Novák Péter

Alpolgármester, vállalkozó

Rudabánya

Azon kevesek egyike, aki csak rövid időre tudott elszakadni szülőföldjétől, és amikor alkalma nyílt rá, Budapestről azonnal hazaköltözött Rudabányára. A fővárosban alapító tagja volt a Fidesz zuglói alapszervezetének, dolgozott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban, ma pedig vállalkozóként tevékenykedik. Képviselőnek 2014-ben választották meg, majd a képviselő-testület alpolgármesterré nevezte ki.

Szülei életében a politikai változásokat követő gazdasági átalakulás okozott némi törést, de önerőből megoldották a folytatást. Édesanyja a Szendrői Alumíniumgyárban adminisztrátorként dolgozott, majd annak privatizálása után boltot üzemeltetett a településen. Édesapja az Országos Érc- és Ásványbányák Rudabányai Vasércdúsítójában művezető volt a bánya 1986-ban történt bezárásáig, onnan került Kazincbarcikára a Borsodi Energetikai Vállalathoz, ahol nyugdíjazásáig foglalkoztatták. Két gyermekük közül Nikolett jogi egyetemet végzett, jelenleg Rudabánya városban a jegyzői állását tölti be, Péter pedig a település alpolgármestere.

Születése óta – az 1999-2002 közötti időszakot leszámítva – Rudabányán él családjával Novák Péter. Két gyermeke van, és igazi lokálpatriótaként dolgozik városáért. Fejlesztésekkel kapcsolatos ötleteit, elképzeléseit ebben a választási ciklusban tudja érvényesíteni és képviselő társaival megvitatni. A korábbi években erre annak ellenére kevés lehetősége kínálkozott, hogy tagja, majd elnöke lett a helyei Fidesz szervezetnek. Márpedig a várost ipartörténelmi múltjára és világhírű őslénytani leleteire alapozva vonzóvá lehet tenni az érdeklődők előtt, amit néhány turizmusfejlesztő beruházással kell kiegészíteni. Legfontosabb turisztikát és idegenforgalmat érintő beruházásuk a „Rudapitechus Látványtár a Majomszigeten” projekt, melyhez a pénzügyi feltételek előteremtésére rengeteg energiát fordítottak. Arra idáig közel 450 millió forint pályázati forrást költöttek, és reményeik szerint a jövő évi turisztikai szezon kezdetére birtokba vehetik a látogatók. A Svájci Együttműködési Projekt keretében közel 73 M Ft pályázati pénzt nyert a település egy tájház és a Rudapitechus Látogató és Kutatóközpont létrehozására, mely szorosan összefügg a Látványtárral, hiszen ez központjaként és bázisaként szolgál az idegenforgalmat népszerűsítő törekvéseikhez. Kívül-belül megszépül majd a Bányászattörténeti Múzeum Földvári Aladár kiállítóterme is.

Közben a városrehabilitáció keretében alakítani kell a településképet, aminek egyik eleme a közel 80 éves Városháza energetikai korszerűsítése, melyre a TOP program keretéből közel 90 M Ft-ot nyert a település. A Gvadányi József Művelődési Ház energetikai korszerűsítésére is pályáztak, ami után majd elmondható, hogy a város összes önkormányzati épülete megújult.

Az alpolgármester az eddigi eredmények között kiemeli, hogy a városrehabilitáció részeként új főteret kapott Rudabánya. Piacot is létesítettek, melyet hamarosan birtokba vehetnek az árusok, de folyamatban van a központ egyre nagyobb forgalma miatt új parkolók kialakítása a Postától egészen az óvodáig.  A belterületi utak felújítása is elkezdődött, pályázaton nyertek pénzt a Rózsavölgy út burkolatának helyreállítására. .

Nemzeti Sportpark Programból elkezdődött egy „C” típusú park építése, melyet idén birtokba vehetnek a polgárok. Egy MVH pályázatból felújítják a Ruda Hotel éttermét, mely így megfelelő színvonalon szolgálhatja ki a vendégeket.

Önerőből több ingatlant is vásárolt az önkormányzat, melynek hasznosítása folyamatban van, vagy a képviselőtestület tanácskozik a lehetőségekről. Terveik között szerepel még a volt MÁV terület megszerzése, melyet majd hasznosítani tudnának a fejlesztésekhez. A munkahelyteremtés a fiatalokat tartaná helyben, kézenfekvő lenne a közelben lévő ásványi vagyon újbóli kiaknázása, aminek a lehetőségeiről tárgyalásokat kezdtek a felsőbb vezetőkkel.

A turistacsalogató beruházásokhoz kapcsolódva fontos az odalátogatók kiszolgálása. Ehhez a jelenlegi konyha teljes felújítása és egy étterem kialakítása kell, ami régi vágya az ott élőknek.

Novák Péter kedvenc szabadidős elfoglaltsága között említi a motorozást, melyet kisgyermek kora óta kisebb megszakításokkal folytat. Pár évvel ezelőtt barátjának, a helyi teniszszervezet vezetőjének, Juhász Lajosnak a biztatására belekóstolt a fehér sport, a tenisz szépségeibe és azóta gyakran megfordul a helyi salakpályán. A napi munkából való kikapcsolásnak ez a formája több szempontból is hasznos, mert az a fajta mozgás nem csak fizikailag, de szellemileg is felfrissíti.

Lehetőségeihez mérten próbálja támogatni a helyi sportéletet, úgy a focit, mint a teniszt.  Ebben partnerre talált a Megyei Önkormányzatban, amely szervezet jóvoltából kisebb pénzösszegeket tudtak juttatni sportfejlesztésekre és a versenyek megrendezésére.

Szerző: 2018. 11. 10.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése