Simon Ottó

Polgármester

Izsófalva

szszb_32_ki_simon_otto_1000.jpgEgy alvó települést vett át 2014-ben, ám az 1835 lakóval rendelkező egykori bányászfaluban az elmúlt másfél évben egymást érték az események. Felpezsdült a közösségi élet és már a közmunkások is értékteremtő munkát végeznek. Izsófalva ebben a választási ciklusban a hasonló nagyságrendű települések között országosan a második legnagyobb támogatást kapta.

A Kazincbarcika térségében található község életét évtizedeken át a szénbányászat határozta meg. Több mélyművelésű és külszíni fejtés működött a területen, aminek a hozadéka három bányató, melyek hasznosítására már megszülettek a tervek a polgármester fejében.

Ami biztos: ebben az évben is lesz legalább tíz kilométer hosszú, lugas rendszerben termesztett uborkájuk. Simon Ottó a tartalmas munkavégzés híve a közmunkában is.  Némi ráhatásra megértették az emberek, hogy a pénzért dolgozni kell. Ennek biztosítéka, hogy főállásban projektmenedzseri feladatokkal bízta meg a feleségét, akit elfogadnak a közfoglalkoztatottak. A tavalyi 16 hektáros termőföld területet idén 50 hektárra növelték, amihez pályázaton nyertek egy nagy teljesítményű MTZ traktort a teljes szerszámskálával és pótkocsival. Ebben az évben káposzta, zöldség, sárgarépa, paprika, paradicsom, burgonya, na és csicsóka ültetvényekről kerül friss áru a helyi konyhára. A fel nem használt káposztát és uborkát már a múlt szezonban is savanyították.

Izsófalvát 2015-ben több elismerés érte. A Miskolcon rendezett közfoglalkoztatási kiállításon a náluk termelt áruból egy helyi lakos – ma Londonban főszakács – díszes formákat faragott, amivel bezsebelték a legötletesebb kiállító első díját. December 4-én a belügyminiszter adott át oklevelet a polgármesternek az önkormányzat közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai elismeréseként.

Különösen a lugasos uborkatermesztésük emelkedett ki, ahol napi 20-25 mázsa termést szüreteltek. A polgármester ismerőse szállította a technológiát és vásárolta fel szinte a teljes mennyiséget. Idén továbblépnek, 20 kecske, 20 birka és nyolc anyakoca lesz az induló állatállomány, amit pályázati támogatásból szaporítani fognak.

Előbb-utóbb a zöldségek után a húst is megtermelik majd a konyhára, amit a 40 millió forintból újítanak fel.

Télen a Start és a hosszú távú közmunkaprogram résztvevőiből hímző csoport alakult, ők matyó mintákat varrtak kötényekre, surcokra, mellényekre, asztalterítőkre, vagy szőnyegekre.

Simon Ottó sokat tesz a közösségi élet fellendítéséért. Szent György napján Slambucfőző versenyt rendeztek, szeptember 12-én az I. Falunapon pedig nyolc üstben főtt az étel. Az esemény az Izsó Miklós Emlékhétbe illeszkedett bele. A település névadója Izsó Miklós szobrászművész, aki a falu szülötte és tiszteletére Disznóshorvátról 1950-ben változtatták Izsófalvára a helységnevet.

Ősszel újraindult a 12 éve megszüntetett futballcsapat, a következő feladat pedig egy öltöző építése. A helyi iskolában három mazsorett csoport működik, míg az idősebb korosztály a nyugdíjas klubban alakított énekkart. A polgármester arra is büszke, hogy Izsófalván megyei szinten elismert könyvtár működik. A közbiztonságot a 25 fős polgárőrség felügyeli, míg az önkéntes tűzoltó egyesület rendre jó eredményeket ér el a különböző szintű versenyeken.

Sportolóik egyéni kategóriákban eredményesek. Simon Zoltán – a polgármester fia – a kamionsofőrök üzemanyag fogyasztási versenyén Európa Bajnokságot nyert és egy Volvo személygépkocsi volt a díja. Kettesfogat hajtásban Szarka Béla saját lovakkal önkormányzati színekben versenyez és indult már országos bajnokságon is. Az autóversenyző Andó Zoltán rally kategóriában feltunningolt Zsigulijával szállítja a jó eredményeket.

Az önkormányzati épületek felújítását 102 millió forint támogatásból elvégezték, de kaptak 50 milliót a védőnői szolgálat felújítására is.

A tervek pedig jönnek sorba. Piactér létesül Izsófalva központjába, hogy a helyben megtermelt árut értékesíthessék a termelők, de társulásban, pályázatból hűtőházat is építenének. Háromszáz lakásba riasztórendszert akarnak bekötni a biztonság növelésére, de bővíteni kell az önkéntes tűzoltók eszköztárát is, innen egy gépjárműfecskendő hiányzik. Az Izsó Miklós Emlékházat 2010-ben öntötte el a patak, az is helyreállításra vár. Szervezni kell a szeptemberi falunapot és az első uborkafesztivál programját is, melyekre sztárfellépőket hívnak. A polgármester ezúton mond köszönetet kollégáinak és az önkéntesen segítőknek a munkájukért.

Simon Ottó 1961-ben munkás családba született. Házasságot 1979-ben kötött, Zoltán fiuk 1980-ban érkezett és ma fuvarozó vállalkozó. Adrienn (1984) harmadik gyermekével most gyesen van, így összesen hat unokája van a polgármesternek. Ottó a 24 órás polgármesteri hivatás mellett igyekszik rájuk is időt szakítani.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése