Bíró Károly

Középiskolai igazgató,

Kazincbarcika

baz_06_84_biro_karoly.jpgA Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola Kazincbarcika legrégibb szakképző iskolája, olyannyira, hogy létrehozása (1953. december 1.) még a város alapítását (1954. február 1.) is megelőzte. Az itt képzett kőművesek és ácsok keze munkája máig látható a város főutcájának, a mai Egressy útnak a házain. Később megkezdődött a hegesztő, vízvezeték- és központifűtés-szerelő-, a gázvezeték és készülékszerelő szakmunkások képzése is, majd megjelent a könnyűipar: nőiruha-készítő és kötőipari konfekciós szakembereket is oktattak. Az újabb szakterület, a gépíró és gyorsíró szakemberek képzése ma a gépíró és szövegszerkesztő szakképzést jelenti. 1999-től indult a művészeti szakközépiskolai oktatás, amivel teljessé vált az intézmény profilja.

Ma a szakiskolai képzés keretében  – ami a tanulói létszám több mint felét jelenti – elsősorban gépészeti, építészeti, könnyűipari és ügyviteli orientáció, illetve alapozás folyik a rájuk épülő szakképzéssel. A szakközépiskolai oktatásban és az erre épülő technikusképzésben ruhaipari és épületgépész-technikusokat, míg a művészeti szakközépiskolai képzésben elektronikus-grafikus, képszerkesztő, textilműves, textilrajzoló-modelltervező asszisztens és tűzzománcozott dísztárgykészítő szakmákat oktatnak.

„Mindig büszkék voltunk a szakmunkásképzésre – mondja Bíró Károly igazgató –, kollégáim állhatatos, gyermekcentrikus munkája eredményeként sok hátrányos helyzetű gyerekből is jó szakembereket neveltünk. A szakmunkásképzés mellett nyitottak voltunk az újra is, így indítottuk el a művészeti szakképzést. Diákjaink országos és nemzetközi rajzpályázatokon nyertek, és iskolánk tanulói több kategóriában voltak elsők országos tűzzománcversenyeken is. A város és környéke tanulóinak művészeti fejlődését szolgálja a tehetséggondozó műhely. A Leonardo pályázat keretében tanulóink külföldi szakmai gyakorlaton (Németországban 12 diák) vehetnek részt.”

Bíró Károly, aki jelenleg a második ciklusban irányítja intézményét, 1949. június 23-án született Felsőnyárádon. Édesapja csillésből lett vájár, majd bányamérnök, édesanyja a Habselyem- és Kötöttárugyár meósa volt. Ma már bátyja és húga is nyugdíjas. Az általános iskolában Szűcs Lajos tanító bácsi szánta a pedagóguspályára, aki még az édesanyját is tanította. Az édesapjától örökölt műszaki érdeklődés révén a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban folytatta középiskolai tanulmányait. Itt találkozott dr. Lányi Andorral, a nagy tudású és rendkívül gyermekközpontú tanáremberrel, aki gyengeáramú elektrotechnikát tanított, és aki később az egyetemen is oktatta őt. Innen szinte egyenes út vezetett a Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karára, ahol 1972-ben szerzett gépészmérnöki oklevelet. Kipróbálta képességeit az iparban is, hisz fél évtizedig a Borsodi Vegyi Kombinát gyártástechnológusa, termelési csoportvezetője volt. Innen került a 105. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézetbe, ahol előbb tanított, majd kollégiumvezető lett.

1985-től a 112. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézet (ma Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola) műszaki igazgatóhelyettese, 2000-től igazgatója. Folyamatosan képezte magát: 1981-ben a Budapesti Műszaki Egyetem mérnöktanári szakán végzett, majd 1999-ben Pécsett a Janus Pannonius Egyetem közoktatás-vezetői szakát fejezte be sikeresen.

„Igazgatóként azt tartom a legfontosabbnak, hogy a gyereknek legyen sikerélménye. Ez nálunk különösen fontos, hiszen többségében hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel érjük el eredményeinket. Különösen fontos szerepet játszik munkámban a menedzserszemlélet, hisz pályázatokat kell írnunk, kapcsolatokat kell építenünk, meg kell szerveznünk tanulóink gyakorlati oktatását. Az alapokat mi adjuk, de a képzést valójában a vállalat, a munkahely fejezi be, és az a jó, ha ott kap munkát is a végzős diák.”

Bíró Károly az ÉRÁK felkérésére szakmai elméleti és gyakorlati tankönyvet írt. Ifjú mérnökként részt vett a fiatal szakmunkások Kiváló ifjú szakmunkásversenyekre történő felkészítésében, valamint a felnőttképzésben is. Lakóhelyén, Kurityánban 1990-óta önkormányzati képviselő, 1998-tól a település alpolgármestere.

1972-ben kötött házasságot Puruczki Klárával, aki a Surányi Endre Szakképző Iskola tanboltjának boltvezető-helyettese. Két fiuk közül Péter 1972-ben született, Budapesten a Bank Bróker Rt.-nél dolgozik. A két évvel fiatalabb Zoltán pedagógus lett, Felsőnyárádon tanít. Szabad idejében elsősorban a ház körüli teendőkkel, kertészkedéssel foglalkozik. Eddigi életútjával, amelyet változatosnak és eredményesnek érez, elégedett. A jövőben mindenekelőtt az előtte álló újabb ötéves igazgatói megbízást szeretné mindenki megelégedésére eredményesen kitölteni, még mindig nyitottan az új kihívásokra, új feladatokra.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése