Danada János

Iskolaigazgató,

Kazincbarcika

baz_04_134_danada_janos.jpgNeve alapján ősei minden bizonnyal szlávok lehettek, nagy valószínűséggel a török hódoltság utáni szlovák betelepítés révén kerültek Dél-Magyarországra. Földműves szülők egyetlen gyermekeként 1939. október 12-én született Csanádalbertiben, a Makótól húsz kilométerre fekvő kis községben. Szülei – akik ma már nem élnek – néhány év múlva Pitvarosra költöztek át, így gyermek- és iskoláskora ehhez a településhez kötődik. Az általános iskolában különösen Herczegfalvi László fizikatanár volt rá nagy hatással, aki olyan kísérleteket végzett óráin, hogy sikerült megragadnia tanítványai fantáziáját, ő nagy szerepet játszott Danada János későbbi pályaválasztásában.

Aktív tagja volt a nagyon jól működő népi együttesnek: táncolt, énekelt. Szabadidejében szívesen futballozott, ez a sport a későbbiekben is fontos szerepet játszott életében.

Középiskolai tanulmányait a makói József Attila Gimnáziumban folytatta, ahol mindenekelőtt osztályfőnöke, a matematika–fizika szakos Ribárszki György gyakorolt rá nagy hatást. Komolyan vette a sportot is, az NB II-es makói focicsapatban játszott.

A sikeres érettségi után előbb a József Attila Tudományegyetemen folytatta tanulmányait, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakán végzett 1963-ban.

Ebben az évben került Kazincbarcikára, előbb az Újvárosi Általános Iskolában kezdett dr. Veress Lajos igazgató kezei alatt, akitől nagyon sokat tanult. Hamarosan kinevezték igazgatóhelyettesnek, és 1970-ben az akkor épült új iskolába, az Árpád fejedelem téri iskolába került igazgatónak, ezt a posztot tölti be ma is, több mint három évtized után.

Ez a lakótelepi iskola kezdetben zsúfolt iskolának számított, hisz volt olyan időszak, amikor több mint 1300 tanulójuk volt. A létszám később a közismert demográfiai okok miatt csökkent, ma négyszáz körüli gyermeklétszámot oktatnak.

Az elmúlt több mint harminc év alatt rengeteget változott az oktatási struktúra, 1980-ban elkezdték az angol, majd a német nyelv oktatását. Tanulmányi eredményeik alapján ma a város jó színvonalú intézményei közé tartoznak. Beiskolázási gondjuk soha nem volt, évfolyamonként két osztályt működtetnek. A nagyon stabil tantestületük jelenleg 28 főből áll, közülük hatan itt kezdtek 1970-ben. Az intézményben a szakos ellátottság mindig 100%-os volt.

Különösen sikeresek a sport terén: a Kazincbarcikai Vegyész röplabdacsapat nevelőegyesületének számítanak, többször nyertek diákolimpiát. A magyar röplabdasportnak hat válogatott versenyzőt adtak.

– Egy vezető alapvető feladata –, mondja Danada János igazgató –, hogy a megoldandó feladatokat meg kell oldani, ehhez a megfelelő partnereket meg kell találni. A munkát mindig, mindenkitől keményen megköveteltem, a lazaságot nem tűrtem, ugyanakkor mindig figyelembe vettem kollégáim véleményét is.

Legfontosabbnak a jó munkahelyi légkört tekintem, tanártársaim érezzék úgy, hogy az iskolát közösen irányítjuk. Így az igazgató „az olajozó ember”, aki a szerkezetet működteti.

Danada János mindig aktív közéleti tevékenységet folytatott, fiatalabb korában városi úttörőtitkár, később éveken át tanácstag volt. 1979 óta a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület röplabdaszakosztályának elnöke, a mai – időközben átalakult – klub elnökhelyettese. 2002-től lakóhelyén, Tardona községben önkormányzati képviselő, az oktatási bizottság vezetője. Több kitüntetéssel is elismerték munkáját, egyebek mellett kapott Miniszteri Dicséretet, 2003-ban pedig a Pedagógus Szakszervezet az Eötvös József-emlékérmet adományozta neki.

Feleségével, Poór Katalin biológia–földrajz szakos tanárral még főiskolás korában ismerkedett meg, 1963-ban kötöttek házasságot. Judit lányuk, aki 1964-ben született, biológia–testnevelés szakos tanár, Budapesten dolgozik, férje a XIV. kerület polgármestere, három gyermeket nevelnek: két fiuk általános iskolás, lányuk már egyetemista. Fiuk, János, öt évvel később, 1969-ben érkezett, ő ugyancsak a fővárosban él, az ORFK rendőrtisztje, alezredes. Felesége testnevelő tanár, és a BSE röplabdacsapatában játszik.

Danada igazgató úr korábban aktív sportoló volt, főleg a röplabda és a futball érdekelte. Talán ezért is oly sikeres iskolája a sport terén is, a megyei versenyeken rendre az élen szereplők között találhatók.

Nyugdíjas éveire is gondolva egy kis szőlővel beültetett, borospincével is rendelkező hobbikertet művel (a megtermelt bor családi fogyasztásra kerül), családi háza környékén elsősorban a kerttel, a virágokkal foglalkozik.

Eddigi életútjával elégedett, mindenekelőtt annak örül, hogy hatvannégy évet egészségesen megélt. A hamarosan elkövetkező és jól megérdemelt nyugdíjas éveiben gyerekeivel, unokáival akar foglalkozni és szeretné folytatni az utazásait, hisz Londontól Szocsiig szinte  egész Európát bejárta már.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése