Geleta Zoltán

Polgármester,

Sajóivánka

baz_07_158_geleta_zoltan.jpgA Bükk északi, hullámos peremén elhelyezkedő Sajóivánka több mint félezer lakosú település. Első említése a Váradi Regestrumban Jouan formában található 1222-ben. A XIV. században a Rátold nemzetség tulajdona. Egy 1451-ben keletkezett okiratban már Iwanka néven említették. II. Ulászló Dancs Demeter és Bélény László vitézeknek adta 1511-ben, később a Petényiek kezébe került. Eger ostromakor a török kifosztotta, ezért sokáig elhagyatott hely volt. A XVI. században a putnoki várhoz került, később a Lorántffyak birtokolták, a szatmári béke után kincstári terület lett.

Legújabb kori történelmének meghatározó személyisége Geleta Zoltán, akit 2002-ben választottak a falu polgármesterévé, majd 2006 őszén újra elnyerte az itt élők bizalmát. Születési helyeként a magyar–szlovák határtól másfél kilométerre található kis települést, Keresztétét jegyzik, ahol 1948. augusztus 29-én látta meg a napvilágot a mezőgazdaságban dolgozó szülők idősebbik gyermekeként. Húga, Mária óvónőként Kazincbarcikán dolgozik, de ő is Sajóivánkán él családjával.

Gyermekkorát a „világ végén” töltötte, ahol a természet számtalan csodájával ismerkedhetett meg a fák, madarak, virágok világában. Az akkor még népes településen a ház körüli munkák, az állatok őrzése jelentette az állandó feladatot, a futball és az olvasás pedig a kikapcsolódást. Máig jó szívvel emlékezik vissza mindkét tanítójára, Székely Ferencre és Balogh Lászlóra, akik szigorúan ügyeltek arra, hogy diákjaik kellően felkészültek legyenek. Az iskolában elsősorban a humán tárgyak érdekelték, de a biológiát és a földrajzot is nagyon kedvelte.

Középiskolai tanulmányait – bár eredetileg erdész szeretett volna lenni – a Földes Ferenc Gimnáziumban folytatta Miskolcon. Továbbra is a humán tárgyak álltak érdeklődése középpontjában, amiért sokat tett Csótay János magyartanár, akinek nagyon sok megtanult verset köszönhet. 1966-ban a sikeres érettségi után Sárospatakra készült, ám az ének mindig gyenge pontja volt, számított, így nem jutott be a tanítóképzőbe. Újsághirdetés útján került a Borsodi Vegyi Kombinátba, ahol egy új üzemben dolgozva, nagyszerű kollektívába kerülve úgy érezte, hogy megtalálta a helyét. Időközben szervesvegyész-képzésben vett részt, és szakképesítést is szerzett.

1975-ben váltott, amikor is a családban szerzett (elsősorban édesapjától megörökölt) közösség iránti érzékenységtől vezérelve az ifjúsági mozgalomban vállalt feladatot: hét évig a városi KISZ-bizottság munkatársa volt Kazincbarcikán. Később a Városi Pártbizottságon folytatta, ahol ifjúsági referens volt 1989-ig.

Időközben képezte magát, terület- és településfejlesztési szakon szerzett felsőfokú képesítést. A rendszerváltás idején visszatért a Borsodchembe, ahol műszakos művezetőként dolgozott 1993-ig, majd a vadnai Grafol Kft. üzemvezetője lett. Innen 1999-ben ismét a Borsodchembe vezetett az út, a csőgyárban üzemvezető-helyettesként dolgozott, majd a kereskedelemi tevékenységben is kipróbálta képességeit: 2000-től az Ablakgyártó és Forgalmazó Kft. kereskedelmi csoportvezetője volt egészen 2002-ig, polgármesterré választásáig.

1990-től él a településen, ahol a kábeltévé szervezése során ismerték meg a nevét. 1994-től önkormányzati képviselőként tevékenykedett, tiszteletdíját alapítvány létrehozására ajánlotta fel, így jött létre 1998-ban a „Sajóivánka közművelődéséért és kultúrájáért” Alapítvány. Polgármesterként elsősorban élhető, európai település kialakítása volt a célja, hogy az itt élők jól érezzék magukat lakóhelyükön. Miután az alapközművekkel rendelkeztek, így a szennyvízvezeték kiépítése maradt meghatározó feladatként – a rendszert 2006 októberében adták át. Pályázat útján korszerűsítették a polgármesteri hivatal épületét: előbb új orvosi rendelő épült, majd kiépült a hivatali rész is, jelenleg a nagyterem átalakítása folyik. Az Állomás út környékén aszfaltút épült, és a Partners Hungary Alapítvány segítségével játszóteret alakítottak ki. További terveik között szerepel építési terület kialakítás, új utca nyitása.

„Mindig arra törekedtem, hogy jó dolgokért megmozduljon a település lakossága – mondja Geleta Zoltán. – Igaz, hogy mindenkit nem tudok magam mellé állítani, ennek ellenére nekem minden ember véleménye fontos. Nyolcfős testületünkből hét főt újraválasztottak, ez az eddigi munkánk elismerését jelenti.”

1974-ben kötött házasságot Szilágyi Katalinnal, aki védőnő. Norbert fiuk 1975-ben született, a Barcika Com internetes klub és üzlet vezetője. Nős, felesége pedagógus, kislányuk hároméves, most várják második gyermeküket. A négy évvel fiatalabb Kornél Nyíregyházán, a Mezőgazdasági Főiskolán végzett, jelenleg Miskolcon dolgozik. Szabad idejében a kertjét műveli, gyümölcsfáit gondozza, és szeret kirándulni. Mostani beosztásából szeretne nyugdíjba vonulni úgy, hogy az emberek ezután is megismerjék.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése