Veres Imre

Ügyvezető

Rudabánya

szszb 29. ki Veres Imre 300.jpgAktív munkássága során bányászati és mezőgazdasági tevékenységéért számos elismerést kapott.  Hosszú évtizedeken át szolgálta a magyar bányászat érdekeit és múlhatatlan érdemei vannak a Rudabányai gipsztermelés talpra állításában és eredményessé tételében.  És ebből kiindulva döntött úgy, hogy azok bezárása után nem hagyja veszni a térség egykori húzóágazatát. Ebben jó partnerre talált ambícióval teli unokájában, Richárdban, akivel együtt alapították meg a Magyar Vakolat Alapanyaggyártó Kft.-t. Megvásárolták az alapanyagbázist és az építőipari termékeket gyártó üzemet.

– Nyugdíjasként lógathatnám a lábam, de úgy éreztem, unokám ötletének megvalósításához segítséget nyújtok. Egykori vezetőként tudom, hogy ez az üzem jó minőségű termékeket gyártott, amivel a beindulás után újra meg kell nyernünk a piacot – mondta a 77 éves ügyvezető.

Az okleveles közgazdász 1936-ban született Rudabányán. A közgazdasági érettségi után Kazincbarcikán a 31/6-os Állami Építőipari Vállalatnál helyezkedett el könyvelőként, ahonnan 1960-ban került a rudabányai vasércbányához könyvelő, majd ellenőr állásba. Két év múlva már az Országos Érc és Ásványbányák és a Nehézipari Minisztérium pénzügyi és revizori főosztályán volt revizor, majd 1968-ban került vissza a Rudabányai Vasércművekhez a pénzügyi és számviteli osztály vezetőjeként. 1975-1990 között üzemgazdasági osztályvezetőként az üzemeket irányította. A vasércbánya igazgatói állását 1991-ben kapta meg, majd a következő évben már az ír-angol-magyar tulajdonú Rudagipsz Kft. igazgatói székéből irányítja a céget. Az 1999-es tulajdonváltás után az új német tulajdonos is neki szavazott bizalmat, egészen a nyugdíjazásáig.

Ezután saját cégében, az Andrássy – II. Kft.-ben ügyvezető, ahol az ércbánya tó és a bányaterület, valamint a térség természeti kincseinek a megismertetését tűzték ki célul. Kidolgozták turisztikai programjukat, megvalósításán jelenleg is dolgoznak.  A Veres és fiai Kft.-t mezőgazdasági tevékenységre hozták létre, mert Veres Imrének 1960-tól saját gazdasága volt, mindig vonzotta az állattartás. Állományából nagyszámú szarvasmarha, ló, birka, kecske, sertés és szamárménes legel évtizedek óta a rudabányai határban.  Egy újságcikkből tudta meg, hogy a szamár tartó gazdáknak nincs egyesületük, ezért nem kaphatnak állami támogatást. Másnap már szervezkedett és hamarosan megalakult a Magyar Szamártartók Egyesülete Rudabányán, aminek most is ő az elnöke. Egyébként jelenleg 300 hektáron gazdálkodnak és 2009-ben elnyerte az Aranykoszorús gazda kitüntetést. A bányászévek sem múltak el nyomtalanul, ott is több miniszteri és állami elismerésben részesült.

Cégük, a Rudavakolat Kft. 2012-ben nyílt pályázat keretében vásárolta meg az időközben felszámolás alá vont a rudabányai szárazvakolat üzemet és a hozzá tartozó bányaingatlanokkal. A próbagyártást már elkezdték, termékeik között ott vannak a homlokzati hőszigetelő ragasztók és tapaszok, a vakolatok, glettek, esztrich termékek, hidegburkolat ragasztók, falazóhabarcs termékek, szárazbeton termékek, térburkolati ágyazóhabarcs és a gipsz termékek.

Komoly előnyt jelent a vállalat számára a saját alapanyagbázis.  Az üzemhez tartozó bányában tízmillió tonna jó minőségű dolomit található. A vasércbányában a kutatások szerint 30 milliárd forint értékben tízféle érc található, amely ásványvagyon kitermelése napjainkban ismét gazdaságossá vált. Ezért a már említett termékek gyártása mellett tovább lehet gondolni a bányászati tevékenységet. Elképzelésük, hogy minden korábban működő bányát újranyitnak.

Az aktív nyugdíjas korábban dolgozott Rudabányán tanácstagként, három ciklusban pedig képviselőként és alpolgármesterként.  A település sorsát nem csak mint tisztségviselő, hanem magánemberként is a szívén viselte, ezért a tiszteletdíját rendszeresen átutalta a helyi iskolának. Alapító tagja volt a Rudabányai Takarékszövetkezetnek, majd a Szendrői Takarékszövetkezet igazgatóságába is beválasztották.  2002.- ben Rudabánya város díszpolgárrá választotta, amely címet azóta birtokolja.  Azt mondja, nincs olyan terület, ami ne érdekelte volna.

Nem csak a munkájában talál örömet, hanem a családjában is. Imre fia irányítja a mezőgazdasági munkát, az ő három gyermeke közül Richárd az üzem másik ügyvezetője, Vivien a Közgazdasági Egyetemvégzős hallgatója, Viktor pedig jövő ősszel ül az iskolapadba. Enikő lánya Miskolcon rányitja vállalkozását, és az ő nagyobbik gyermeke, Erik az USA-ban hangmérnökként dolgozik, míg lánya, Abigél mezőgazdasági végzettséggel a lovas edző szakmát választotta. Unokája Richárd pedig már két dédunokával ajándékozta meg, Amira elsős, Ármin pedig egyéves. Úgy érzi tehát, nem lesz gond a családon belüli szakmai utánpótlással.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése