Boros Béla

Az ÉHG Zrt. elnök-igazgatója,

Kazincbarcika

baz_08_122_boros_bela.jpgA három különböző cégnél eltöltött tizennégy év az erőgyűjtést, a tapasztalatszerzést jelentette Boros Béla számára, hogy közben szakmai tudását is bővítve merjen belevágni egy nagyobb feladat megoldásába. A napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró hulladékgazdálkodás és veszélyesanyag-kezelés területén működő Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt., amelynek élén immár 14 éve bizonyítja felkészültségét, és irányítja sikeresen és eredményesen cégét.

Alföldi gyerekként (Kiskunfélegyházán született 1956. június 28-án) került Miskolcra, ahol a méltán országos hírű Földes Ferenc Gimnázium fizika tagozatán szerezte meg a továbblépéshez szükséges tudást. A Nehézipari Műszaki Egyetem (ma Miskolci Egyetem) Gépészmérnöki Kara rendszerszervező szakán 1980-ban szerzett okleveles gépészmérnök diplomát.

Szakmai pályafutását a DIGÉP Szervezési és Számítástechnikai Főosztályán kezdte üzemszervezőként, majd a Miskolci Közterület-fenntartó Vállalatnál futott be viszonylag gyors karriert: forgalmi tervező, beruházási előadó, termelési főosztályvezető, végül termelési egységvezető-igazgatóhelyettes.

A MUT Hungária Kft., Környe területi képviselőjeként a kereskedelem terén is felvértezte magát némi tudással, így pályázta meg 1994-ben az akkor még kft.-ként működő Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatói posztját.

Közben folyamatosan képezte magát, hiszen 1989-ben az ÉVM Továbbképző Központban tervberuházó képesítést, 2000-ben az Ybl Miklós Főiskolán környezetgazdálkodási-közműfenntartási üzemmérnöki szakképesítést szerzett. A közben részvénytársasággá alakuló cég elsősorban a kommunális hulladék és a veszélyes anyagok kezelésével foglalkozik, jelenleg 85 fő látja el a feladatokat, éves árbevételük 1,3 milliárd forint.

Kezdetben harmincöt településen (köztük Kazincbarcika, Edelény, Sajó­szentpéter) voltak jelen szolgáltatóként, ma már kilencvenegy településen szolgáltatnak a kommunális hulladék terén, és mindehhez rendelkeznek a szükséges ISO-minősítéssel. Ennek az volt a feltétele, hogy ISPA-beruházás keretében komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki.

Sajókazán kétmillió köbméter kapacitású hulladékkezelő centrumot építettek ki, amely kétszázharminc–kétszázötvenezer lakos ellátását szolgálja, és huszonöt évre elegendő a hulladék elhelyezésére.

A centrum része a válogatómű, ahol a szelektíven gyűjtött hulladék utóválogatása történik. Emellett létrehoztak építésitörmelék-feldolgozót, komposztálóművet és az ezek működtetéséhez szükséges kiegészítő berendezéseket.

Bevezették a teljes körű szelektív hulladékgyűjtést, az ezer főnél nagyobb településeken hulladékszigeteket alakítottak ki. Innen a soros szállításon túl hetente egyszer térítésmentesen elszállítják az összegyűlt hulladékot.

Jelenleg nyolc hulladékudvar kialakítása történik (ez a szelektív hulladékgyűjtés 3. ütemét jelenti), ebből öt az ÉHG Zrt. területén.

A veszélyeshulladék-monodepónia mellett épített medencéket hoztak létre, ami a veszélyes anyagok bővebb körének elhelyezését teszi lehetővé. Hat medencére van engedélyük, ebből az első 2004-ben betelt, most a másodiknál tartanak.

Komoly fejlesztéseket hajtottak végre az ellenőrzések terén: kiépült a monitoringrendszer és a geofizikai érzékelő rendszer, amellyel napi ellenőrzés és – szükség esetén – azonnali beavatkozás válik lehetővé. Nagy hangsúlyt fektetnek a lakossági tudatformálásra, jó kapcsolatokat alakítottak ki az általános és középiskolákkal, valamint a Miskolci Egyetemmel, szakmai utak keretében ismertetik meg velük a hulladékkezelő rendszert.

Fejlesztési elképzeléseik között szerepel a veszélyeshulladék-kapacitás bővítése, amely egy 400 000 köbméteres nyitott lerakót jelent, csurgalékvíz-tisztítással.

Szeretnék folytatni a korábbi hulladéktárolók (ez nagyjából száz lerakót jelent) rekultivációját és felszámolását, egyúttal bővíteni szeretnék a szelektív hulladékgyűjtés technikai feltételrendszerét is.

Boros Béla a Köztisztasági Egyesülés hulladékszállítási munkacsoport és a Sajó Rima Eurórégió környezetvédelmi bizottságának tagja.

„A sikerhez mindenekelőtt sok szerencsére van szükség – vélekedik az elnök-igazgató úr.

– Miután az ember a munkában sok örömöt találhat, sokat és keményen kell dolgozni. Fontos a jó csapat, hiszen a megfelelően felkészült munkatársak nélkül nehéz előrejutni.”

Elvált, lánya Szilvia, aki 1983-ban született, Gyöngyösön a Károly Róbert Főiskola gazdálkodási szakán végzett.

Két éve hobbija a vadászat, amely a kikapcsolódást jelenti számára elsősorban, és nem a vad elejtését, hiszen az erdőben „béke és nyugalom van”.

Magánéletében arra vágyik, hogy gyer­meke révbe érjen, sikeres és elégedett ember váljék belőle. A céget illetően szeretné, ha az elkövetkező tíz évben is ilyen dinamikusan fejlődne.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló