Szabó József

A megyei munkaügyi központ igazgatója,

Kazincbarcika

baz_04_138_szabo_jozsef.jpgHa valaki, hát Szabó József igazán ismeri a munkanélküliség problémáját. Egyrészt munkájából fakadóan, másrészt a családján belül is szembesült az elhelyezkedés nehézségeivel. Igaz, ez is a munkájából adódott…

Szabó József 2003. március 1-jétől irányítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központot. Több mint egy évtizedes munkaügyi tapasztalattal a háta mögött pályázta meg az igazgatói állást.

–Igazgatói kinevezésemkor feleségem a munkaügyi központnál dolgozott, s mivel a megbízatást követően összeférhetetlenség állt fent, közös megegyezéssel szerződést bontottunk. Néhány hónapos munkanélküliség után azonban sikerült elhelyezkednie a kazincbarcikai önkormányzatnál, ahol szociális-humán területen tevékenykedik.

Szabó József egy szabolcsi kis településen, Bujon született ezerkilencszáznegyvennyolcban. Legidősebb gyermekként nyomon követhette két húga és öccse felcseperedését.

–Az általános iskola elvégzése után elkerültem Bujról, édesapám unszolására a barcikai vegyipari szakmunkásképzőben tanultam tovább, amit kitűnővel végeztem el – emlékszik vissza iskolai éveire. – A jó tanulmányi eredmények mellett az iskola egyik legjobb sportolójaként is számon tartottak; atletizáltam, emellett fociban és egyéb labdajátékokban is jeleskedtem.

Az iskola elvégzését követően jelentkezett a katonasághoz, hogy túlessen rajta, s feleségül vehesse diákszerelmét.

–A bajai kétévnyi kemény kiképzés, pontosabban a leszerelés után néhány hónappal megnősültem. Barcikán telepedtünk le, ott építettem házat magunknak, s a szüleim is ide költöztek. Közben elvégeztem a vegyipari technikumot, majd jelentkeztem a politikai főiskolára, ahol egyetemi végzettséget szereztem. Aztán a közgazdasági egyetem következett és egy munkaügyi üzemgazdász diploma – 45 éves koromig gyakorlatilag folyamatosan tanultam.

Első munkahelyén, a Borsodi Vegyi Kombinátban vegyipari szakmunkásként kezdte, az élet azonban úgy hozta, hogy mindössze pár hónapot dolgozott beosztottként, azt követően mindig valamilyen vezetői munkakört töltött be, a gyárban.

–A vállalati szakszervezeti életben aktívan tevékenykedett. Második munkahelyemen a szakszervezetek megyei tanácsánál munkaügyi és gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkoztam, majd a vegyipari dolgozók szakszervezetének területi titkára lettem.

Ezt követően Sajóbábonyban osztályvezetőként helyezkedett el, ezerkilencszázkilencvenegytől pedig a munkaügyi szervezetnél dolgozik. Kirendeltségvezetőként kezdte Edelényben, majd amikor a szervezet szétvált, az Országos Munkabiztonsági és Munkavédelmi Főfelügyelőség megyei felügyeletének igazgatóhelyettese lett. A munkaügyi központ igazgatói posztjára tizenkét pályázó közül nevezték ki.

–Kiszámítható vagyok, nyílt és amit megígérek, az úgy is történik. Célkitűzésem a munkaügyi szolgáltatás színvonalának javítása, s ennek érdekében fontosnak tartom, hogy munkatársaim is átérezzék, ők vannak a munkanélküliekért és nem fordítva. Mindannyiuknak szem előtt kell tartani, hogy mi is állhatnánk a másik oldalon. Lényeges, hogy megfelelő hangnemben, kellő empátiával kezeljük az ügyeket, mert aki hozzánk fordul, segítségre szorul, s nem szabad ezzel visszaélni, sőt. Minden igyekezetünkkel azon kell lennünk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel segítsük a munkanélküliek elhelyezését.

Ehhez azonban kiegyensúlyozott, a munkahelyükre szívesen járó kollégák kellenek, amihez igyekszem megteremteni a szükséges feltételeket.

Fáradhatatlanul dolgozik, pedig mindennap Kazincbarcikáról jár be dolgozni Miskolcra.

–Kikapcsolódás? A munka mellett számtalan protokolláris kötelezettségnek kell eleget tenni, s bár örömmel teszem ezt, sok időt elvesz a családomtól, akik nagyon fontosak számomra. Két gyermekem van, a lányom tanító, de szakmájában nem talál megfelelő állást, a fiam pedig öcsém Suzuki autószalonját vezeti Barcikán. Ő nőtlen, de lányom révén két unokával is büszkélkedhetek, akikkel hétvégeken közös programot szervezünk, amiből nem hiányozhat a játék és például a bicikliverseny sem. Amikor tehetem, teniszezem, focizom, asztaliteniszezem, túrázunk a családdal és a barátokkal, szívesen dolgozom otthon a kiskertemben. Amíg időm engedte, a házban és a ház körül minden munkát magam végeztem a festéstől, tapétázástól a barkácsolásig, manapság sajnos nincs erre időm és energiám.

Bevallása szerint a sport iránti rajongástól eltekintve nincs más szenvedélye, nagyon mértéktartó.

–A legrosszabb tulajdonságom, hogy mindent komolyan veszek, időnként túlságosan is. Bizonyos élethelyzeteket könnyebben kellene elviselni, s picit lazábban kellene venni néhány dolgot.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése