Sike Ferencné   

Polgármester

Ormosbánya

szszb 30 ki Sike Ferencné.jpgSzegénységben lehet élni, de bűnben nem – vallja az egykor virágzó bányásztelepülés polgármestere, aki mindig a rend és a tisztesség pártján állt. Mivel mindehhez nem kap politikai támogatást, 2014-ben országos visszhangot kiváltó demonstrációt szervezett Ormosbányán. A bányászcsaládba született Katalin mindig elítélte az igazságtalanságot és tett is ellene. Környezete mindezt polgármesterré választásával ismerte el.

„Édesanyám Szendrőládról járt Ormosbányára és a Bányaüzemnél ismerte meg édesapám, majd 1954-ben összeházasodtak. Izsófalván építkeztek és három gyermekük született. Egész életük a munkáról, a családról, a gyermekek taníttatásáról szólt. Ismerték a nélkülözést és arra törekedtek, három leányuknak minél többet nyújtsanak.

Általános iskolai tanulmányainkat Izsófalván kezdtük, majd átírattak szüleim a jobb hírű ormosbányai iskolába. Gyalog jártunk Ormosbányára a népboltba és az iskolába. Egykori tanáraimra, tanítóimra a mai napig hálás szívvel gondolok. A Kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnázium orosz tagozatán érettségiztem. Technikus édesapánk sokat foglalkozott velünk, főleg matematikából.

A tanulás mellett minden munkából elvégeztünk. Legidősebb leányként nem volt olyan fiús meló, amit ne csináltam volna meg. Ez lelkileg erősebbé tett, megtanított elviselni és tűrni a bántást, aminek máig érzem pozitív hatását.

Felvettek a Szombathelyi Tanárképző Főiskola matematika-orosz szakára, de édesapám gerincbetegsége miatt nehéz helyzetbe kerültünk. Nagyobb testvéremet közgazdasági egyetemre vették fel, kishúgom pedig gimnazista lett, majd később ő is egyetemista, külföldön. Ekkor úgy döntöttem, levelezőn folytatom a főiskolát és közben tanítani fogok. Így kerültem 1975-ben Ormosbányára képesítés nélküli tanárként, majd diplomás pedagógusként ott folytattam. Aztán férjhez mentem és két gyermekünk született, Bernadett és Ferenc. Ormosbányán pedagógus szolgálati lakásban éltünk, majd férjem több évi külföldi munkája után családi házat vettünk.  Kedveljük a vidéki életformát, a kertet, a nyugalmat és a természet közelségét.

A rendszerváltozás után 1992-ben szétvált Ormosbánya és Izsófalva, amit a körzetiként működő iskola szétválása követett. Elleneztem a különválást, ami után Ormosbányán nem tartottak igényt tanári munkámra. Izsófalván tanítottam tovább, ez óriási törés, csalódás volt számomra.

Az Izsófalvai Izsó Miklós Általános Iskolában 6-7 tanévet töltöttem jó közösségben, közben Debrecenben a KLTE esti tagozatán elvégeztem a német nyelvtanári szakot.  A pedagógusok szakmai színvonalának javulása ellenére mindkét iskolában gyengült az oktatás színvonala, a szülők pedig sok gyermeket elvittek városi iskolába.

1999-ben Ormosbánya Község Önkormányzata iskola igazgatói pályázatot hirdetett, amit megnyertem. Ez egyfajta elégtétel volt a számomra.

Igazgatói pályafutásom állandó küzdelem volt a fenntartóval, fejleszteni csak pályázatokból tudtunk. Öt év alatt többet korszerűsödött az intézmény, mint előtte 20 év alatt, bár jelentősen változott a tanulók összetétele. Mégsem nyertem el az újbóli igazgatói pályázatot, de tanárként maradhattam. Bár újabb pofon ért, tanítottam teljes szívvel, mert a tanítványaimban sosem csalódtam. Közben megszereztem 3. diplomámat, közoktatás-vezetőként és szakvizsgáztam.

Azért bántott, miért a becsületes, szorgalmas, teljes szívvel-lélekkel tevékenykedőt kezdik ki? Mindig tanár akartam lenni, de 2006-ban úgy döntöttem, elindulok a polgármester választáson, ahol győztes lettem. Jelenleg 2. ciklusomat töltöm. Aki ezt a munkát teljes odaadással végzi, rájön, hogy nehezebb, mint a tanári pálya, mert a szolgálat 24 órás.  Pályázatok sorát nyertük, a település szinte minden intézményét felújítottuk, közmunkaprogramban közel 100%-os létszámmal vettünk részt. Képviselő-testületem maximálisan támogat, ez sokat segít a munkámban.

Sokszor hallom ismerőseimtől, ez nekem való feladat, megtaláltam a helyem. Azt is sokszor hallom, hogy nagyon határozott vezetőként velem nem érdemes vitatkozni, mert nehéz meggyőzni és ez a mai politikai viszonyok között nem szerencsés.

Tudom, Ormosbánya lakosainak bizalmát élvezem, és ennek kell megfelelnem. Gondjaink között van munkanélküliség, bűnözés, szegénység, kilátástalanság. Mintha szüleim gyermekkorában lennénk, csak bűnözés nélkül. Akkor szegények, de szorgalmasak voltak az emberek, ám a tisztelet és becsület fontosabb volt a szegénységnél. Vallom, vidék nélkül nem élhet az ország, vissza kell állítani a régi életformát, a munka értelmét és megbecsülését. Ezért küzdök, mert a segély, a szociális juttatás nem jelent megoldást, az csak leszoktat a munkáról. Értelmes, tartalmas életre itt vidéken is jogunk van, ugyanúgy a biztos munkára, a színvonalas oktatásra, a nyugalomra és a biztonságra és én ezekért küzdök.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése