Pécsi Ildikó

Színművész,

Budapest

szszb_05-196_pecsi_ildiko.jpgKissé fáradtan, mégis tele dinamizmussal, cselekvő energiákkal érkezett esti fellépésre iskoláztató, felnevelő városába, Nyíregyházára Pécsi Ildikó színművész, országgyűlési képviselő. A színpad és a filmvászon napjainkban is méltán népszerű, sikeres szereplője mint közéleti ember, mint az ország dolgaiért felelősséggel tartozó „honanya” már ténykedése kezdetén felhívta magára a figyelmet, jóllehet a ciklus elején sokan kétkedően mondták róla: ugyan, mit keres egy teátrumi elhivatottsággal és tehetséggel megáldott ember a politika porondján, a parlamenti pulpitus körüli emelkedett hangulatokban.

− Ha jól belegondolok, igazándiból nem politizálok. Tudom, sokan nem ilyennek képzelik az országgyűlési képviselőt, mint amilyen habitusomnál, mentalitásomnál, temperamentumomnál fogva én vagyok. Persze, az ember − mindenki és mindig − a tetteivel politizál. Ilyen értelemben tehát tőlem sem idegen az egész, sőt! Inspirálóim – hogy induljak a legutóbbi választáson − természetesen voltak. A Színházi Dolgozók Szakszervezete elnökségének régóta tagja vagyok, s mint színész a mostani kormány több miniszterét módomban állt közelebbről megismerni: találkozókon, fogadásokon, egyéb alkalmakkor. Nyitott ember vagyok, széles kapcsolatrendszerben tettem és teszem a dolgomat. Lendvai Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő keresett meg a delegálásomat megelőzően. Kérdezte: lenne-e kedvem vállalni a jelöltetést. Napokig gondolkodtam. Egyik este csörgött a telefon: Horn Gyula hívott; elmondta: örülne, ha vállalkoznék a közéleti megméretésre, siker esetén a szereplésre. MSZP-támogatással, de párton kívüliként indultam Zuglóban; választókerületemben egyéni jelöltként győztem, így kerültem be a parlamentbe.

− Színészként egyedül én vagyok jelen, aztán a zalaegerszegi színház rendezője, Halasi Imre és a díszlettervező Rajk László mint színi ember. De ez valójában mellékes, hiszen az országgyűlési képviselő feladatköre nem szűkülhet le speciális érdekszférák megjelenítésére. Engem egyébként sem a szakma küldött, hanem Zugló, az ott élő polgárok. Ezért számomra egy percig sem kérdéses: őértük kell szólnom, az ő problémáikkal kell foglalkoznom; pl. a nyugdíjgondokkal, a szociális anomáliákkal. De természetesen a színházak sok-sok ügyes-bajos dolga mellett sem tudok elmenni szó nélkül.

− A budapesti színházi térkép átrajzolása, a Thália körüli, esetenként botrányszagú kavarodások alaposan felkorbácsolták a szakmabeliek és a civilek indulatait. Anélkül, hogy az igazságosztó szerepében tetszelegnék, a véleményem a Schiffer János alpolgármester képviselte állásponthoz közeli. A vállalkozói szemlélet és gyakorlat a színház világában is egyre nagyobb teret kell, hogy kapjon. Ki kellene találni azt a módszert, amivel a szakmát életben lehet tartani. Menteni a színészeket, az egész teátrumi mechanizmust a kiszolgáltatottságtól. Mert most az egész nagyon kiszolgáltatott… Nincsenek bejáratott szerződésminták, nem tisztázottak a jogok, a pluszjogok még kevésbé. Bár sántít kicsit a példa, mégis elmondom. Most, hogy Madonna itt forgatott Budapesten, számára − az ő érdekében − minden keményen le volt írva a szerződésekben. Minden! Az, amit neki profiként nyújtania kellett, de az is, hogy a teljesítményért mit követelhet.

− Amit a szakma újrafogalmazásán értek, az több ponton kötődik a befogadó teátrumhoz. A befogadó színház mint működtethető, nívós tartalommal megtölthető forma szerintem jó dolog. Persze, hogy szokatlan, kimunkálatlan az egész, de a folyamatok már megindultak. A fiatalság nem tudhatja, hogy régebben, ha egy igazi sztárt akart az ember látni, biztosra mehetett, mert egy-egy csillag, mint amilyen pl. Ruttkai Éva volt, évadszámra ugyanott, ugyanazzal a társulattal lépett fel. Ma, s ismét csak ötletszerűen említek egy nevet, ha történetesen Hernádi Judit szereplésére kíváncsi valaki, akkor válogathat, hogy Szolnokon, a Víg Színházban, a Játékszínben, netán a Karinthy Színpadon akarja a kiváló színművész játékát megtekinteni.

A befogadó színház éppen a rugalmasságával, a sokszínűségével lehet vonzó, s talán tényleg a megoldás egyik alternatívájaként üdvözölhető. És még egy lényeges momentum: egyetlen államilag támogatott színháznak sem lehet százmilliós adóssággal terhelni a költségvetést. Az állami támogatásról természetesen a befogadó teátrumok sem mondhatnak le, de az kétségtelenné vált: „állam bácsi” folytonos, megmentő célzatú zsebbe nyúlására a jövőben egyáltalán nem lehet számítani. A kapitalizációs folyamatok zajlanak; ezek − a tervezhető haszon reményében − semmiféle lazítást nem engednek meg színházi vonalon sem. Csakúgy, mint a családi költségvetésben, az államháztartási ügyek realitásától a színházak sem rugaszkodhatnak el.

− Parlamenti munkámat illetően mindig az ügyek, a döntéssel kapcsolatos területek fontossága az, ami az álláspontomat alakítja, ami igenre, nemre, vagy tartózkodásra ösztökél.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése