Kriston Nándor

A Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője,

Kazincbarcika

baz_06_92_kriston_nandor.jpgSokoldalúságát, felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vegyészmérnök létére egy sikeresen és eredményesen működő takarékszövetkezetet irányít, kipróbálta magát az iparban, és főiskolai oktatóként is megállta a helyét.

Kriston Nándor Bótán született, egy kis bányászfaluban. Apja bányász volt, így a szülők azt szerették volna, hogy egyetlen gyermekük bányamérnök legyen. Ám hamar kiderült, hogy őt a vegyészet sokkal jobban izgatja, így középiskolai tanulmányainak színtere az akkoriban az ország talán legjobb vegyipari technikumának számító, ma Irinyi János nevét viselő intézmény lett.

Elsősorban a reáltárgyakkal (matematika, fizika) boldogult kiválóan, de igazi kedvencének a kémia bizonyult. Aktívan részt vett a diákmozgalomban, máig büszke arra, hogy az 1968-ban átadott kollégium első diákvezetője lehetett.

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta. Érdekes színfoltnak számított életében, hogy az egyetemen akkor hozták létre az első koedukált kollégiumot. Egyetemistaként járta az országot: nyaralt, építőtáborban dolgozott, tanulmányi utakon vett részt. Elvégezte a tanár szakot is, és mivel különös vonzalmat érzett a tanári pálya iránt, tanítani kezdett az akkor virágzó intézménynek számító főiskolán, Kazincbarcikán. Oktatott vegyipari alapműveleteket, fizikai kémiát, illetve műanyag-alkalmazástechnikát. Ekkor még úgy gondolta, hogy ez egy életre szóló hivatás, s mivel lakást is kaptak, a család letelepedett Kazincbarcikán. Miután a hetvenes évek végén úgy érezte, hogy „mostohán bánnak” a kazincbarcikai főiskolai karral, választania kellett: vagy sodródik az eseményekkel, vagy valami új dologba fog. Az utóbbi mellett döntött, a Bán-völgye Termelőszövetkezet melléküzemág-vezetője lett.

„Ez rendkívül sikeres időszaka volt életemnek – emlékezik vissza Kriston Nándor –, hisz a nyolcvanas évek elején a nulláról indultunk, a semmiből alkottuk meg az akkor újdonságnak számító gazdasági társaságot, a Grafolt, amely műanyaggyártással foglalkozott. Akkoriban sok termelőszövetkezet ismerte fel, hogy a túlélés érdekében a mezőgazdasági munkák mellett ipari tevékenységgel kell foglalkozniuk.”

Több évet dolgozott a Grafolban, amelynek árbevétele 1988-ban megközelítette az egymilliárd forintot, és közben az akkori Sajókaza és Vidéke Takarékszövetkezet igazgatósági tagja, majd a felügyelőbizottság elnöke lett. 1996-ban keresték meg, hogy főállásban vállalja el az ügyvezetői feladatokat, miután egy törvénymódosítás miatt két ügyvezetőre volt szükség.

2003-ban egyesültek a Hangony és Vidéke Takarékszövetkezettel, amihez nagymértékben az ő munkája is hozzájárult.

Kriston Nándor az azóta is dinamikusan fejlődő új takarékszövetkezet elnöke lett. Jelenleg huszonkét egységgel működnek, mérlegfőösszegük meghaladja a hat és fél milliárdot, közel hatszázmilliós szavatolótőkéjük van. Kirendeltségeiket folyamatosan korszerűsítik, bővítik, és Kazincbarcika szívében az elmúlt évben adták át impozáns, új székházukat.

„Szerencsés embernek vallom magam  – mondja az elnök-ügyvezető –, hisz mindig olyan munkám volt, amit nagy lelkesedéssel és odaadással végezhettem. 1981 óta vagyok vezető, ez idő alatt rengeteg emberrel találkoztam, sokan dolgoztak a vezetésem alatt. A munkatársaimmal való megfelelő kapcsolat mindig etalon volt számomra, erre bátran építhettem az elmúlt két és fél évtizedben. A konszolidált, jó légkörű csapatmunka meghozza az eredményt. Ha a vezető mögött megfelelő csapat áll, akkor mer nagyobb feladatokat is vállalni, mert tudja, hogy munkatársaival képes megvalósítani azokat. Úgy érzem, ez a Sajóvölgye Takarékszövetkezet kollektívájára is igaz.”

A pénzpiacért folytatott versengésben az elmúlt időszakban sikerült helytállniuk, eredményesek voltak a Széchenyi-kártya terjesztésében, sokan kértek tőlük bankgaranciát, bekapcsolódtak az agrárfinanszírozásba, és legkorszerűbb termékeik közé sorolható a Netbank-szolgáltatás.

A Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnöke nős, két fiúgyermeke közül az idősebbik háziorvosként dolgozik, míg a kisebbik – immár jogi és közgazdasági diplomával a zsebében – a banki szektorban tevékenykedik.

Bizonyára nem véletlen és mindenképpen szerencsés dolog, ha valaki az üzleti élet sikerein túl a kedvtelésében is kiemelkedőt tud alkotni, maradandót tud létrehozni.

Miután az erdőzúgás egy igazi embernek legalább annyi örömet szerez, mint a vadűzés, Kriston Nándor a 4400 hektáron működő Háromkő-Bérc Vadásztársaság elnökeként tudatosan törekszik arra, hogy a fiatalok folytassák az általuk megkezdett vadászati hagyományokat. Az ő jóvoltából került sor nemrég a két szlovákiai magyar fafaragó művész: Ulman István és Bafy Lajos által készített vadászoszlop felállítására.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése