Gulyás Tiborné

Gyógyszertárvezető szakgyógyszerész,

Kazincbarcika

baz_06_88_gulyas_tiborne.jpgSzerénységénél csak a hivatástudata és a szakmaszeretete nagyobb, több mint egy évtizede mindenki megelégedésére vezeti Kazincbarcika egykori 19/26-os patikáját, mai nevén az Arany Mérleg Gyógyszertárat.

Gulyás Tiborné a „világ végén”, egy, a szlovák határ melletti kis településen, Szögligeten született egyszerű emberek első gyermekeként 1957. április 6-án. Édesanyja a háztartást vezette, édesapja a színi erdészet gépkocsivezetője volt, tőle örökölte máig tartó természet- és erdőszeretetét. Gábor öccse a tállyai erdészet vezetője, felesége is erdőmérnök. Gyermekkorát e csodálatos tájon töltötte, szabad idejében mindenekelőtt szívesen és sokat olvasott. Ebben a falu papja is segítségére volt, akinek sok könyvéből bőven jutott számára is olvasnivaló.

Középiskolásként a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium orosz tagozatos diákja lett. Kollégistaként a Központi Leánykollégiumban hamar bekapcsolódott a közösségi tevékenységbe, sok ismerősre és barátra tett szert. Jól tanult, sokat jelentett számára osztályfőnöke, Bujdosó Mihályné, aki elmélyítette benne az irodalom szeretetét. Humán érdeklődése révén kedvelte a történelmet, és igen jól boldogult az orosz nyelvvel is Puszta Zénóné jóvoltából. Harmadikos korában egyik unokatestvére javaslatára döntött úgy, hogy a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán folytatja egyetemi tanulmányait, ahová „simán” felvették. Az egyetemen is aktív részese volt a közösségi életnek, a gólyatábor után az évfolyam tanulmányi felelőse lett. A gyógyszer-technológia volt a kedvenc tantárgya, e tárgyból már a szakdolgozata is készen volt a doktoráláshoz, ám időközben férjhez ment, majd jöttek a gyerekek, így a dolog elmaradt.

A szakmaszeretetet elsősorban egyik nagyszerű tanárától, dr. Regdon Gézától tanulta, akivel a mai napig jó kapcsolatot ápol. 1980-ban államvizsgázott, majd egyévi gyes után elkezdte gyógyszerészi tevékenységét eddigi első és egyetlen munkahelyén. Beosztott gyógyszerészként akkori főnökétől, dr. Maros Vilmától rengeteget tanult, őt máig szakmai példaképének tartja. 1989-ben gyógyszertárvezető-helyettes lett, majd 1994-ben vette át a patika irányítását, amelyet három évvel később privatizált.

Pályakezdése idején két gyógyszertár volt Kazincbarcikán, az előd a Marsó Ede Szent Szív Gyógyszertár a Márka Áruház helyén állt, amelyet az államosítások idején lebontottak. Az egyik lakótelep közepén épült utódpatika életében, amelyben 14-en (szakemberek, asszisztensek, kisegítők) dolgoznak, meghatározó szerepet tölt be a ma már egyre korosodó lakótelepiek ellátása: összesen négy felnőtt- és két gyermekorvosi körzet tartozik hozzájuk, de a 26-os főút közelsége miatt jelentős a vidéki betegforgalmuk is. 1998 óta fiókpatikát is működtetnek a szomszédos Berentén.

„Munkánkban nagy szerepe van a türelemnek és az empátiakészségnek  – vallja Gulyás Tiborné. – Bár nagy forgalmú gyógyszertár vagyunk, törekszünk a személyes kapcsolatok kialakítására és ápolására is, nagyon sokan emiatt ragaszkodnak hozzánk. Munkatársaimtól elvárom, hogy folyamatosan képezzék magukat, és a szakma egy-egy területén (gyógynövények ismerete, homeopátia, gyógyászati segédeszközök, kötszerek) mélyüljenek el a betegek jobb ellátása érdekében. Oktatógyógyszertárként minden évben fogadunk végzős gyógyszerészhallgatókat, akik a szakmai, gyakorlati tennivalókkal ismerkedhetnek meg nálunk.”

Gulyás Tiborné 1989-ben Debrecenben szakvizsgázott, majd az asszisztensképzésben tanított gyógynövény- és drogismeretet. Két alkalommal indult a Rozsnyay Mátyás emlékversenyen (ezt fiatal gyógyszerészek számára rendezik minden évben más megyében), tavaly pedig fő szervezője volt a huszonhét résztvevővel lebonyolított vetélkedésnek. A Gyógyszerészkamara tagja, 2000-től az Etikai Bizottság elnöke, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság megyei elnöke a második ciklusban. Korábban Kiváló Ifjú Gyógyszerész kitüntetést, 2004-ben a Magyar Gyógyszerész Kamaráért Emlékérmet kapott.

Férje, aki korábban aktív futballista volt, ma is nagy focirajongó, közgazdász, az ÉRV Rt. stratégiai igazgatója. 1978-ban kötött házasságukból két lányuk született: 1980-ban Réka, aki ma már végzett gyógyszerész, édesanyjától tanult hivatástudatát jelenleg Budapesten gyakorolja. A 3 évvel fiatalabb Orsolya negyedéves joghallgató Budapesten.

Szabad idejében szívesen kertészkedik a ház körül, főleg a tavaszi virágokat kedveli kertjében. Esetenként eljutnak színházba is, és az elmúlt években néhány szép családi utazást is szerveztek.

Eddigi életútjával elégedett, külön öröm számára, hogy gyermekei „sínen vannak”, és egyikük az ő hivatását választotta.

A jövőben szeretné patikáját fejleszteni és csinosítani, a gyógyszerészek közösségében pedig továbbra is aktív közéleti szerepet kíván betölteni.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése