Dr. Jobbágy Anna

A Polgármesteri Hivatal aljegyzője,

Kazincbarcika

baz 8 ai Jobbágy Anna átm.jpgAljegyzőnek lenni nem túl látványos feladat. A polgármesteri hivatal és a képviselő-testület zavartalan működésének biztosítása, operatív és jogi feladatok ellátása nyugszik az ilyen emberek vállán. Ezt a tisztséget tölti be Kazincbarcikán dr. Jobbágy Anna, aki szereti a közigazgatást. Nem vonzotta az ügyvédi praxis, vagy a nagyobb presztízzsel járó bírói, ügyészi pálya, mert számára az emberekkel való kapcsolattartás volt mindig a legfontosabb.

Dr. Jobbágy Anna 1957-ben született Mucsonyban. Édesapja a termelőszövetkezetben volt brigádvezető, édesanyja a háztartást felügyelte. Kilenc évvel idősebb nővére, Mária az ELTE történelem–orosz szakán tanult tovább, ma a Miskolci Egyetemen tanít orosz nyelvet. Mucsonyt gyermekkorában „tót falunak” hívták, ami persze tévedés, hiszen a ruszinok, akik a XVII. század elején települtek a faluba „nem tótok”. A ruszin nyelv, a ruszin kultúra ismerete viszont könnyebbé tette számára az orosz nyelv elsajátítását az Edelényi Gimnáziumban, ahol csakúgy, mint az általános iskolában, elsősorban a humán tárgyakat kedvelte. Tanári biztatásra a jogi kart választotta, és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult tovább.

Sikeres egyetemi tanulmányai eredményeként 1981-ben avatták jogi doktorrá. Az egyetemi évek alatt megszerette a fővárost, de nem annyira, hogy ott vállaljon munkát, így került a diploma megszerzése után Miskolcra, a Lenin Kohászati Művekhez. Az akkor formálódó Szervezési és Munkajogi Osztályon kevés elfoglaltság akadt, így három hónap elteltével megpályázott egy állást az Edelényi Járási Hivatalnál.

1981 novemberében már az új munkahelyén dolgozott, ahol rengeteget tanult a közigazgatásból, hiszen első- és másodfokú eljárások egyaránt tartoztak a hivatalhoz, elsősorban szabálysértéseket, lakás- és kisajátítási ügyeket intézett. Két év elteltével a kazincbarcikai Városi Tanács Titkársági Osztályának vezetője megkérte, hogy legyen a munkatársa.

Dr. Jobbágy Anna akkor még nemet mondott, mert úgy vélte, hogy a titkársági munkakör nem ad elég lehetőséget az emberekkel való közvetlen kapcsolatra. Az élet azonban közbeszólt: hamarosan napirendre került a járási hivatalok megszüntetése, és miután megkeresték a kazincbarcikai Városi Tanács Igazgatási Osztályáról, 1983 júliusában már itt dolgozott ügyintézőként. Ebben a munkakörben is tovább bővítette közigazgatási ismereteit: bányakárok, birtokvédelmi, kisajátítási és hagyatéki ügyek, egyesületek ellenőrzése, valamint helyiségek kiutalása tartozott az osztályhoz, ahová került. A hivatali „ranglétrán” is megindult felfelé, ügyintézőből hamarosan csoportvezető, majd osztályvezető-helyettes lett.

A közigazgatási munka mellett az Edelényi Gimnáziumban államigazgatási ismereteket oktatott. A „száraz jogi részek mellett” érdekes jogeseteket is megvizsgált diákjaival, sőt még tanácsülésekre is eljártak. Máig büszke arra, hogy tanítványai közül hárman is államigazgatási főiskolát végeztek, ráadásul egyiküknek éppen ő volt a szakdolgozati opponense. Később a kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnáziumban is tanította ugyanezt a tárgyat. 1994-ben az önkormányzati törvény módosítása eredményképpen a többfordulós pályázat után elnyerte az aljegyzői posztot, 1995. április 1-jétől dolgozik Kazincbarcika város aljegyzőjeként.

Eddigi tevékenységét 1998-ban Polgármesteri dicsérettel, 2006-ban a „Pro Urbe Kazincbarcika”, 2007-ben pedig

 „A Köz Szolgálatáért Érdemjel Ezüst Fokozata” kitüntetéssel ismerték el.

„Aljegyzőnek lenni sajátos helyzetet jelent – mondja dr. Jobbágy Anna. – Helyettesítem a jegyzőt, ha hosszabb ideig távol van, illetve minden lehetséges eszközzel segítem a munkáját. Feladatom a képviselő-testületi és bizottsági előterjesztések törvényességi vizsgálata. A hivatalban működő minőségirányítási rendszer vezetője vagyok, előkészítem és koordinálom a választási, népszavazási feladatokat. Vezetem a szervezési és jogi osztályt, idetartozik a személyzeti munka, informatikai feladatok ellátása is. Ez az osztály felel a polgármesteri hivatal teljes kiszolgálásáért, ami nemcsak operatív, jogi feladatokat jelent, hanem napi tennivalók megoldását is, amelyek nélkülözhetetlenek a hivatal működéséhez.”

Dr. Jobbágy Anna vigyáz arra, hogy kevés munkát vigyen haza a mucsonyi családi házba. Fiai közül Péter már végzett közgazdász, a kazincbarcikai OTP-fiókban dolgozik. A fiatalabbik, Viktor a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán a nemzetközi gazdálkodási szak végzős hallgatója.

Az aljegyző asszony szabad idejében legszívesebben olvas és kertészkedik, különösen szereti a szép virágokat. Kondícióját elsősorban kerékpározással tartja karban, tavasztól őszig naponta 10–12 kilométert is teker kerékpárján. Eddigi életútjával, amely felölelte a közigazgatási tevékenység széles palettáját, elégedett. Mindig az emberek gondjait, problémáit igyekezett megoldani, a továbbiakban is ez vezérli.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése