Dávid István

Polgármester, vállalkozó

Szuhakálló

szszb_32_ki_david_istvan.jpgHelybeli barátai unszolására indult a 2010-es önkormányzati választáson a település sikeres vállalkozója. Azt várták tőle, hogy helyreállítja a faluban a közbiztonságot, amihez keménykezű, a mai világ farkastörvényeit jól ismerő emberre volt szükség. Azt mondja, eleinte voltak ütközései, de határozott fellépését látva a renitensek meghátráltak. Így több ideje maradt a fejlesztésekre, ma elsődleges feladatként kezeli a szennyvíz-csatorna rendszer kiépítését.

Az 1962. május 20-án született István kétéves korában Bükkszentmártonról a Bükkszék melletti Kőröspusztára költözött, mivel édesapja ott kapott állatgondozó állást. Kilenc éves volt, amikor beköltöztek Bükkszékre. Bátyjával és három nővérével a helyi iskolában tanult, ami után Egerben a 212. számú Ipari Szakközépiskolában szerzett gépszerelő-lakatos szakmát. Első munkahelye a Bányaipari Aknamélyítő Vállalat volt, Recsk bányaüzemében csapatlakatosként dolgozott. Onnan a fúróbrigádba került, miközben az MHSZ-nél személy- és teherautó vezetésből hivatásos jogosítványt szerzett. Ezután sem szakadt el a Magyar Honvédelmi Szövetségtől, 1981-től a Killián György Repülő Műszaki Főiskola tiszthelyettesi tagozatának fedélzeti rádiólokátor szakán tanult és kiváló eredménnyel végzett. Ezt követően Szolnokon a Szamuely Tibor Közlekedés-gépgyártó Szakközépiskola és Technikumba iratkozott be, ahol technikus oklevelet kapott. Öt éven át heti négy nap tanulás, ami mellett 2,5 évig a Killián főiskola üzembentartó tanszékén tanított. A Mátravidéki Fémművek, a szajlai termelőszövetkezet és az MHSZ Eger Városi Kirendeltsége következett, utóbbin városi előadó állást kapott. A szövetség 1988-ban megszűnt, ekkor Pétervásárán a Mezőgazdasági Szakiskola műhelyébe került és megszerezte a gépjármű szakoktatói végzettséget. Egy évfolyamon a tanulók elméleti és gyakorlati oktatását végezte.

1988-ban megnősült és Bükkszéken családi házat épített, de rövidesen Egerbe költöztek, ahol 1990. június 17-én megszületett Emma Bernadett. Ő Budapesten él és dolgozik, miközben másoddiplomás képzésben vesz részt az ELTE pedagógiai szakán.

Amikor 1991-ben elvált, Kurityánba költözött és vállalkozásba kezdett. Víz-, gáz- és szennyvízrendszerek építése, mélyépítési munkák tartoztak a profiljába és volt időszak, amikor 51 bejelentett dolgozót foglalkoztatott. Másodszor 1994-ben nősült, szuhakállói lányt vett feleségül és három gyermekük született. István (1997) Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium speciális matematika tagozatának végzős hallgatója és készül a műszaki egyetemi felvételire. Dorina és Máté (2002) a helyi iskola hatodik osztályos tanulói.

A Dávid és Társa Kft.-t 2000-ben alapította. Tardonán a szennyvízcsatorna kiépítését, majd tíz évig az üzemeltetését végezték. A Borsodi Sörgyárnál is kapott megbízást, de 2008-tól elvállalta a Hegyháti Béke Vadásztársaság elnöki tisztségét is. Polgármesterként az ügyvezetői állás mellett ezt a posztot is fel kellett adnia.

Kampányát 2010-ben a szennyvízcsatorna kiépítésére alapozta, ám első ciklusában ezt nem sikerült teljesíteni. 2016 elején úgy tűnik, tudnak pályázni a beruházásra. Hivatalba lépése előtt a Szuha patak okozott galibát az 1031 fős településen, így első feladata a károk helyreállítása és a gátépítés volt. Ezután jöttek a fejlesztések: járda épült a Bajcsy-Zsilinszki úton, leaszfaltozták az Állomás és a Vörösmarty utcákat.

A Startmunka program 2012-es elindulása után 97 ember dolgozott közmunkásként.  Betonelemeket gyártottak és azokkal burkolták az árkokat, vízfolyásokat, de saját készítésű betonlapokból készültek a járdák is. Elindult a mezőgazdasági tevékenység, ahonnan a konyhát látják el, majd fóliasátrat építettek primőráruk termesztésére. A fölösleget nagybani áron megvásárolhatják a helybeliek. Pályáztak a kazánprogramra, a hivatalt és az egészségházat pellet fűtésre alakították, míg az óvodába faaprítékos kazán került. Dávid Istvánnak ma az a gondja, hogy a községben alig tud hadra fogható dolgozót találni, mivel a szorgalmasabbaknak segített az elhelyezkedésben. Az arculat javítására romos házat vásároltak meg és újítottak fel, ami hamarosan nyugdíjas klubként funkcionál.

Dávid Istvánnal szemben Szuhakállón 2014-ben senki sem mérettette meg magát a polgármester választáson. A közrendet polgárőrség alakításával javították és kiépült a térfigyelő kamerarendszer, míg a kistérségi közterület-felügyelet 2015-ben alakult meg. A folyamat hozadékaként megalakult a Csillagfürt Néptáncegyüttes, akik az 5. Népek Tánca versenyen arany fokozatot kaptak. Új színfolt az óvodás szülők tánccsoportjának létrehozása.

A polgármester munkájának híre túljutott a falu határán és megválasztották a Sajó-Bódva Völgy és Környéke Hulladékgazdálkodási Társulás pénzügyi bizottságának elnökévé, valamint annak társcége, a Zöldvölgy Kft. felügyelő bizottságának tagjává.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése