Dr. Sallai Árpád

Körjegyző,

Ormosbánya, Rudolftelep

baz_03_126_dr_sallai_arpad.jpgAz észak-borsodi Szuhogyon született dr. Sallai Árpád, s kisebb-nagyobb vargabetűk után visszatalált a térségbe. Esztergomban, a Hell József Károly Bányagépészeti és Bányavillamossági Technikumban végzett, majd a dinamikusan fejlődő Kazincbarcikára került, és 1970-től 1993-ig a Borsodi Vegyi Kombinátban (ma BorsodChem Rt.-nek hívják a céget) dolgozott különböző beosztásokban.

Közben jogi végzettséget szerzett, s Ormosbánya jegyzője lett, majd Rudolftelep önállóvá válását követően nem sokkal a közeli település körjegyzője lett. A gyárban töltött évek közül szívesen idézi fel az 1982–88 közötti időszakot, amikor a vállalat által indított ifjúsági lakásépítési akció keretében mint szövetkezeti elnök szervezte, vezette Kazincbarcika, Kertváros nevű negyedében mintegy 200 lakás felépítését.

Először panellakásokat építettek, de a technológia drágasága miatt 1985-től áttértek a gázszilikátra. A BVK anyagilag is segítette a fiatalok letelepedését. Dr. Sallai Árpád a beruházáson dolgozott, de közvetlenül a vezérigazgató alá rendelve. A lakásprogram befejezését követően földmérőként ragadt a cégnél. Közben a vállalat támogatásával egyéves előkészítőt követően munka mellett felvételt nyert a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar levelező tagozatára. A lakásépítés miatt kétszer is meg kellett szakítania a tanulmányait, de 1994-ben sikeresen megvédte az állam- és jogtudományi doktori képesítést.

– Hogyan is lesz egy gyári munkásból jogász doktor? – adódik a legkézenfekvőbb kérdés.

– Az egyik családtag lebénult, gondnokság alá került, s akarata ellenére kellemetlen helyzetbe hozták a családunkat. Ekkor találkoztam először a joggal, s felvetődött bennem, hogy el kellene végezni a jogot, mert embereket nem szabad ilyen helyzetbe hozni, s beadtam jelentkezésem – indokolta orientációváltását dr. Sallai Árpád.

Az abszolutóriumot 1993-ban megszerezve az időközben Izsófalvától elvált, az önállóság útjára lépett Ormosbánya község jegyzőségét pályázati úton elnyerte. Egyből komoly szakmai feladatot kapott, hiszen meg kellett szerveznie a község polgármesteri hivatalát, a szűkös anyagi feltételek közepette kialakította a működési rendet és a személyi feltételeket.

Közben, ’94-ben, befejezte a jogi tanulmányokat, de nem dőlhetett hátra, mert felkérésre, még ebben az évben hozzá látott a menet közben ugyancsak önállóvá vált közeli Rudolftelep hivatalának a megszervezéséhez. Mintegy egy év után azonban rájöttek a hajdani bányászközségben, hogy egyedül nem megy, sokba kerül az önálló közigazgatás, ezért 1996-ban az említett két község ormosbányai központtal körjegyzőségi társulást hozott létre. Dr. Sallai Árpád lett a körjegyző, vagyis rá hárult a társulással együtt járó hivatali átszervezés levezénylése is.

– Ezt a munkát csak abbahagyni lehet, befejezni nem. Az állam mindig új feladatokat ad át az önkormányzatoknak, de az ellátáshoz szükséges pénzt nem teszik mellé, pedig a törvény szerint a fedezetet is biztosítani kellene. Ez a legnagyobb problémája az elmúlt 12 évnek. Ezért forráshiányos a települések 40 százaléka, köztük mi is. Ennek ellenére működőképesek vagyunk – összegezte tapasztalatait a körjegyző.

Az állam- és jogtudományi kar elvégzését követően nem hagyott fel a tanulással dr. Sallai Árpád, hanem szinte azon melegében beiratkozott a Miskolci Egyetem gazdasági karára, s levelező tagozaton terület- és településfejlesztési menedzser egyetemi oklevelet szerzett 1998-ban. A munka mellett aktív közéleti tevékenységet folytat dr. Sallai Árpád, amit az is jelez, hogy az önkormányzatiság születésétől, vagyis 1990-től egyéni önkormányzati képviselő lakóhelyén, Kazincbarcikán, a Kertváros-Herbolya városrészben, 1998-tól pedig egy civil szervezet képviseletében vesz részt a település közéletében. Eddig mind a három választáson elnyerte az itt élők bizalmát, ősszel mégsem indul.

Nem unt bele a helyi politizálásba, hanem az összeférhetetlenségi törvény változását követően mint jegyző már nem lehet képviselő. Szakmai testületek munkájában is aktívan részt vesz dr. Sallai Árpád. Ezt jelzi, hogy 1996-ban a Jegyzők Országos Szövetsége 7 fős megyei intézőbizottságának tagjává választották, 1997-től napjainkig a Rudavölgye Jegyzők Szakmai Egyesületének elnökhelyettese. A szervezet egyébként 31 település jegyzőjét fogja össze.

Még a BVK-ban dolgozott dr. Sallai Árpád, amikor családot alapított. Felesége, Tamási Ibolya, képzettsége szülésznő, jelenleg a reumatológiai szakrendelőben dolgozik mint asszisztens. Két gyermekük van, Boglárka 1980-ban, Szabolcs pedig 1983-ban született. A leány másodéves bölcsészhallgató a Miskolci Egyetemen, a fiú pedig éppen most érettségizett Kazincbarcikán, a jó nevű Ságvári Endre Gimnáziumban. A Debreceni Egyetemre jelentkezett angol–informatikus szakra. Vagyis nem követi apját. Azért még lehet követője a családon belül dr. Sallai Árpádnak, ugyanis Boglárka beadta jelentkezését a jogi karra…

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése