Tóth József

Polgármester,

Tardona

baz_06_200_toth_jozsef.jpgSzámomra nem volt ismeretlen az önkormányzati munka, mivel 1989-ben kezdeményezésemre  – elsőként az országban – különváltunk a Dédestapolcsányi Közös Községi Tanácstól. A rendszerváltás idején, az önkormányzati törvény megszületésekor tehát Tardona már önálló település volt – mondja Tóth József, aki 1994-től a község polgármestere. Tardona 1200 fős település Kazincbarcika, Miskolc és Szilvásvárad szomszédságában, a Bükk hegység északnyugati lábánál fekszik.

A falu nevének első említése 1240-ből, az Árpád-korból való, eredetileg dédesi várjobbágyok földje lehetett. A XVII. században a főbb birtokosok a Szathmáryak, Királyék, a Szentimreiek, a Hanvayak és a Csányiak voltak. Eger eleste után Tardona is hódoltsági terület lett, sokat adózott a töröknek. A reformáció itt hamar elterjedt, 1622-ben már önálló református egyház alakult. A Rákóczi-szabadságharcot követően a reformátusok 1732-ben új fatemplomot építettek, ami 1875-ben leégett. Ezt 1890-ben sikerült újjáépíteni, és ma is áll. A Bükk lábánál fekvő, vadregényes környezetben elhelyezkedő falucskát a Harica-patak szeli át, és az egyik legjelentősebb Jókai-emlékhelyek közé tartozik. Jókai Mór a szabadságharc bukása után a megtorlás elől itt keresett és talált menedéket, amíg felesége, Laborfalvi Róza nem szerzett számára menlevelet. A Jókai-háznak nevezett épületben kapott helyet a nagy mesemondó emlékszobája, ami egyben tájház a Bükki Nemzeti Park állandó kiállításával együtt. Jókaitól származik a mondás: „Ha emberséget akarsz tanulni, eredj Tardonára!”

Ezen a nagy múltú és gyönyörű településen születtem 1951. szeptember 21-én. Általános iskolai tanulmányaimat helyben végeztem. 1966–69-ig az ózdi 102. Sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetbe jártam. 1969. március 19-én meghalt édesapám, így a kilencéves öcsémmel és rokkant édesanyámmal maradtam. Barlangkutató és természetjáró szakosztályt vezettem ebben az időszakban, bejártuk az országot és fél Európát. Aztán l973-ban megnősültem, két gyermekünk született: 1974-ben Ildikó, 1980-ban József. 1974-ben a BVK-nál dolgoztam, innen vonultam be 27 hónapos sorkatonai szolgálatra Tardonára. Utána itt maradtam polgári alkalmazottként 1983-ig, majd elvállaltam a Tardona–Barcika bekötőút elkészítését, ami l985-re elkészült.

Később tájházat és a Jókai Emlékmúzeumot hoztunk létre a honismereti szakkör, valamint a lakosság segítségével, amit régóta igényeltek a helybeliek. 1994. december 11-én megválasztottak Tardona község polgármeste­révé. Azóta megszakítás nélkül töltöm be e tisztséget. A 90-es évekre községünkben a lakóházak 90%-a új, modern, összkomfortos lakásokká épült újjá, de nem volt szennyvízelvezetés. Az előző testület a beruházást elkezdte, amit három éves állás után 1996-ban folytattunk, és 1997-ben sikerrel be is fejeztünk. l998-ban átadtuk az új orvosi rendelőt és az Idősek Klubját, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Intézményt. l999-ben pályázati pénzből és önkormányzati hitelből 30 éves közvilágításunkat sikerült újra cserélni.

Az ezredfordulón elkezdtük Tardona belterületi útjainak az aszfaltozását. 2002-ben elkészült egy 28 csatornás kábeltévé-rendszer, és nekiláttunk a földgáz bevezetésének. 2003-ra a lakosság téli fűtése már nagy részben földgázzal történt. A hullaház hűtővel és előtetővel 2004-ben készült el. Hitelből és önerőből a régi postaépület felhasználásával kialakítottuk a 8 osztályos általános iskolát. 2005-ben tovább folytattuk a községi belterületi utak aszfaltozását és parkosítását. Tardona község a XXI. századra megérett arra, hogy az elmúlt évtizedek kemény munkájának és a lakosság messzemenő támogatásának segítségével, a kiépített teljes infrastruktúrára alapozva egy igazi nyugodt üdülőfaluvá váljon. Az elkövetkező évek feladatai ebbe az irányba kell hogy elmozduljanak. Elképzelések születtek 50 fős szálloda építéséről médiaközponttal, a volt honvédségi ingatlan területén pedig regionális élelmiszeripari oktatás indulna. Létrehoznánk 18 hektáron a tardonai zöldparküdülőt. Hat kisebb tóval egy pisztrángos telep vár kialakításra, EU-s pályázaton pedig a Miskolc–Tardona kisvasút bővítését célozzuk meg. Ennek végállomásán elkezdődött az erdei iskola építése. A szomszéd Mályinka község egy záportározót, Tardona önkormányzata egy bronzkori őstelep létrehozását tervezi, mely egyedülálló térségünkben. Mindez nagyban függ az elkövetkező önkormányzati rendszer reformjától és a Kazincbarcikai Kistérségi Társulás munkájától. Tardona község több száz éves történelme során tartozott Egerhez, Sajószentpéterhez, Putnokhoz, Ózdhoz, és e században – reméljük – megtalálja helyét Kazincbarcika mellett.

Munkámmal az elkövetkezendő években is szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy elképzeléseinkből minél több megvalósuljon, és hogy az idelátogató idegenek és turisták szemében Tardona  – ahogy elnevezték községünket – az Észak-Bükk gyöngyszemévé váljon.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése