Boros Béla

Elnök-igazgató,

Kazincbarcika

baz_03_86_boros_bela.jpgA ’90-es évek közepén egy problémákkal küszködő cég vezetését vette át Boros Béla. Először a múltból megmaradt problémákat számolták fel a vezetésével, majd a konszolidációt követően fejlődési pályára helyezték a kazincbarcikai központú Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Részvénytársaságot. A cég újabb lépcsőfok vételét kezdi meg rövidesen, mikor a térség 95 önkormányzatának összefogásával létrehozott hulladékgazdálkodási társulás ISPA által támogatott programjának megkezdődik a megvalósítása.

Az Alföldön, egészen pontosan Kiskunfélegyházán született Boros Béla, de élete nagy része Miskolchoz köti, hiszen itt járt általános iskolába, majd a városban található, messze földön híres Földes Ferenc Gimnázium fizika tagozatán érettségizett. A reáltantárgyakhoz közel maradva a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (a mostani Miskolci Egyetem jogelődje) következett, ahol rendszerszervező mérnökként szerzett diplomát 1980-ban Boros Béla. Miskolc és a régió második legnagyobb gyárában, a Diósgyőri Gépgyárban helyezkedett el. Három évet töltött el az üzemszervezésen, ami nem volt kis kihívás egy pályakezdőnek, mivel a nagy múltú gyárban akkor még több mint nyolcezren dolgoztak, köztük mintegy kétezer alkalmazott. Volt mit csinálni. A pénz azonban nem volt az igazi, anyagi okok miatt a Digép-ből elment a Miskolci Köztisztasági Vállalathoz, majd a közterület-fenntartó vállalat következett, mint forgalomszervező. Szépen haladt a szamárlétrán: beruházási előadó, műszaki osztályvezető helyettes, majd főosztályvezető lett. A rendszerváltás igazgatóváltással járt együtt a cégnél. A különböző megnevezésekkel, de gyakorlatilag igazgatóhelyettesként tevékenykedő Boros Béla is eljött a cégtől, s 1992-ben már a MUT Hungária Kft. területi képviselőjeként dolgozott. Döntően járművek eladásával foglalkozott.

Rá két évre, ’94-ben megpályázta a kazincbarcikai központú ÉHG Rt. igazgatói állását, s ennek az évnek december elsejétől van a cégnél mint első számú vezető. Egy változást azért elkönyvelhetett menet közben, ugyanis ’97-től mint elnök-igazgató tevékenykedik. Az ÉHG Rt. kommunális illetve veszélyes hulladékokkal foglalkozik. Az előbbi területen elért eredmények közül első helyre a kazincbarcikai, Múcsonyi úti, régi, már megtelt hulladéklerakó bezárását teszi Boros Béla, ami annak is köszönhető, hogy közben Sajókaza külterületén, a Határvölgyben megnyitották a korszerű művelésű, a kor kívánalmainak megfelelő új lerakót. Ugyancsak jelentős eredménynek számít a cég életében, hogy a gyűjtési területen továbbfejlesztették a gépparkot. Ezen túlmenően a legtöbb helyen döntően a cég tulajdonában lévő korszerű, műanyag gyűjtőedényeket használják. A fejlesztések közben sem feledkeztek el a piacról, amit az is jelez, hogy az elmúlt évek szorgalmas munkájának köszönhetően 10–11 településsel bővítették a szolgáltatásokat igénybe vevő partnerek számát. Jelenleg 35 településen szolgáltató az ÉHG Rt., köztük Kazincbarcika, Edelény és Sajószentpéter városában. Mint említettük a kommunális hulladékon túlmenően veszélyes hulladékokkal is foglalkozik az ÉHG Rt. A sajókazai hulladékcentrum területén kialakított úgynevezett monodepónia III. osztályú veszélyes hulladékok fogadására alkalmas. A telep korszerűnek számít, a jelenleg érvényben lévő, egyébként egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelel. A beruházást annak idején egyébként a szakminisztérium is támogatta. Az olajtartalmú hulladékok hasznosításával, ártalmatlanításával foglalkoznak.

A jelen munkája mellett természetesen a jövővel is foglalkoznak. A célok közül, a kommunális területen első helyen új, korszerű, hulladékgazdálkodási rendszer 2004-es bevezetését nevezte meg az elnök-igazgató, amelynek finanszírozását 95 társult önkormányzat (észak-borsodi települések) az Európai Unió által életre hívott ISPA pályázatát elnyerve kíván biztosítani. Ehhez kapcsolódik az ÉHG Rt. kommunális fejlesztése.

– Érzésem szerint 15–20 év lemaradást pótolunk ezzel a megye területének mintegy harmadán – érzékeltette az induló beruházás jelentőségét Boros Béla.

A veszélyes hulladék területén is további fejlesztéseket kívánnak megvalósítani. A kapacitásbővítés az átvehető anyagok körének bővítését jelenti majd reményeik szerint a jövőben, amit 2003-ban kívánnak elkezdeni. A fejlesztések révén a sajókazai telep  mint hulladékkezelő centrum országosan is egyedülálló lenne, a hulladékok legkomplexebb gyűjtését és kezelését tenné lehetővé.

Miközben a cég rendbetételével, fejlesztésével foglalkozott Boros Béla az Ybl Miklós Főiskolán környezetgazdálkodási és közműfenntartási szakmérnöki végzettséget szerzett 2000-ben. Ideje nagy részét a cég foglalja le. Kevés szabadidejében szívesen jár színházba, kirándulni. A cég tagja a Köztisztasági Egyesülésnek és több más szakmai szervezetnek is. Ezek rendezvényein, tevékenységében is részt vesz Boros Béla.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló