Hadobás Sándor

Közművelődési szakember,

Izsófalva–Rudabánya

baz_06_80_hadobas_sandor.jpgBár szerényen közművelődési szakembernek titulálja magát, mégis túlzás nélkül leszögezhetjük, hogy Hadobás Sándor esetében ennél jóval többről van szó. Nemcsak azért, mert irányítja a többfunkciós művelődési ház tevékenységét, a rudabányai múzeum működését, emellett kiadványokat jelentet meg, könyvet adott ki, és jelentős gyűjteménnyel rendelkezik a környékről, szinte mindenhez hozzájutott, ami szűkebb pátriájáról megjelent.

1951. október 30-án született az akkor még Ormospusztának (ma Ormosbánya) nevezett és Disznóshorváthoz (ma Izsófalva) tartozó településen. Mint a környéken annyian, az ő édesapja is bányász volt, édesanyja pedig a két fiú nevelésére fordította energiáit. Öccse, Pál az edelényi Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum igazgatója. Már kisgyermekkorában a könyvtárban fordult meg a legtöbbször, mivel a könyvek érdekelték elsősorban, de sokat barangolt a környező erdőkben is. Az irodalmi színpad tagjaként részt vett a falu pezsgő művelődési életében is. A történelem és a magyar voltak a kedvenc tantárgyai, és sorsának alakulásában több tanár is meghatározó szerepet játszott, közéjük tartozott Ulisnyák Ottília és Sebők János.

Érettségi után Budapesten – a könyvek szeretetéből következően – kitanulta a nyomdász szakmát. Katonai szolgálatát a határőrségnél töltötte Zemplénagárdon, és leszerelése után Rudabányára, a múzeumba került művelődésszervezőnek. Gyakorlatilag azóta ténykedik a művelődés világában – leszámítva azt az öt esztendőt, amikor Rudabánya tanácselnökeként dolgozott. 1992-től a művelődési ház igazgatója Izsófalván, a rudabányai múzeumot irányító kuratórium pedig hét éve bízta meg a múzeum igazgatásával, amit mellékállásban tölt be. Természetesen időközben folyamatosan képezte magát: a munka mellett felsőfokú képesítést szerzett népművelés–könyvtár–pedagógia szakon, és részt vett minden olyan szaktanfolyamon és továbbképzésen, amely elengedhetetlenül fontos a közművelődési és múzeumi munkához.

A múzeumban foglalkozik a látogatókkal, tárlatvezetés keretében a térségre vonatkozó ismereteit adja tovább, hisz ma már kellően tájékozott a Sajó-Bódva közének múltjáról, kulturális emlékeiről, természeti értékeiről stb. Szerkeszti az Érc- és Ásványbányászati Múzeum kiadványait, megjelent több mint száz tanulmánya, cikke és tíz kisebb-nagyobb terjedelmű könyve. A rudabányai múzeumban szerzett ismereteit kamatoztatta az – időközben tevékenységét tekintve jelentősen átalakult – izsófalvai Izsó Miklós Művelődési Házban is. Ma már szolgáltatnak is, és igyekeznek megfelelően ápolni a helyi hagyományokat. Ennek eredménye az Izsó Miklós Emlékház megnyitása 2000-ben. Feladatkörük szélesedésében fontos szerepet játszott, hogy 1993-ban visszatért a településre az iskola, ami nyilvánvalóan új feladatokat jelentett. Énekkar, tánckar, irodalmi színpad ma is működik, itt tartja foglalkozásait a két nyugdíjasklub, a mazsorettcsoport és itt van az aerobik-tanfolyam, az intézményben zajlanak a helyi társadalmi események, de ők működtetik a 20 000 kötetes könyvtárat is.

1994-ben sikerült kiadniuk az Izsó Miklós bibliográfiát, és az idén jelent meg a „Mozaikok Izsófalva múltjából” című kiadványuk. Hadobás Sándor aktív közéleti ember. Lakóhelyén, Rudabányán tagja az önkormányzat munkáját segítő kulturális bizottságnak, emellett a Kőrösi Csoma Társaság, a Magyar Néprajzi Társaság tagja, és számos külföldi kapcsolattal rendelkezik. Eddigi tevékenységét 1998-ban a „Közművelődésért” Díjjal ismerték el.

„Az ember legyen a lehető legalaposabban tájékozott, ha a kultúra, a művelődés világában akar helytállni – véli Hadobás Sándor. – Fontos a jó emberismeret, a szervezőkészség és a sokoldalúság. Újabban egyre inkább feladatként jelentkezik, hogy tudjon pályázatokat írni, mert e nélkül ma nehéz pénzhez jutni. Nem mellékes az áldozatkészség sem, hisz itt nincs szabadidő, hétvége vagy ünnepnap.” Feleségével, Felvégi Zsuzsannával, aki korábban a vasércbánya pénztárosa volt, két gyermeket neveltek, illetve nevelnek. Péter sokáig Írországban élt, angol nyelvet tanult, ma Egerben dolgozik. A 12 évvel fiatalabb Dávid középiskolás.

Szeret kirándulni, elsősorban azokat a vidékeket keresi fel, amelyeknek történelmi vonatkozásai vannak. Bélyeget és képeslapot gyűjt, lehetőleg olyanokat, amelyek a bányászathoz és a barlangokhoz kapcsolódnak, mindkettőből több ezer a jelenlegi állomány. Úgy véli, intézményeiből „többet is ki lehetett volna hozni”, ha ennek az anyagiak nem szabtak volna határt. A múzeum ennek ellenére is országosan jegyzett intézmény, de a művelődési ház is az ismertek közé tartozik a megyében, különösen a kilencvenes években sikerült jelentős eredményeket elérniük. Állandóan vannak tervei, elképzelései, ám tevékenységének gyakran szab határt a kellő érdeklődés hiánya.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése