Pásztor László

Üzletvezető – önkormányzati képviselő,

Kazincbarcika

baz_07_110_pasztor_laszlo.jpgEddigi valamivel több mint fél évszázados életére visszatekintve gazdag, tartalmas és színes életutat vallhat magáénak.

A Skorpió jegyében Gyöngyösön, a szőlő és bor városában látta meg a napvilágot 1954. november 6-án. Mint akkoriban nagyon sok embernek, szüleinek is a bányászat nyújtott tisztes megélhetést, így került a család Heves megyéből Borsod megyébe. Édesanyja a Bányászati Aknamélyítő Vállalat adminisztratív vezetője, édesapja ugyanitt a cég csoportvezetője volt.

Pásztor László már tősgyökeres kazincbarcikainak vallja magát, hiszen kisgyermekkorától kötődik a fiatal iparvároshoz. Itt járt általános iskolába, majd annak sikeres befejezése után Miskolcon, a Zalka Máté Gépipari Technikumban folytatta középiskolai tanulmányait, ahol az érettségivel együtt gépgyártás-technológia szakmát is szerzett. A technikumban osztályfőnöke, Csobai Kálmánné, az oroszt és magyart tanító Lilla néni egyik „kedvence” volt.

1973-ban érettségizett, és számára is a Bányászati Aknamélyítő Vállalat, majd a Borsodi Szénbányák akkori legnagyobb üzeme, a Mákvölgyi Bányaüzem adott számára is munkát. A húszezres bányászkollektíva számtalan sportrendezvényt szervezett, így folytathatta a még iskolás korában elkezdett sporttevékenységét (focizott, atletizált), számtalan aranyérmet nyert a különböző szintű sportversenyeken.

Mivel mindig közéleti ember volt, érdekelték az emberek, társai problémái, vonzotta az emberekkel kapcsolatos tenni akarás. Gyakorló technikusként, művezetőként közel tíz évig függetlenített nagyüzemi KISZ-bizottsági titkárként tevékenykedett. Máig büszke arra, hogy ifjúsági munkája eredményeként, annak elismeréseként fél évtizedig a KISZ Központi Bizottságának tagja volt. A munka mellett tanult, képezte magát. A mozgalmi jellegű továbbképzés mellett elvégezte a bányaipari technikumot, majd emelt szintű munkavédelmi szakképesítést és gyakorlati munkavédelmi oktatói képesítést is szerzett.

Így került a bányaüzem műszaki csoportjához, majd az Edelényi Bánya biztonsági vezetője lett. E felelősségteljes beosztásában több súlyos baleset kivizsgálásában is részt vett, amelyek emberileg élete megrázó élményeit jelentették.

Munkáját több alkalommal és számos kitüntetéssel ismerték el: többek között megkapta az ifjúsági mozgalomban legmagasabb elismerésnek számító KISZ Érdemérmet és Ifjúságért Érdemérmet, többször volt Kiváló Dolgozó, két alkalommal kapott miniszteri kitüntetést, átnyújtották neki a Bányász Szolgálati Érdemérmet, és kapott kitüntetést a takarékszövetkezeti munkájáért is.

A bányák bezárása után váltania kellett, újabb tanulás következett Budapesten, amelynek eredményeként ma üzletvezetőként lakások értékesítésével, forgalmazásával, értékbecsléssel foglalkozik. Immáron másodszor választották be a Városi Önkormányzat képviselő-testületébe, ami a 30 ezres városban óriási megtiszteltetésnek számít. Reméli, hogy tudásával, élettapasztalatával hasznára lehet a fiatal, szakmailag rátermett városvezetésnek.

„A sikeres előrehaladás egyik feltétele, hogy legyen az embernek ambíciója – vélekedik Pásztor László. – A másik fontos dolog a pozitív életszemlélet, a harmadik pedig talán az, hogy én mindig a másikat tiszteletben tartó, barátokat kedvelő típus voltam. Aki a közéletben akar eredményesen tevékenykedni, annak »mindig ott kell lennie a sűrűjében«. Fontos az is, hogy az ember szavának legyen súlya, a kimondott szót kezelje kellő méltósággal és komolysággal. Úgy vélem, érző szív dobog bennem, így a lehető legnagyobb empátiával, önzetlenül és maximálisan igyekszem megoldani azokat az emberi problémákat, amelyekkel képviselőként gyakorta találkozom. Erre tanítottak azok a nagyon kemény évek, amelyeket bányabiztonsági szakemberként töltöttem.”

Pásztor László úgy érzi, hogy sikeres szakmai és közéleti tevékenységének fontos segítője a feleség, Pásztorné Székely Éva, akivel 1979-ben kötött házasságot, és aki a Sajóvölgye Takarékszövetkezet Igazgatóságán dolgozik. Házasságukból egy fiúgyermekük született: László gépészmérnök, közgazdász szakmérnök, a Borsodchem dolgozója. Gyökereihez visszatérve hobbiszinten szőlőt művel, borászkodással foglalkozik. A szőlő mellett szívesen dolgozik kiskertjében is. Szabad idejében rendszeresen komoly ulticsatákat vív barátaival.

Eddigi életútjával elégedett, úgy érzi, sikeres életpálya áll mögötte, amelyre büszke a maga módján. Ma is nagy tenni akarással dolgozik, még számtalan terve van, amelyek megvalósításra várnak. Magánéletében mindenekelőtt fia sikeres életútját szeretné egyengetni. Mindehhez erőt ad a kiegyensúlyozott családi háttér, a felesége és fia mellett a mai napig jó egészségnek örvendő édesanyja és a 80. életévét betöltött apósa.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése