –, a Berentei Kőszénbánya Vállalat megnyitása. Később további bányákat nyitottak, és az itt feltárt tárnák a Sajó jobb partjának legtermékenyebb bányái közé tartoztak. Berentét egy 1954-es minisztériumi rendelet alapján az 1948-ban Sajókazinc és Barcika egyesítésével létrehozott Kazincbarcikához csatolták, e három településből jött létre Kazincbarcika város. Az 50-es évektől kezdve meghatározó szerepet játszott Berente életében az ipar: a termelésüket tekintve gyorsan fejlődő bányák, a Könnyűbetongyár, a Beton- és Vasbetonipari Művek 2. számú üzeme  – a köznyelvben „Nehézbetongyár” – a Borsodi (Berentei) Hőerőmű, a Központi Szénosztályozómű, a Központi Bányagépjavító és mindenekelőtt az 1950 induló Borsodi Vegyi Kombinát (mai nevén BorsodChem Rt.). A Kazincbarcika külvárosi részének számító Berentén 1995-ben merült fel először a falu önállóvá válása, mivel lakói úgy érezték, hogy településüket hátrányos helyzetbe hozza a Kazincbarcikával való „együttélés”, hiszen a város vezetése jóformán semmit sem teljesített a korábbi ígéretekből.

1995. december 6-án az általános iskola ebédlőjében tartott „falugyűléssé” szélesedett szülői értekezleten döntöttek arról, hogy kezdeményezik az önálló községgé válást – ebben meghatározó szerepet játszott Szabó Barnabás. 1996. március 10-én, a népszavazáson 634 szavazó közül 601-en voksoltak a leválásra, és ugyan még hosszú küzdelmet kellett megvívniuk a berenteiknek, ám eltökéltségüket siker koronázta: Göncz Árpád köztársasági elnök jóváhagyó aláírásával Berente község 1999. május 1-jén önállóvá vált! 1999. augusztus 1-jén megtartották a helyi polgármester- és képviselőválasztást: a falu polgármesterévé Kallus Lászlónét választották, és a 9 fős képviselő-testület 1999. augusztus 10-én megkezdte önálló munkáját. Mivel Kazincbarcika városával a közigazgatási határokról, a terület és vagyonmegosztásról – a berenteiek nagyfokú kompromisszumkészsége ellenére – nem sikerült megegyezni, így hosszú pereskedési folyamat indult a két település között, amelynek végére vélhetően 2007. február 15-én kerülhet pont. Időközben 2003. július 27-én időközi polgármester-választást tartottak, amelyen Juhász József kapta a legtöbb szavazatot, így Berente független főállású polgármestere lett.

Juhász József 1947-ben Sajószentpéteren született. 1964-től géplakatosként dolgozott a Könnyűbetongyárban. Munka mellett tanult, leérettségizett, majd gépészképesítést szerzett. Később középvezetőként dolgozott a gyárban egészen 1993-ig, majd 1999-ig (a közben alapított JUMÁR 2000 Bt.-vel) a német tulajdonos nagy megelégedésére a gyár építészeti és gépészeti munkáit végezte. 1999-ben saját tulajdonú műhelyt alakított ki társaival, ahol a mai napig eredményesen tevékenykedik.

Feleségével, Iván Máriával 38 éve él a településen, így kiválóan ismeri annak múltját és jelenét. A különválás, de különösen Juhász József polgármestersége óta megépült egy ravatalozó, felújították a település útjait, megújult a buszmegálló és a község főtere, megszépült a katolikus és a református templom. Kiépült az oly fontos szennyvízhálózat és ivóvízhálózat, csapadékvíz-elvezető árkok készültek, és a mai igényeknek megfelelő új orvosi rendelő épült. Felújításra került az általános iskola és óvoda, valamint megtörtént a Művelődési ház rekonstrukciója. A közelmúltban kialakították a szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló halastót. Kiemelt feladatként kezelik a lakosság életkörülményeinek javítását, mindenekelőtt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került nyugdíjasokat, annál is inkább, mert Berente lakosságának közel 30 százaléka nyugdíjas. Terveik között szerepel: 50 fős bentlakásos idősek otthona, bevásárlóközpont, húsbolt megépítése, valamint szabadidőpark kialakítása és a Sajószentpéter–Berente összekötő út megépítése.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése