Dr. Kiséry Csaba

Gyógyszertárvezető szakgyógyszerész,

Kazincbarcika

baz_06_90_dr_kisery_csaba.jpgDebrecenben született 1943. április 26-án. Édesapja református lelkész, édesanyja tanítónő volt. Egy évvel fiatalabb öccse orvos. Születése után már javában dúlt a II. világháború, így az azt követő évek sötét Rákosi-korszakát már nagyobb gyermekként élte át. A mai napig jól emlékszik arra a sok szorongásra, amit a Hortobágyra való állandó kitelepítés fenyegetettsége okozott. A nehéz helyzeteken édesanyjának sok humánummal megáldott szavai segítették át. Lelkész édesapja miatt a család nem volt „túl jó passzban” az akkori hatalommal, a méltánytalanul hátrányos helyzet egész fiatalkorát meghatározta. Hamar megszokta, hogy folyamatosan  „szembe széllel kell menetelnie”.

1961-ben Miskolcon, a Kilián György Gimnáziumban érettségizett. Abban az időben javában tartott a téeszszervezés, ezért a jó tanulóknak adott támogatás alapján a Debreceni Agrártudományi Egyetemre adta be jelentkezését. Annak ellenére, hogy a felvételi vizsgán nagyon jól szerepelt, származása miatt helyhiányra hivatkozva nem vették fel. Ez volt az első nagy pofon életében. Máig nem érti, hogy a szülők foglalkozása miatt miért kellett bűnhődniük gyermekeiknek? Egy év kihagyás után a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára jelentkezett, ahonnan helyhiányra hivatkozva ugyancsak elutasították, ám végül mégiscsak győzött az igazság: rektori fellebbezés után felvételt nyert.

A Tisza-parti városban töltött egyetemi évek élete legszebb korszakának számítottak: élhette az egyetemi diákok szabad életét, gyakorolhatta az önállóságot. Közben természetesen a tanulásról sem feledkezett meg. Elsősorban az élettan, a biokémia és a gyógyszerhatástan érdekelte.

Ez utóbbival a tudományos diákköri tevékenység keretében komolyabban is foglalkozott. Harmadéves korában két éven keresztül végzett pharmakológiai vizsgálatokat, amelyek végeredménye egy komoly dolgozat lett. A gyógyszerhatástanban való elmélyülést nagymértékben elősegítette dr. Dirner Zoltán professzor úr, aki kiváló szakemberként a Gyógyszerhatástani Intézetet igazgatta.

Szegeden ismerkedett meg későbbi feleségével, aki szintén gyógyszerészhallgató volt. 1967-ben kötöttek házasságot, amelyből három gyermekük született. Csaba fiuk megvalósította az apai álmot, ő Miskolcon a Megyei Kórház Angiológiai Részlegén belgyógyász szakorvos, egy 9 és egy 7 éves gyermek boldog édesapja. Andrea francia–német szakos tanár, ő Budapesten él. A szülők reménye szerint a legkisebb, Noémi veszi majd át tőlük a stafétabotot, hisz ő Budapesten negyedéves gyógyszerészhallgató.

Az egyetem sikeres befejezése után 1967-től Edelényben dolgozott beosztott gyógyszerészként, közel másfél évtizeden keresztül, közben igen komolyan képezte magát. Ennek eredményeként gyógyszerhatástanból doktorált, disszertációját 1973-ban védte meg.

1981-ben váltott: megpályázta és elnyerte a kazincbarcikai 19/94-es gyógyszertár vezetői állását. A gyógyszertárat 1997-ben privatizálta, amely ekkor kapta meg új nevét, és lett Királysas Patika. A „gyógyszertári rendszerváltást”, a privatizációt pozitívumként élte meg. Örült annak, hogy megváltozott a gyógyszerészet korábbi helyzete, és megélhette a magántulajdon minden örömét és nyűgét. Az eléggé leromlott állapotú, fejletlen infrastruktúrával rendelkező gyógyszertárat felújították, modern bútorokkal rendezték be, így az már megfelel a kor követelményeinek.

A Gyógyszerész Kamarában különböző funkciókat töltött be, tagja volt a Megyei Gyógyszerészeti Társaság vezetőségének, előadásokat tartott és publikált.

„Fiatalabb koromban a szakmai előmenetelt tartottam fontosnak – emlékezik vissza dr. Kiséry Csaba. – Ma már inkább a működtetés, a menedzselés jelenti a legtöbb feladatot. A városban komoly vetélkedés folyik a négy gyógyszertár között, így minden energiámat igyekszem arra fordítani, hogy ebben a vetélkedésben a betegek érdekében helytálljunk, talán ezért sem voltam tíz éve szabadságon. Komoly feladatot jelent az is, hogy a két évtizeddel ezelőtti alig ezer gyógyszerrel szemben ma több mint 12 ezer féle medicina között kell eligazodnunk, ami igen komoly felelősséget, felkészültséget és naprakészséget igényel. E feladatnak számítógépek nélkül nem is tudnánk eleget tenni.”

Dr. Kiséry Csaba elsősorban hétvégeken szívesen kirándul, főleg az ország határain belül. Érdekli a politika, igyekszik rendszeresen tájékozódni a világ dolgaiban.

Megtalálta helyét a világban, úgy érzi, sikerült eredményes életet élnie. Legnagyobb sikerének az 54 éves korában megvalósított privatizációt tartja, amelynek eredményeként máig kreatív embernek érzi magát. 62 évesen is dolgozik, a több mint négy évtizedes, aktív munkával és tanulással töltött életével szeretne példát mutatni gyermekeinek szorgalomból, akaraterőből és kitartásból.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése