Boros Béla

Az ÉHG Zrt. elnök-igazgatója,

Kazincbarcika

baz_08_122_boros_bela.jpgA három különböző cégnél eltöltött tizennégy év az erőgyűjtést, a tapasztalatszerzést jelentette Boros Béla számára, hogy közben szakmai tudását is bővítve merjen belevágni egy nagyobb feladat megoldásába. A napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró hulladékgazdálkodás és veszélyesanyag-kezelés területén működő Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt., amelynek élén immár 14 éve bizonyítja felkészültségét, és irányítja sikeresen és eredményesen cégét.

Alföldi gyerekként (Kiskunfélegyházán született 1956. június 28-án) került Miskolcra, ahol a méltán országos hírű Földes Ferenc Gimnázium fizika tagozatán szerezte meg a továbblépéshez szükséges tudást. A Nehézipari Műszaki Egyetem (ma Miskolci Egyetem) Gépészmérnöki Kara rendszerszervező szakán 1980-ban szerzett okleveles gépészmérnök diplomát.

Szakmai pályafutását a DIGÉP Szervezési és Számítástechnikai Főosztályán kezdte üzemszervezőként, majd a Miskolci Közterület-fenntartó Vállalatnál futott be viszonylag gyors karriert: forgalmi tervező, beruházási előadó, termelési főosztályvezető, végül termelési egységvezető-igazgatóhelyettes.

A MUT Hungária Kft., Környe területi képviselőjeként a kereskedelem terén is felvértezte magát némi tudással, így pályázta meg 1994-ben az akkor még kft.-ként működő Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatói posztját.

Közben folyamatosan képezte magát, hiszen 1989-ben az ÉVM Továbbképző Központban tervberuházó képesítést, 2000-ben az Ybl Miklós Főiskolán környezetgazdálkodási-közműfenntartási üzemmérnöki szakképesítést szerzett. A közben részvénytársasággá alakuló cég elsősorban a kommunális hulladék és a veszélyes anyagok kezelésével foglalkozik, jelenleg 85 fő látja el a feladatokat, éves árbevételük 1,3 milliárd forint.

Kezdetben harmincöt településen (köztük Kazincbarcika, Edelény, Sajó­szentpéter) voltak jelen szolgáltatóként, ma már kilencvenegy településen szolgáltatnak a kommunális hulladék terén, és mindehhez rendelkeznek a szükséges ISO-minősítéssel. Ennek az volt a feltétele, hogy ISPA-beruházás keretében komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki.

Sajókazán kétmillió köbméter kapacitású hulladékkezelő centrumot építettek ki, amely kétszázharminc–kétszázötvenezer lakos ellátását szolgálja, és huszonöt évre elegendő a hulladék elhelyezésére.

A centrum része a válogatómű, ahol a szelektíven gyűjtött hulladék utóválogatása történik. Emellett létrehoztak építésitörmelék-feldolgozót, komposztálóművet és az ezek működtetéséhez szükséges kiegészítő berendezéseket.

Bevezették a teljes körű szelektív hulladékgyűjtést, az ezer főnél nagyobb településeken hulladékszigeteket alakítottak ki. Innen a soros szállításon túl hetente egyszer térítésmentesen elszállítják az összegyűlt hulladékot.

Jelenleg nyolc hulladékudvar kialakítása történik (ez a szelektív hulladékgyűjtés 3. ütemét jelenti), ebből öt az ÉHG Zrt. területén.

A veszélyeshulladék-monodepónia mellett épített medencéket hoztak létre, ami a veszélyes anyagok bővebb körének elhelyezését teszi lehetővé. Hat medencére van engedélyük, ebből az első 2004-ben betelt, most a másodiknál tartanak.

Komoly fejlesztéseket hajtottak végre az ellenőrzések terén: kiépült a monitoringrendszer és a geofizikai érzékelő rendszer, amellyel napi ellenőrzés és – szükség esetén – azonnali beavatkozás válik lehetővé. Nagy hangsúlyt fektetnek a lakossági tudatformálásra, jó kapcsolatokat alakítottak ki az általános és középiskolákkal, valamint a Miskolci Egyetemmel, szakmai utak keretében ismertetik meg velük a hulladékkezelő rendszert.

Fejlesztési elképzeléseik között szerepel a veszélyeshulladék-kapacitás bővítése, amely egy 400 000 köbméteres nyitott lerakót jelent, csurgalékvíz-tisztítással.

Szeretnék folytatni a korábbi hulladéktárolók (ez nagyjából száz lerakót jelent) rekultivációját és felszámolását, egyúttal bővíteni szeretnék a szelektív hulladékgyűjtés technikai feltételrendszerét is.

Boros Béla a Köztisztasági Egyesülés hulladékszállítási munkacsoport és a Sajó Rima Eurórégió környezetvédelmi bizottságának tagja.

„A sikerhez mindenekelőtt sok szerencsére van szükség – vélekedik az elnök-igazgató úr.

– Miután az ember a munkában sok örömöt találhat, sokat és keményen kell dolgozni. Fontos a jó csapat, hiszen a megfelelően felkészült munkatársak nélkül nehéz előrejutni.”

Elvált, lánya Szilvia, aki 1983-ban született, Gyöngyösön a Károly Róbert Főiskola gazdálkodási szakán végzett.

Két éve hobbija a vadászat, amely a kikapcsolódást jelenti számára elsősorban, és nem a vad elejtését, hiszen az erdőben „béke és nyugalom van”.

Magánéletében arra vágyik, hogy gyer­meke révbe érjen, sikeres és elégedett ember váljék belőle. A céget illetően szeretné, ha az elkövetkező tíz évben is ilyen dinamikusan fejlődne.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése