Szabó Bernát Sándorné

A Szent Miklós többcélú intézmény, görögkatolikus óvoda, általános iskola és gimnázium igazgatója

Nyíregyháza

szszb_32_tk_szabo_bernat_sandorne.jpgElső látásra, a vele összefutó ismeretlen a szigorú, keménykezű embert véli felfedezni benne. Az igazság ettől az általánosító képtől sokkal színesebb: előrenéző tekintete határozottsággal párosul, ami egyben kiszámíthatóságot is sugároz. Arcvonásaiban ott találhatók a jó tanáremberre jellemző megértést, a segítő szándékot, és nem utolsó sorban a – sokakból hiányzó – őszinte megbocsátást idéző jegyek.

Vélhetően a Gondviselés kegyes ajándékaként – vagy netán útmutatás gyanánt – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson született. Ott, ahová a zarándokok tízezrei látogatnak el évente több alkalommal is. Abban a városban, amelyiknek az erről szóló okiratát a rendszerváltást követő politikusok legnagyobbika, Göncz Árpád, egykori köztársasági elnök írta alá.

A Kölcseyben érettségizett, a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem általános orvosi karán folytatta. A második évben a pajkos Ámor nyila az ő szívét is eltalálta: házasságkötését követően egyetemi tanulmányait abbahagyta. Papfeleség lett.

Kortársaihoz hasonlóan neki sem fordult meg a fejében az a gondolat, miszerint előbb a karrier, aztán a gyerek. Nem volt divat a szingli-lét a leendő anyák között. Nem is akadt gond a családok és a szebbik nem szerepének kiteljesedése körül. Igaz, akkor az még egy másik világ volt…

Valika időközben pályát módosított: érdeklődését a tanári hivatás szépséges titkainak a kifürkészése keltette fel, így 1991-ben már büszkén mondhatta magát biológia-könyvtár szakos tanárnak. Görög katolikus pap férjét követte szolgálati helyére Debrecenbe, majd Urába, ahol a helyi iskolában osztályfőnökként matematikát és fizikát tanított. Majd Nyíradony következett. A „vidéki” állomáshelyek sora az Orosra kerülésükkel zárult. A férje betegsége a rossz mellett a jót is magával hozta az immár háromgyerekes családnak. Megmentőjük dr. Keresztes Szilárd megyéspüspök személye volt, aki emberséges döntésével és intézkedésével megmutatta nekik a bajból kivezető utat. A mellé egy felkérést az újrainduló görög katolikus iskola igazgatói állására, amire ő igent mondott. Arra a helyzetre így emlékezik vissza: ”Akkor, abban a pillanatban nem tudtam, hogy mire mondtam igent. Sejtéseim voltak, hogy mi egy iskolaigazgató feladata, de amibe itt csöppentem, az más volt. Eszközhiányos, nehezen induló helyzetben lettem „fő szolgálattevő”, közérthetőbben mindenes. Nem volt könnyű a kezdet.”

A nyíregyházi Szent Miklós Óvoda 1966-ban nyílt meg: elkezdődött az a folyamat, aminek eredményeként 1998-ban fogadhatták ismét a tanévkezdő kisdiákokat. Majd’ egy évtized múltán már többcélú oktatási intézményként jegyezték azt. 2009-ben a hodászi Angyalok Kertje Óvodával bővültek ki, ami a Huszár-telepi, és a színház mellett felépített, minden igényt kielégítő iskola átadásával egy időre, befejeződött.  A jelenről: ”Felnőtt az iskola. Újabb és újabb kihívások várnak ránk. A Fenntartó támogatásával, jó és hűséges munkatársakkal körülvéve, többcélú közoktatási intézmény lettünk. Több mint 600 tanulóról, a nyíregyházi óvodánkban 170 gyermekről kell gondoskodni.”  

A pedagógusok a klasszikus értékrend szerint dolgoznak. Üdítő színfolt a palettán, a Kodály Zoltán gondolatával összecsengő: „A zene semmi mással nem pótolható lelki táplálék” egyöntetű tanári vélemény. Nagy súlyt fektetnek a gyerekek lelki fejlődésére. Itt nem érzik magukat feleslegesnek, elhagyatottnak. Itt beszélgetnek velük, és őszinte választ kapnak az őket foglalkoztató kérdéseikre is. Valika odafigyel a tantestületben a nemek arányára, hisz’ a gyermekeknek férfimintára is szükségük van. Meghallgatják a tanulókat. Egyértelműen ott lebeg szemük előtt Alexandriai Szent Kelemen gondolata, miszerint:” A gyermeket úgy kell nevelni itt a földön, hogy otthona a mennyben legyen.”

A 17 éve vezetői posztot betöltő nyíregyházi Szent Miklós görög katolikus nevelési – oktatási intézmény igazgatójának céljaira vonatkozó gondolatait idézzük: ” Rövid távon az én legfőbb célkitűzésem, hogy minél előbb méltó körülmények között tudjam a rám bízottakat. Befejezni az új iskola berendezését, korszerűsíteni a gimnáziumi épületet. Távolabbi vágyam, –  hogy beosztott pedagógusként egy kicsivel több időt tölthessek családommal, unokáimmal, és szeretetben szolgálhassam tovább ezt a nagy családot.”

Mint az Oktatási Hivatal által alkalmazott tréner és szakértő a minőségi oktatás elkötelezettje, ezekkel a mondatokkal zárja beszélgetésünket Nyíregyháza megyei jogú város első mester-pedagógusa, Szabó Bernát Sándorné, Valika, háromgyerekes, nyolcunokás édesanya, a Görög Katolikus Nevelésért – Oktatásért 2009-ben alapított díj első kitüntetettje.

Boldog, elégedett ember, közösségének elhivatott szolgálója.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése