Bárdi Margit

Nívódíjas bábművész,

Nyíregyháza

szszb_07-12_bardi_margit.jpgFogadásból lett bábos Bárdi Margit. Ma már derül rajta, hogy egy üveg konyakot kellett volna kifizetnie Orosz Zoltánnak, a Mesekert Bábszínház egykori vezetőjének. Az illetőt igazi pedagógusvénával áldotta meg az ég. A fiatal lánytól csak annyit kért: három hónapot bírjon ki a bábszínháznál. Nemcsak a fogadást nyerte Bárdi Margit, hanem egy életre szóló szerelmet is. Harminc éve igazgatja a Mesekert Bábszínházat, amely most ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját.

A Kölyökvár félemeleti irodájában idézzük a múltat. Közhely, de a bábművészeti vezető szinte észre sem vette az idő múlását. Ápolónő, pedagógus, adótanácsadó, villanyszerelő, tb-osztályvezető, diák, hallgató és még számos foglalkozás képviselői alkotják a kis csapatot, amely már régóta megszerezte az országos ismertséget és a méltán járó szakmai elismerést. 1994-től szerepel a Mesekert Bábszínház a Magyar Színháztörténeti Lexikonban, és Bárdi Margitról külön címszó alatt is olvashatunk.

Nyírkarászon született 1945. március 28-án. Édesapja, Bárdi Imre kerékgyártó mesterként tartotta el a népes családot és nemrégiben, 94 esztendős korában hagyta itt övéit. Édesanyja, Jakab Margit 56 éves korában hunyt el. Legidősebb testvére, Ilona, vezető óvónőként dolgozott, ő szintén meghalt. Mária és Katalin nővérei a háztartást vezették és a családot nevelték, Ibolya húga osztályvezető főnővér a megyei kórház II-es belgyógyászati osztályán. Hivatalosan három gyermeket tartott keresztvíz alá, de a testvérei gyerekeit és unokáit is sajátjaként dédelgette.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd az Állami Bábszínház és a Népművelési Intézet által szervezett stúdió bábrendezői és dramaturg szakán szerzett oklevelet. Szakmai tanfolyamokat végzett. Nyíregyházán már 1964-ben a művelődési központ dolgozója, s a Mesekertnél töltött évek alatt bebizonyította: kiváló pedagógiai érzékkel, jó szervezőkészséggel rendelkezik és számos ötlete van a bábozás terén. Négy év múlva már ő az igazgató, s mind a mai napig Bárdi Margit tölti be ezt a tisztséget.

Nagyon érdekes, színes világ ragadott magával a bábosok közt − magyarázza az igazgatónő. Egyik feladat hozta magával a másikat. Abból indultunk ki, hogy a gyermekeket igen jól lehet nevelni a bábfigurák, a mesék révén. Sokkal hatékonyabb ez a pedagógiai eljárás, mintha ugyanazt a szájukba akartuk volna rágni. Ám az eredményes bábozáshoz − rájöttünk − képezni kell a résztvevőket. Meghirdettük az iskolai bábosok képzését, majd láttuk: már az óvodában is szükség van a képzett, bábozni jól tudó pedagógusokra. Ma pedig már a bölcsődei gondozóknak is rendszeresen szervezünk ilyen tanfolyamokat. Az eltelt évtizedek alatt pedagógusok ezreit képeztük ki a megyében. Az eredmények pedig önmagukért beszéltek. 1974-ben megrendezték a Tiszántúli Pedagógus Bábjátékos Módszertani Műhelyt. A Tiszántúli Pedagógus Bábjátszó Napoknak 3 évente adnak otthont. A Tiszántúli Bábos Nyári Egyetemet évente sikerrel rendezik meg. A Tiszántúli Utcaszínházi Bábos Találkozó szintén kivívta a résztvevők tetszését. 1997-ben először adott otthont Nyíregyháza a bábszínházi és scenikai kiállításnak, e téren is szeretnének hagyományt teremteni.

Bárdi Margit művészeti tevékenysége jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy háromszor nyerte el a Mesekert Bábszínház a Kiváló Együttes címet, megkapták az Örökös Kiváló Együttes címet is. Méltán kapták meg az ANIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség kis és nagy diplomáját. Az ANIMÁ-nak tagja Bárdi Margit is. Nívódíjas a Mesekert Bábszínház. A művészeti vezető, igazgató Az óvodai bábjátékosok Szabolcsban címmel könyvet írt. Szakcikkek tucatjai kerültek ki a keze alól. A szó szoros értelmében, mert ő a komputerek világában is kézzel ír a füzetébe. Keresztfia bosszankodik is emiatt, amíg átteszi a szöveget a számítógépbe. Bárdi Margit azonban az emberi kéznél nem ismer jobb eszközt a gondolatok kifejezésére, az érzelmek megmutatására.

 − Számos érdekességet említhetnénk, ha fellapozzuk képzeletünkben a három évtized forgatókönyvét. Generációk nőttek fel a kezünk alatt és a pedagógusok a megmondhatói, mennyivel fogékonyabb a gyermeki lélek, ha nemcsak a matematika, hanem a számukra még testközelibb bábjátszás vezeti rá őket a környező világ fontos dolgaira. Említhetném azt is, ami számomra mindennél többet jelent, hogy 25 év után jött vissza a teljes csoport, akik negyedszázada már együtt játszottak, dolgoztak a Mesekertnél. Kell ennél szebb, kifejezőbb adat az összetartozásra, az együtt játszás örömére?

Bárdi Margitot hívták Debrecenbe, magasabb bért, lakást ígértek. Miskolcon is vártak rá jó ideig. Ám az élet mindig közbeszólt, ha esetleg elment volna.

Számos ötletét szeretné megvalósítani, mindenekelőtt bábszíndarabot írna, a bábjátékírás elmélete mindig is vonzotta. Elkészült két kötet kéziratával, új idők új jelenségeként szponzorokra vár, hogy közreadja több évtizedes szakmai tapasztalatkincsét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése