Kriston Nándor

A Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője

Kazincbarcika

szszb 29. ki Kriston Nándor 300.jpgAzon kevesek egyike, akiknek pályafutását szinte folyamatos siker övezte. Több területen kipróbálta tehetségét, hiszen vegyészmérnöki diplomája mellett tanított főiskolán, létrehozott egy ma is sikeresen működő termelő üzemet, de mégis a pénzszektorban teljesedett ki. Neve a Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjeként vált országosan ismertté, a közelmúltban elnökké választották a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (HSZISZ) igazgatósága elnökének tanácsadó testületében.

Bótáról, a kis borsodi bányászfaluból indult el tervei valóra váltására. A Budapesti Műszaki Egyetemen vette át vegyészmérnöki diplomáját, majd a tanári szakot is elvégezte. A kazincbarcikai főiskolán vegyipari alapokat, műanyag-alkalmazástechnikát és fizikai kémiát oktatott, majd a Bán-völgye Termelőszövetkezet melléküzemágának lett a vezetője. Az alapok lerakásától irányította a Grafol műanyaggyártó üzem építését és a gyártás beindítását, ahol jelentős termelési sikereket ért el. Mivel környezetében a ’80-as évek második felében már kiváló gazdasági szakemberként ismerték, beválasztották a Sajókaza és Vidéke Takarékszövetkezet igazgatóságába, ahol hamarosan a felügyelőbizottság elnöke lett. Innen indult pénzügyi karrierje, amely területen a legsikeresebbek közé küzdötte fel magát.

„Ezt a tevékenységet is meg kellett tanulni, amire nem sajnáltam az időt. Egész életemben szerettem felkészülten érkezni az eseményekre, legyen az üzleti tárgyalás, ünnepség, vagy hivatalos rendezvény. Mondhatom azt is, a konkrétumok embere vagyok, nem a mellébeszélésé. Szerintem ezzel a mentalitással partnereimnek megadom a tiszteletet – fejtette ki Kriston Nándor.

A következő fontos dátum 1996, amikor a takarékszövetkezetnél elvállalta az ügyvezetői posztot. A következő évek az integrációról szóltak, 2003-ban egyesültek a Hangony és Vidéke Takarékszövetkezettel, ami után Sajóvölgye Takarékszövetkezet néven működtek. Így megerősödve elindult egy fejlesztési folyamat. Székházat építettek Kazincbarcikán, fiókok épültek zöldmezős beruházásban és az egységek azonos arculatot kaptak. Új termékeikkel beszálltak az agrárfinanszírozásba, bankgaranciát tudtak adni ügyfeleiknek és beindult a Széchenyi kártya, valamint a Netbank-szolgáltatás. Amikor stabil pénzintézetté váltak, újabb nagy falatot vállalt fel az elnök-ügyvezető. A salgótarjáni központú Háromkő Takarékszövetkezet veszteségessé vált és egyértelmű volt, hogy csak integrálással menthető meg. Volt egy jól kiépült, ám rosszul működtetett hálózat jelentős betétállománnyal, aminek a rentábilissá tételéhez komoly változásokra volt szükség. Kriston Nándor magára vállalta ezt a feladatot és azóta B.-A.-Z., Nógrád és Pest megyében működik nyereségesen a Sajóvölgye Takarékszövetkezet 35 fiókkal és 150 dolgozóval. Az integrációban végzett munkáját 2011-ben Gróf Károlyi Sándor szakmai kitüntetést kapott. Mindig fontosnak tartotta munkatársai felkészültségét is. Vallja, hogy legjobb befektetés a tudás, és ma már 34 diplomás dolgozik a pénzintézetnél. Azt mondja, szerencséje van, mert komoly team munka áll a háttérben és a kölcsönös bizalom alapján tudnak építkezni. Munkájukért számos elismerést kaptak, az elnök-ügyvezető 2012-ben a nemzetgazdasági minisztertől vette át a „Magyar gazdaságért” kitüntetést, míg szakmai téren a TakarékBank vezetésétől kapott elismerést. 2013- ban a Magyar Takarékbank ZRT ügydöntő Felügyelő Bizottságának elnökévé választották.

Idén új helyzet állt elő, az állam erős magyar bank létrehozását célozta meg, amiben jelentős szerepet szán a takarékszövetkezeteknek. Az átrendeződésben komoly feladatot kapott Kriston Nándor, amikor a HSZISZ elnöke Tanácsadó testületének vezetőjévé választották.

Másik sikeres területe a sportvadászat. A Háromkő-Bérc Vadásztársaságot 15 éve vezeti, a 4200 hektáros vadászterület pedig nem csak a vad elejtését szolgálja, hanem barátságok kötését is. A közelmúltban megválasztották a B.-A.-Z. Megyei Vadászkamara elnökének, amelynek közel 4000 tagja van. Ezt a feladatot szolgálatnak tekinti. Nagy örömére fia, Krisztián is tagja lett a társaságnak, ő már a negyedik generációt képviseli ezen a téren a Kriston családban.

2013. szeptember 20-án élete egyik legnagyobb élményeként Gödöllő környékén megszerezte eddigi legnagyobb szarvasbika trófeáját, a nemzetközi bírálat alapján 228,35 pontot jelentő agancsot. Az aranyérmes trófeát az általa 23.-ként kilőtt bika viselte.

Büszke a családjára, feleségével 41 éve él házasságban, Nándor fia Szilvásvárad és Nagyvisnyó háziorvosa és két gyermeke van, Nándor és Regő. A közgazdász és jogász diplomát szerzett Krisztián a Sajóvölgye Takarékszövetkezetnél dolgozik és ő a harmadik fiúunoka – Hunor – apja.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése