Simon Ottó

Polgármester

Izsófalva

szszb_32_ki_simon_otto_1000.jpgEgy alvó települést vett át 2014-ben, ám az 1835 lakóval rendelkező egykori bányászfaluban az elmúlt másfél évben egymást érték az események. Felpezsdült a közösségi élet és már a közmunkások is értékteremtő munkát végeznek. Izsófalva ebben a választási ciklusban a hasonló nagyságrendű települések között országosan a második legnagyobb támogatást kapta.

A Kazincbarcika térségében található község életét évtizedeken át a szénbányászat határozta meg. Több mélyművelésű és külszíni fejtés működött a területen, aminek a hozadéka három bányató, melyek hasznosítására már megszülettek a tervek a polgármester fejében.

Ami biztos: ebben az évben is lesz legalább tíz kilométer hosszú, lugas rendszerben termesztett uborkájuk. Simon Ottó a tartalmas munkavégzés híve a közmunkában is.  Némi ráhatásra megértették az emberek, hogy a pénzért dolgozni kell. Ennek biztosítéka, hogy főállásban projektmenedzseri feladatokkal bízta meg a feleségét, akit elfogadnak a közfoglalkoztatottak. A tavalyi 16 hektáros termőföld területet idén 50 hektárra növelték, amihez pályázaton nyertek egy nagy teljesítményű MTZ traktort a teljes szerszámskálával és pótkocsival. Ebben az évben káposzta, zöldség, sárgarépa, paprika, paradicsom, burgonya, na és csicsóka ültetvényekről kerül friss áru a helyi konyhára. A fel nem használt káposztát és uborkát már a múlt szezonban is savanyították.

Izsófalvát 2015-ben több elismerés érte. A Miskolcon rendezett közfoglalkoztatási kiállításon a náluk termelt áruból egy helyi lakos – ma Londonban főszakács – díszes formákat faragott, amivel bezsebelték a legötletesebb kiállító első díját. December 4-én a belügyminiszter adott át oklevelet a polgármesternek az önkormányzat közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai elismeréseként.

Különösen a lugasos uborkatermesztésük emelkedett ki, ahol napi 20-25 mázsa termést szüreteltek. A polgármester ismerőse szállította a technológiát és vásárolta fel szinte a teljes mennyiséget. Idén továbblépnek, 20 kecske, 20 birka és nyolc anyakoca lesz az induló állatállomány, amit pályázati támogatásból szaporítani fognak.

Előbb-utóbb a zöldségek után a húst is megtermelik majd a konyhára, amit a 40 millió forintból újítanak fel.

Télen a Start és a hosszú távú közmunkaprogram résztvevőiből hímző csoport alakult, ők matyó mintákat varrtak kötényekre, surcokra, mellényekre, asztalterítőkre, vagy szőnyegekre.

Simon Ottó sokat tesz a közösségi élet fellendítéséért. Szent György napján Slambucfőző versenyt rendeztek, szeptember 12-én az I. Falunapon pedig nyolc üstben főtt az étel. Az esemény az Izsó Miklós Emlékhétbe illeszkedett bele. A település névadója Izsó Miklós szobrászművész, aki a falu szülötte és tiszteletére Disznóshorvátról 1950-ben változtatták Izsófalvára a helységnevet.

Ősszel újraindult a 12 éve megszüntetett futballcsapat, a következő feladat pedig egy öltöző építése. A helyi iskolában három mazsorett csoport működik, míg az idősebb korosztály a nyugdíjas klubban alakított énekkart. A polgármester arra is büszke, hogy Izsófalván megyei szinten elismert könyvtár működik. A közbiztonságot a 25 fős polgárőrség felügyeli, míg az önkéntes tűzoltó egyesület rendre jó eredményeket ér el a különböző szintű versenyeken.

Sportolóik egyéni kategóriákban eredményesek. Simon Zoltán – a polgármester fia – a kamionsofőrök üzemanyag fogyasztási versenyén Európa Bajnokságot nyert és egy Volvo személygépkocsi volt a díja. Kettesfogat hajtásban Szarka Béla saját lovakkal önkormányzati színekben versenyez és indult már országos bajnokságon is. Az autóversenyző Andó Zoltán rally kategóriában feltunningolt Zsigulijával szállítja a jó eredményeket.

Az önkormányzati épületek felújítását 102 millió forint támogatásból elvégezték, de kaptak 50 milliót a védőnői szolgálat felújítására is.

A tervek pedig jönnek sorba. Piactér létesül Izsófalva központjába, hogy a helyben megtermelt árut értékesíthessék a termelők, de társulásban, pályázatból hűtőházat is építenének. Háromszáz lakásba riasztórendszert akarnak bekötni a biztonság növelésére, de bővíteni kell az önkéntes tűzoltók eszköztárát is, innen egy gépjárműfecskendő hiányzik. Az Izsó Miklós Emlékházat 2010-ben öntötte el a patak, az is helyreállításra vár. Szervezni kell a szeptemberi falunapot és az első uborkafesztivál programját is, melyekre sztárfellépőket hívnak. A polgármester ezúton mond köszönetet kollégáinak és az önkéntesen segítőknek a munkájukért.

Simon Ottó 1961-ben munkás családba született. Házasságot 1979-ben kötött, Zoltán fiuk 1980-ban érkezett és ma fuvarozó vállalkozó. Adrienn (1984) harmadik gyermekével most gyesen van, így összesen hat unokája van a polgármesternek. Ottó a 24 órás polgármesteri hivatás mellett igyekszik rájuk is időt szakítani.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése