Viszlai Viktor

Polgármester,

Mucsony

baz 6 ai Viszlai Viktor.jpgA község a közelmúltig jelentős bányásztelepülésnek számított Kazincbarcika közelében, a Sajó bal parti teraszán, a Szuha-patak mentén. Első említése az 1219-es Váradi regestrumban található Mulchun néven – mint a borsodi vár tartozéka –, ahol várjobbágyok laknak. Később a Rátót nemzetség a birtokos, majd a XIV. században megjelenik a Putnoky család is. Ekkor már egyháza is volt, amely pápai tizedet fizetett. A község mai neve a XVI. században alakult ki. A törökdúlás után a lakatlan hely újranépesült, ám 1639-ben újból hadak és tűzvész emésztette el. A kuruc mozgalmak végére a Rákóczi-birtok újból puszta lett, majd szlovák és rutén családok népesítették be. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy ma a 3500 lakosú település 99%-a görög katolikus vallású, Mucsonyt egyházi központként tartják számon máig.

A település legújabb kori történelmének meghatározó eleme a bányászat volt, hisz hosszú időn keresztül a bánya volt a legfőbb munkáltató. Miután a bánya 1988-ban bezárt, problémák tömkelegét hagyta a hamarosan megalakuló önkormányzatra. Mindez a nagyarányú munkanélküliség kezelését és a bánya által létrehozott intézmények fenntartását jelentette. A fenti gondokkal és az örökölt pénzügyi nehézségekkel 1994-ben találkozott Viszlai Viktor, miután először (és azóta minden alkalommal) megválasztották Mucsony polgármesterévé.

Tősgyökeres mucsonyi család (édesapja villanyszerelő, édesanyja boltvezető volt) egyetlen gyermekeként született Sajószentpéteren 1966. március 17-én. Eleven, élénk gyerek volt, aki nagyon jó barátságban volt a szomszéd gyerekekkel, velük töltötte szabad idejét. Az iskolában hamar kiderült reál beállítottsága. Erdész szeretett volna lenni, de ez a jelentős túljelentkezés miatt nem sikerült, így az Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolában folytatta tanulmányait Kazincbarcikán. Kollégistaként hamar megkedvelte a közösségi életet, és nagyon jó osztályközösségbe került a vegyipari gépész szakon. Itt is jól tanult, elsősorban a géptan, gépelemek, majd a műszaki rajz voltak a kedvenc tárgyai. Az erdő szeretetéből következően aktív tájfutó volt, és később a barlangászkodással is behatóan megismerkedett.

Előfelvételisként Szegeden töltötte le katonai szolgálatát, így 1985-ben kezdte tanulmányait a Dunaújvárosi Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai Karán – műszaki tanár szakon tanult. Kellemes emlékek kötik a Duna-parti városhoz, ahol nagyszerű barátságok szövődtek a tankörben, hamar megtalálta a tanítás és a gyermekekkel való foglalkozás szépségét. 1989-ben végzett, és az üzemmérnöki diplomával együtt műszaki tanári képesítést is szerzett. Önálló szakmai életét a Borsodchem Rt.-nél kezdte, a Gépészeti Technológiai Osztály külső kooperációs csoportvezetője lett.

1994-ben váltott, ekkor választották meg először a település polgármesterévé. Ekkor fejeződött be a hét község közreműködésével megvalósított gázberuházás, amit hitelből finanszíroztak. Így először a hiány kigazdálkodásával voltak elfoglalva, és csak ezután kerülhetett sor a még meg nem lévő vízhálózat kiépítésére, út- és járdaépítésre. 1998 után kerülhetett sor négy utca aszfaltozására, az óvoda és az általános iskola épületének felújítására. A nagyarányú munkanélküliség kezelésére jelentős közmunkaprogramot indítottak a Munkaügyi Központ segítségével. Ekkor alakult meg a cigány, és az országban elsőként a ruszin kisebbségi önkormányzat. 2000-ben bevezették a ruszin nyelv oktatását is az általános iskolában a kisebbségi önkormányzat és a szülők kérésére.

Kazincbarcika közelsége az emberekben kialakította a városi igényeket, ezért 2003-ban a szennyvízberuházással teljessé vált a települési infrastruktúra. Sikeres pályázat alapján épül a piactér, valamint környezete kialakítása. Terveik között szerepel a település külső képének formálása, az önkormányzati épületek felújítása, amihez pályázat útján remélnek pénzt. Ugyancsak a tervek között szerepel a két központú településen az ófalu központjának kialakítása, valamint játszóterek, parkok létrehozása a falusi hagyományok és a történelmi értékek figyelembe vételével.

Viszlai Viktor 1988-ban kötött házasságot Szemán Katalinnal, aki fogászati asszisztens. Gyermekeik közül Aida 1991-ben született, ő versenyszerűen úszik, a sportban jeleskedik, és mellesleg jól is tanul, ősztől a kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnáziumban tanul tovább. A 4 évvel fiatalabb Márkot inkább a számítógépek világa bűvölte el.

Szabad idejében legszívesebben horgászik: vagy a családdal, vagy baráti társasággal keresi fel a Tisza-tavat, a Rakacai víztározót vagy éppen a Sajó partját. Kondíciója megtartásához heti rendszerességgel úszik, és szeret autót vezetni. Eddigi életével elégedett, hisz olyan munkát végezhet, ami mindig új kihívásokat jelent, ahol kreativitásra van szükség, és naponta meg kell felelnie a környezet és az emberek elvárásainak.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)

***

Viszlai Viktor legnagyobb sikerének a szennyvízberuházást tartja, amely lakás-takarékpénztári keretből, önkormányzati pénzekből és lakossági önerőből 2004 után valósult meg. Azzal lett teljes Múcsony infrastruktúrája. Pályáztak a Kalász László Általános Iskola és az Élmunkás úti óvoda rekonstrukciójára, a két intézmény kívül-belül megújult. Közfoglalkoztatásban járdát építettek, árkot burkoltak és kialakítottak egy zászlóparkot is. A képviselő-testület 2012-ben nonprofit társaságot hozott létre, azóta helyi dolgozók végzik a község üzemeltetését és a szükséges javításokat. Közérdekű munkára is pályáztak, így minden helybeli munkához jut, ami feltétele a következő évi segélyezésnek. Most a teljes foglalkoztatást célozták meg: mezőgazdasági és állattartási feladatokat kínálnak a faluban élő családoknak. Ehhez már 4-4 hektár tölgy- és akácerdőt telepítettek. A közeljövő feladata az orvosi rendelők és az egészségház felújítása. Kiemelte a kulturális és történelmi hagyományok őrzésének fontosságát, amelyek az önkormányzati rendezvényeken köszönnek vissza. 2012-ben kötöttek testvérvárosi kapcsolatot Swiatniki Górne lengyel településsel.

Két gyermeke közül Aida a Debreceni Orvostudományi Egyetem másodéves hallgatója, Márk pedig Kazincbarcikán a Szalézi Gimnázium tanulója.

(Kiegészítve: 2013. január 8-án.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése