Urrné Gál Emese

Jegyző

Mucsony

mucsony urrne gal emese 300 .jpgAlighanem az ország legvirágosabb jegyzői irodája található Múcsony községben, ahol alighanem az ország legmosolygósabb jegyzője dolgozik. Urrné Gál Emese életfilozófiája szerint mindent vidáman kell kezelni, mert ha már bekövetkezett a baj, az akkor sem enyhül, ha összeráncolja a homlokát és lefelé görbül a szája.

Egy hivatását ténylegesen gyakorló jegyzőnek sok dolga van a hivatalon kívül is, ezért félórányit csúszott a riport készítésének elkezdése. Hetente egy alkalommal tart fogadóórát, de ismerőseinek, barátainak nem tudja azt mondani, hogy tartsák be azt az időpontot. Emiatt gyakran hazaviszi a munkát és így kevesebb ideje marad a családjára.

Sokáig nem tudta eldönteni, hogy nagyapja vagy édesanyja nyomdokaiba lépjen, vagyis közalkalmazott vagy pedagógus legyen. Belekóstolt mindkét szakmába és döntött. Ma úgy ítéli meg, jól választott.

Gál Emese Kazincbarcikán született 1975. június 17-én. Szülei Izsófalván éltek, ahol az 1-3 osztályt elvégezte, majd a negyediket már Mucsony Kalász László költőről elnevezett általános iskolájában kezdte el. Ennek mondhatni prózai oka volt, hiszen édesanyja a szomszéd falu iskolájában tanított. Másik okként az orosz tagozatot említi, ami akkor vonzónak bizonyult. Talán a sors akarta így, de az elmúlt években minden előnyét élvezi ennek a váltásnak, hiszen Mucsonyban sok barátot és ismerőst szerzett, így nem idegen számára a mostani közeg. Érettségit Kazincbarcikán a Ságvári Endre Gimnáziumban szerzett, ahonnan Sárospatakra a Comenius Tanítóképző Főiskolába nyert felvételt. Ott kapott általános iskolai tanító diplomát 1997-ben, majd az azt követő három évben a Berentei Általános Iskolában dolgozott. A diploma átvétele előtt beiratkozott a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemre, amelynek veszprémi kihelyezett tagozatán 2000-ben igazgatásszervezőként végzett. A pedagógus szakmát a katedrán töltött évek során nem igazán kedvelte meg, ezért a váltás mellett határozott. Így került 2000. november elején Kazincbarcika Polgármesterei Hivatalába, ahol a gyámügyek intézésével bízták meg. Eddig tartott tehát a hezitálás, de úgy tűnik, végleg eldőlt, hogy Emese anyai ági nagyapja nyomdokaiba lép, aki sokáig volt Dövény -Jákfalva községek tanácselnöke, vagyis a közigazgatásban kereste a kenyerét. Barcikán hamarosan  a gazdasági osztályra került, munkájával segítette a fiatalok első lakáshoz jutását és részese volt a képviselő-testületi anyagok előkészítésének. A megszerzett tapasztalatok birtokában – na és a hívó szóra – 2002 március 1.-én már Múcsony Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában találjuk Emesét, mint igazgatási ügyintézőt. Az oda sorolt feladatok ismeretében bátran állítható, hogy ez a beosztás a jegyzői munka előszobája. A vállalkozással kapcsolatos ügyintézés, a szabálysértési ügyek intézése, a gyámügyi feladatok és sok más ügy mellett neki jutottak az egyéb vezetői megbízás alapján ellátott feladatok is.

Napi munkájában nem jelentett változást a 2005-ben kötött házassága sem. Férje Kazincbarcikán a Dynea Kft. művezetője és támogatja a feleség ambícióit. Mivel ő három műszakos munkarendben dolgozik, a 2006-ban született Botondra gyakran a nagyszülők vigyáznak.

Kisfia még csak kétéves volt, amikor Mucsony akkori jegyzőasszonya gyereket vállalt, ezért megüresedett az álláshely. Urrné Gál Emese ekkor kapott egy lehetőséget a poszt betöltésére, amit el is vállalt. Ezzel ő lett a nagyközség jegyzője, megbízatást 2008. január 1-től 2009.december 31-ig kapott. Ennek letelte után a határozott idejű munkaszerződést felváltotta a határozatlan idejű, vagyis a végleges kinevezés. Az elmúlt években szerzett tapasztalatai mellett nyomott a latba a folyamatos iskolázás is, hiszen szerzett már közigazgatási szakvizsgát, teljes anyakönyvi szakvizsgát, 2012-ben pedig okleveles közigazgatási menedzser bizonyítványt, kiváló minősítéssel. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára beadott diplomamunka tárgya: A jegyző szerepének alakulása a közigazgatás helyi szintjén címet viselte, amire jeles osztályzatot kapott. Akkor még nem tudhatta, hány új törvény és jogszabályi változást kell levezényelnie 2012 végéig, amikor egyesülnek a polgármesteri hivatalok és Izsófalva Mucsonyhoz csatlakozik és létrejönnek a járások.

A háromtagú család Kazincbarcika egyik kertvárosában él, szülei Izsófalván maradtak. Nővére, Annamária Múcsonyban lakik két gyermekével, és tanít a helyi iskolában, miután sebészorvos férje pár éve elhunyt.

A jegyző asszonyt még úttörő korában varázsolta el a Balaton, azóta minden nyáron eltöltenek néhány napot a tóparton. Kedvelt időtöltésük a futás, kerékpározás és a túrázás, vagyis imádják a szabadságot és amikor tehetik, kilátogatnak a zöldbe, a természetes környezetbe.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése