Dávid István

Polgármester, vállalkozó

Szuhakálló

szszb_32_ki_david_istvan.jpgHelybeli barátai unszolására indult a 2010-es önkormányzati választáson a település sikeres vállalkozója. Azt várták tőle, hogy helyreállítja a faluban a közbiztonságot, amihez keménykezű, a mai világ farkastörvényeit jól ismerő emberre volt szükség. Azt mondja, eleinte voltak ütközései, de határozott fellépését látva a renitensek meghátráltak. Így több ideje maradt a fejlesztésekre, ma elsődleges feladatként kezeli a szennyvíz-csatorna rendszer kiépítését.

Az 1962. május 20-án született István kétéves korában Bükkszentmártonról a Bükkszék melletti Kőröspusztára költözött, mivel édesapja ott kapott állatgondozó állást. Kilenc éves volt, amikor beköltöztek Bükkszékre. Bátyjával és három nővérével a helyi iskolában tanult, ami után Egerben a 212. számú Ipari Szakközépiskolában szerzett gépszerelő-lakatos szakmát. Első munkahelye a Bányaipari Aknamélyítő Vállalat volt, Recsk bányaüzemében csapatlakatosként dolgozott. Onnan a fúróbrigádba került, miközben az MHSZ-nél személy- és teherautó vezetésből hivatásos jogosítványt szerzett. Ezután sem szakadt el a Magyar Honvédelmi Szövetségtől, 1981-től a Killián György Repülő Műszaki Főiskola tiszthelyettesi tagozatának fedélzeti rádiólokátor szakán tanult és kiváló eredménnyel végzett. Ezt követően Szolnokon a Szamuely Tibor Közlekedés-gépgyártó Szakközépiskola és Technikumba iratkozott be, ahol technikus oklevelet kapott. Öt éven át heti négy nap tanulás, ami mellett 2,5 évig a Killián főiskola üzembentartó tanszékén tanított. A Mátravidéki Fémművek, a szajlai termelőszövetkezet és az MHSZ Eger Városi Kirendeltsége következett, utóbbin városi előadó állást kapott. A szövetség 1988-ban megszűnt, ekkor Pétervásárán a Mezőgazdasági Szakiskola műhelyébe került és megszerezte a gépjármű szakoktatói végzettséget. Egy évfolyamon a tanulók elméleti és gyakorlati oktatását végezte.

1988-ban megnősült és Bükkszéken családi házat épített, de rövidesen Egerbe költöztek, ahol 1990. június 17-én megszületett Emma Bernadett. Ő Budapesten él és dolgozik, miközben másoddiplomás képzésben vesz részt az ELTE pedagógiai szakán.

Amikor 1991-ben elvált, Kurityánba költözött és vállalkozásba kezdett. Víz-, gáz- és szennyvízrendszerek építése, mélyépítési munkák tartoztak a profiljába és volt időszak, amikor 51 bejelentett dolgozót foglalkoztatott. Másodszor 1994-ben nősült, szuhakállói lányt vett feleségül és három gyermekük született. István (1997) Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium speciális matematika tagozatának végzős hallgatója és készül a műszaki egyetemi felvételire. Dorina és Máté (2002) a helyi iskola hatodik osztályos tanulói.

A Dávid és Társa Kft.-t 2000-ben alapította. Tardonán a szennyvízcsatorna kiépítését, majd tíz évig az üzemeltetését végezték. A Borsodi Sörgyárnál is kapott megbízást, de 2008-tól elvállalta a Hegyháti Béke Vadásztársaság elnöki tisztségét is. Polgármesterként az ügyvezetői állás mellett ezt a posztot is fel kellett adnia.

Kampányát 2010-ben a szennyvízcsatorna kiépítésére alapozta, ám első ciklusában ezt nem sikerült teljesíteni. 2016 elején úgy tűnik, tudnak pályázni a beruházásra. Hivatalba lépése előtt a Szuha patak okozott galibát az 1031 fős településen, így első feladata a károk helyreállítása és a gátépítés volt. Ezután jöttek a fejlesztések: járda épült a Bajcsy-Zsilinszki úton, leaszfaltozták az Állomás és a Vörösmarty utcákat.

A Startmunka program 2012-es elindulása után 97 ember dolgozott közmunkásként.  Betonelemeket gyártottak és azokkal burkolták az árkokat, vízfolyásokat, de saját készítésű betonlapokból készültek a járdák is. Elindult a mezőgazdasági tevékenység, ahonnan a konyhát látják el, majd fóliasátrat építettek primőráruk termesztésére. A fölösleget nagybani áron megvásárolhatják a helybeliek. Pályáztak a kazánprogramra, a hivatalt és az egészségházat pellet fűtésre alakították, míg az óvodába faaprítékos kazán került. Dávid Istvánnak ma az a gondja, hogy a községben alig tud hadra fogható dolgozót találni, mivel a szorgalmasabbaknak segített az elhelyezkedésben. Az arculat javítására romos házat vásároltak meg és újítottak fel, ami hamarosan nyugdíjas klubként funkcionál.

Dávid Istvánnal szemben Szuhakállón 2014-ben senki sem mérettette meg magát a polgármester választáson. A közrendet polgárőrség alakításával javították és kiépült a térfigyelő kamerarendszer, míg a kistérségi közterület-felügyelet 2015-ben alakult meg. A folyamat hozadékaként megalakult a Csillagfürt Néptáncegyüttes, akik az 5. Népek Tánca versenyen arany fokozatot kaptak. Új színfolt az óvodás szülők tánccsoportjának létrehozása.

A polgármester munkájának híre túljutott a falu határán és megválasztották a Sajó-Bódva Völgy és Környéke Hulladékgazdálkodási Társulás pénzügyi bizottságának elnökévé, valamint annak társcége, a Zöldvölgy Kft. felügyelő bizottságának tagjává.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése