Ortó Istvánné

Önkormányzati gazdasági vezető,

Berente

baz_08_68_orto_istvanne.jpgBerente önállóvá válása, az önkormányzat létrehozása nemcsak jó lehetőségeket teremtett, hanem jelentősen hozzájárult a település arculatának megváltozásához. Ehhez a tevékenységhez adja a saját munkáját immár majdnem egy évtizede Ortó Istvánné az önkormányzat pénzügyi-gazdasági tevékenységének összefogásával, irányításával.

Tősgyökeres sajószentpéteri családban született 1964. július 7-én Sajószentpéteren. Itt töltötte gyermekkorát is, amelyben meghatározó szerepet játszottak a barátok, mivel világéletében közösségi ember volt. Az akkori gyermekszervezetekben különböző funkciókat töltött be, a közért való tenni akarás fontossága ekkor alakult ki benne. A Kossuth Lajos Általános Iskolában tanult, ám az utolsó évet a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában fejezte be. Különösen a történelmet és a biológiát kedvelte, és szerette tanárait, akik között többen is igazi, gyerekszerető pedagógusok voltak.

Bejáró diákként a miskolci Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta középiskolai tanulmányait. Tanárai közül máig szívesen emlékezik vissza osztályfőnökére, Kovács Attilára, aki akkoriban pályakezdőként politikai gazdaságtant és ügyvitelszervezést tanított diákjainak, és akivel „jól ki lehetett jönni”, mivel értett a diákok nyelvén.

1982-ben az érettségi után a Sajószentpéteri Nagyközségi Tanácson kezdett dolgozni, ahol aztán szinte minden munkaterületen megfordult: volt a pénzügyön, a könyvelési részlegen, majd hosszabb időt töltött az adócsoportnál, ahol mindenféle adónemmel foglalkozott, ami az önkormányzati munkában előfordult. Közben persze folyamatosan képezte magát: előbb 1995-ben felsőfokú mérlegképes könyvelői szakképesítést, majd 2004-ben pénzügyi-számviteli szakellenőrzési képesítést szerzett.

Az időközben már városi önkormányzattá alakult hivatalban átkerült a pénzügyi csoporthoz, ahol könyveléssel foglalkozott.

2000 óta dolgozik Berentén, ahol előbb az önkormányzati Közüzemi Szolgáltató Intézménynél tevékenykedett, innen „lépett előre”: az önkormányzat gazdasági vezetője lett, és az összesen öt főből álló csapatot irányítja.

Elsődleges tevékenysége, hogy koordinálja, felügyelje a település gazdálkodását. Nem ő mondja meg, hogy mi a jó, hanem a jogszabályoknak megfelelően irányítja a pénzügyeket.

Elsődleges feladatának minősül – a részben önálló intézményekkel együtt – a költségvetés készítése, amelyhez elsősorban szakmai segítséget nyújt, hogy megfeleljenek a szakmai és a testületi elvárásoknak.

Ők végzik az intézmények könyvelését is, és „itt fut össze minden szál”: a településsel kapcsolatos minden pénzügyi tevékenység felügyelete és ellenőrzése, minden gazdasági jellegű kérdés megoldása.

Ide tartozik az önkormányzat vagyongazdálkodása, a normatív támogatások igénylése, figyelemmel kísérése, azok elszámolása, a pályázatokon való részvétel, pályázati anyagok készítése, pénzügyi elszámolása. Foglalkoznak a civil szervezetek támogatásával, a banki kapcsolatok ápolásával.

„Ehhez a sokrétű tevékenységhez elsősorban megfelelő kommunikációs készségre van szükség – mondja Ortó Istvánné. – Ez játssza a döntő szerepet a kivitelezőkkel, a vállalkozásokkal, a bankokkal folytatott tárgyalások, a kapcsolattartás során. Szükség van szociális érzékenységre, hiszen emberek gondjait kell megoldani, amelyek sokszor azért nem könnyűek, mert az adott pénzügyi helyzet nem hagyható figyelmen kívül. Mivel e munkakörben elsősorban pénzről van szó, nagyon fontos a következetesség, a pontosság. Itt nem lehet kapkodni.”

Ortó Istvánné korábban különféle érdek-képviseleti szervekben folytatott eredményes tevékenységet, amelyért különböző elismerésekkel illették. Egyedül neveli két gyermekét: a 21 éves Anikót, aki Budapesten a Heller Farkas Főiskolán vendéglátás–turizmus szakon tanul, és a 19 éves Gábort, aki szakácsnak készül, Kazincbarcikán a Surányi Endre Szakközépiskolában folytatja tanulmányait.

Szabad idejében szívesen jár színházba, kiállításokra, szereti a közösségi, kulturális rendezvényeket. Az ország, mindenekelőtt a várak, kastélyok megismerése jelenti kirándulásainak célpontját. Ha teheti, olvas: elsősorban a kikapcsolódást segítő olvasmányokat, és zenét hallgat, mert az hangulatjavító és gyakran megnyugtató. Miután az ember sajátossága az, hogy vágyai vannak, terveket szövöget. A jövőt illetően egy diploma megszerzésében gondolkodik, mert úgy véli, hogy az többletet adhat munkájához.

Magánéletében elsősorban gyermekei sorsát igyekszik egyengetni, hogy megtalálják helyüket az életben. Nagyon szeret Berentén dolgozni, hiszen olyan testülettel kell együttműködnie, amely megtalálta az összhangot az itt élőkkel, és olyan életminőséget igyekszik teremteni az „egykori szürke településen”, amely a XXI. század elején joggal elvárható.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése