Tinyó Ottó

Polgármester,

Szuhakálló

baz_06_194_tinyo_otto.jpgA település a Borsodi-dombság keleti peremén, Miskolctól 25 kilométerre található, a Szuha-patak völgyében. A falu névadásában minden bizonnyal meghatározó szerepet játszott a községen keresztülfolyó Szuha-patak.

Írásos emlékeinkben 1317-ben tűnik fel először e település neve Carlon, Karlou, Karlo alakban. Magyarra leginkább kallozó, ványoló vízimalomként lehet fordítani e kifejezéseket, amelyek egyértelműen utalnak a falu egykori fő megélhetési forrására. Ebben az időben a település a Rátót nemzetséggel rokon Jolsvai család birtokában volt. A török hódoltság idején többször kifosztották a falut, amely 1555-ben leégett, később pestis is pusztított a környéken. Az elnéptelenedett település újjáépítésére csak a XVII. században került sor, amikor új lakói a Szuha-patak melletti sík részen kerestek menedéket a Sajó áradásai elől. A falu neve ekkor Kálló, majd 1783-ban kapta a Szuhakálló nevet. A XIX–XX. században a szénbányászat jelentette a megélhetést az itt lakók számára, az első bányákat 1869-ben nyitották meg. 1969-ben a községet Mucsonyhoz csatolták, így 1990-ig elvesztette önállóságát, amelyet a rendszerváltás után nyert vissza. Azóta irányítja a település mindennapjait Tinyó Ottó polgármester, akit közismert sport- és futballmúltja révén a falu határain jóval túl is nagyon sokan ismernek, tisztelnek és szeretnek.

Tősgyökeres szuhakállói család fiatalabbik gyermekeként 1952. október 26-án látta meg a napvilágot. Édesapja bányász volt, a ma már nyugdíjas édesanyja takarítónőként kereste a kenyeret a család számára. Nővére, Mária az ÉRV főenergetikusa volt, nemrég vonult nyugdíjba. Gyermekkorát szülőfalujában töltötte, az iskolából jólelkű, de nagyon szigorú tanárokra emlékezhet vissza, akiknek jóvoltából elsősorban a kémiát, a fizikát, a matematikát és természetesen a testnevelést kedvelte. 14 éves korától futballozott, a legtöbb időt a Mákvölgyi Bányász csapatában töltötte kapusként, de egy ideig megfordult a Kazincbarcika futballcsapatában is.

Középiskolai tanulmányait az Irinyi János Vegyipari Technikumban folytatta, ahol Tuza János személyében nagyon jó osztályfőnököt tudhatott magáénak. Érettségi után a Nehézipari Műszaki Egyetem Vegyipari Automatizálási Főiskolája következett, ahol 1974-ben szerzett vegyipari-automatizálási üzemmérnöki diplomát.

Első munkahelye az ÉRV lett, ám néhány hónap múlva behívták katonai szolgálatra, húsz hónapot töltött Miskolcon. Leszerelése után Kazincbarcikán a Sütőipari Vállaltnál dolgozott, ahol előbb megbízott műszaki osztályvezető volt, később biztonságtechnikai előadó lett. 1978-ban került haza, a Borsodi Szénbányák Mákvölgyi Bányaüzemében lett MEO-csoportvezető. A település önállóvá válása után előbb társadalmi tisztségként töltötte be hivatalát, 1992-ben lett főállású polgármester. Az elmúlt másfél évtized alatt jelentős változásokat élt meg a település.

A gázprogram keretében a lakások 95 százalékába bevezették a vezetékes gázt. A községi általános iskolát két tanteremmel és tornacsarnokkal bővítették, az idén pedig befejezték teljes felújítását és bővítését, amely a pályázat útján nyert pénzek eredményeként nyugodt szívvel nevezhető XXI. századi intézménynek. Készen állnak a tervek a szennyvízcsatorna építéséhez, és megvalósult a polgármesteri hivatal teljes felújítása. Ugyancsak felújították az elektromos hálózatot, korszerűsítették a közvilágítást. Sor került az orvosi rendelő rekonstrukciójára, és komoly műszerezettséget valósítottak meg. 2000-ben elkészült az I. és II. világháborús, valamint a bányászemlékmű.

„A sikeres polgármesterség elengedhetetlen feltétele a kötődés a településhez, valamint az, hogy sokan ismerjék az embert – vallja Tinyó Ottó. – Nekem ebben nagyon sokat segített a sport, a futball. Úgy kell dolgozni, hogy legyen hitele az ember szavának. Együtt kell élni az emberekkel! Engem nem véletlenül hívnak „gyalogló polgármesternek”, hisz másképp látom a problémákat, ha naponta találkozom az emberekkel.”

Tinyó Ottó feleségével, Ökrös Erzsébettel, aki boltvezető, két gyermeket nevelt fel: a 28 éves Tamás villamosmérnök és Budapesten a Schneider Electric Rt.-nél dolgozik, nemrég nősült. Az öt évvel fiatalabb Emese németnyelv-tanár és Budapesten tanít.

Hobbija ma is elsősorban a labdarúgás, a környéken működő öregfiúk labdarúgócsapatai rendszeresen hívják vendégszereplésre. Emellett szívesen foglalkozik kerti munkával, és kedvenc időtöltése a barkácsolás: elsősorban a famunkákat kedveli, nemrégiben a helyi óvodának készített játékokat.

Életútjával elégedett, úgy véli, hogy mind a közéletben, mind a magánéletben megtalálta számítását, sikerült előre haladnia. Mindig is családcentrikus volt, ezért is különösen büszke gyermekei sikerére. A továbbiakban mindenekelőtt jó egészséget szeretne, és majdan, ha a lehetőségek adottak lesznek hozzá, szívesen utazna.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése