Boros Béla

Elnök-igazgató,

Kazincbarcika

baz_03_86_boros_bela.jpgA ’90-es évek közepén egy problémákkal küszködő cég vezetését vette át Boros Béla. Először a múltból megmaradt problémákat számolták fel a vezetésével, majd a konszolidációt követően fejlődési pályára helyezték a kazincbarcikai központú Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Részvénytársaságot. A cég újabb lépcsőfok vételét kezdi meg rövidesen, mikor a térség 95 önkormányzatának összefogásával létrehozott hulladékgazdálkodási társulás ISPA által támogatott programjának megkezdődik a megvalósítása.

Az Alföldön, egészen pontosan Kiskunfélegyházán született Boros Béla, de élete nagy része Miskolchoz köti, hiszen itt járt általános iskolába, majd a városban található, messze földön híres Földes Ferenc Gimnázium fizika tagozatán érettségizett. A reáltantárgyakhoz közel maradva a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (a mostani Miskolci Egyetem jogelődje) következett, ahol rendszerszervező mérnökként szerzett diplomát 1980-ban Boros Béla. Miskolc és a régió második legnagyobb gyárában, a Diósgyőri Gépgyárban helyezkedett el. Három évet töltött el az üzemszervezésen, ami nem volt kis kihívás egy pályakezdőnek, mivel a nagy múltú gyárban akkor még több mint nyolcezren dolgoztak, köztük mintegy kétezer alkalmazott. Volt mit csinálni. A pénz azonban nem volt az igazi, anyagi okok miatt a Digép-ből elment a Miskolci Köztisztasági Vállalathoz, majd a közterület-fenntartó vállalat következett, mint forgalomszervező. Szépen haladt a szamárlétrán: beruházási előadó, műszaki osztályvezető helyettes, majd főosztályvezető lett. A rendszerváltás igazgatóváltással járt együtt a cégnél. A különböző megnevezésekkel, de gyakorlatilag igazgatóhelyettesként tevékenykedő Boros Béla is eljött a cégtől, s 1992-ben már a MUT Hungária Kft. területi képviselőjeként dolgozott. Döntően járművek eladásával foglalkozott.

Rá két évre, ’94-ben megpályázta a kazincbarcikai központú ÉHG Rt. igazgatói állását, s ennek az évnek december elsejétől van a cégnél mint első számú vezető. Egy változást azért elkönyvelhetett menet közben, ugyanis ’97-től mint elnök-igazgató tevékenykedik. Az ÉHG Rt. kommunális illetve veszélyes hulladékokkal foglalkozik. Az előbbi területen elért eredmények közül első helyre a kazincbarcikai, Múcsonyi úti, régi, már megtelt hulladéklerakó bezárását teszi Boros Béla, ami annak is köszönhető, hogy közben Sajókaza külterületén, a Határvölgyben megnyitották a korszerű művelésű, a kor kívánalmainak megfelelő új lerakót. Ugyancsak jelentős eredménynek számít a cég életében, hogy a gyűjtési területen továbbfejlesztették a gépparkot. Ezen túlmenően a legtöbb helyen döntően a cég tulajdonában lévő korszerű, műanyag gyűjtőedényeket használják. A fejlesztések közben sem feledkeztek el a piacról, amit az is jelez, hogy az elmúlt évek szorgalmas munkájának köszönhetően 10–11 településsel bővítették a szolgáltatásokat igénybe vevő partnerek számát. Jelenleg 35 településen szolgáltató az ÉHG Rt., köztük Kazincbarcika, Edelény és Sajószentpéter városában. Mint említettük a kommunális hulladékon túlmenően veszélyes hulladékokkal is foglalkozik az ÉHG Rt. A sajókazai hulladékcentrum területén kialakított úgynevezett monodepónia III. osztályú veszélyes hulladékok fogadására alkalmas. A telep korszerűnek számít, a jelenleg érvényben lévő, egyébként egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelel. A beruházást annak idején egyébként a szakminisztérium is támogatta. Az olajtartalmú hulladékok hasznosításával, ártalmatlanításával foglalkoznak.

A jelen munkája mellett természetesen a jövővel is foglalkoznak. A célok közül, a kommunális területen első helyen új, korszerű, hulladékgazdálkodási rendszer 2004-es bevezetését nevezte meg az elnök-igazgató, amelynek finanszírozását 95 társult önkormányzat (észak-borsodi települések) az Európai Unió által életre hívott ISPA pályázatát elnyerve kíván biztosítani. Ehhez kapcsolódik az ÉHG Rt. kommunális fejlesztése.

– Érzésem szerint 15–20 év lemaradást pótolunk ezzel a megye területének mintegy harmadán – érzékeltette az induló beruházás jelentőségét Boros Béla.

A veszélyes hulladék területén is további fejlesztéseket kívánnak megvalósítani. A kapacitásbővítés az átvehető anyagok körének bővítését jelenti majd reményeik szerint a jövőben, amit 2003-ban kívánnak elkezdeni. A fejlesztések révén a sajókazai telep  mint hulladékkezelő centrum országosan is egyedülálló lenne, a hulladékok legkomplexebb gyűjtését és kezelését tenné lehetővé.

Miközben a cég rendbetételével, fejlesztésével foglalkozott Boros Béla az Ybl Miklós Főiskolán környezetgazdálkodási és közműfenntartási szakmérnöki végzettséget szerzett 2000-ben. Ideje nagy részét a cég foglalja le. Kevés szabadidejében szívesen jár színházba, kirándulni. A cég tagja a Köztisztasági Egyesülésnek és több más szakmai szervezetnek is. Ezek rendezvényein, tevékenységében is részt vesz Boros Béla.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése