Háziné Szikora Éva

Alkotó művészetbarát

Nyíregyháza

Házi Györgyné.jpgA roppant energikus, talpraesett, határozott, vidám  hölgyről nem gondolná, aki nem ismeri, hogy igazi közege a szemlélődő csend, a belőle születő varázslat, a vászonra festett táj, csendélet… Az akvarellfestményei a legkedveltebbek, de a grafika, a portrérajzolás és az  olajfestés sem idegen tőle.  Szikora Éva 1957-ben született Budapesten, tizenkét éves koráig Solymáron élt a szüleivel és a húgával. Ezt követően a szülei – jobb munkalehetőséget találván – visszaköltöztek Szabolcs-Szatmár megyébe, ahonnan származtak. Az általános iskolát Nyíregyházán fejezte be, a gimnáziumot Nagykállóban végezte el. Diplomát a nyíregyházi Tanárképző Főiskolán szerzett óvónő szakon.

1977-től Nyíregyházán dolgozott a Városmajor utcai, majd a Búza utcai óvodában óvónőként. 1980-ban férjhez ment és a férjével, Házi Györggyel Gávavencsellőre költözött, aki a helyi termelőszövetkezetben dolgozott. Ő a helyi óvodában 1987-ig  óvónőként nevelte és tanította a kis csöppségeket. 1988-ban üzletet nyitott, s ma is  magán-vállalkozóként dolgozik.

– Eddigi életem során sokszor vettem hasznát a  jó kézügyességemnek. Édesanyám megtanított kötni, horgolni amit kamatoztatni tudtam a munkámban is. Az óvodában nagyon sokat rajzolhattam, festhettem, alkothattam a gyerekek között, amit mindig nagyon szerettem.

A jelenlegi munkám mellett lehetőségem van a  hobbimra,  a festésre, a rajzolásra szentelni a szabadidőmet. Eleinte autodidakta úton fejlesztettem tudásom, de ma már – gyakorlottabb, képzettebb művészek társaságát keresve – igyekszem elsajátítani az alkotáshoz szükséges ismereteket – mondta a színek költője.

2002-ben új fejezet kezdődött  az életében.  Meghívást kapott a tiszalöki Csontváry nemzetközi alkotótáborba, ahová  azóta is  évről-évre visszajár. A tábor alkotóművészeinek segítsége, bátorítása jelentősen befolyásolták a szakmai fejlődését. 2003-ban volt az első önálló kiállítása Tiszalökön, az Ifjúsági Ház galériájában.

– Kezdőként rettenetesen izgultam, milyen lesz a fogadtatás, hogy tetszenek majd a meghívott vendégeknek az alkotásaim? A kiállításon résztvevő művészetbarátok, ismerősök, rokonok elismerései, biztatásai azonban feloldották az aggályaimat.  Ezen a kiállításon ismerkedtem meg Dávid Mihály festőművésszel, a Benczúr Gyula amatőr szakkör vezetőjével, aki a munkáimat látva meghívott a szakkörbe, felajánlva segítségét az alkotással kapcsolatos ismereteim továbbfejlesztéséhez. Ennek a körnek azóta is aktív tagja vagyok. A heti egy alkalmas találkozásaink új  szakmai vezetője  Balogh Géza festő és szobrászművész, aki évente zsűrizi az alkotásainkat, melyeket a nagyközönség is megtekinthet – sorolta Háziné Éva.

Az önálló és közös kiállításainak se szeri, se száma. Gyönyörködhettek az alkotásaiban Tiszalökön, Tiszavasváriban, Nyíregyházán, Pomázon, Pákozdon, Solymáron, Nagykállóban, Hajdúszoboszlón, Balsán, Gávavencsellőn, Ibrányban, Kiskunfélegyházán.  A Csontváry, a Benczúr, és a Dulity Tibor alkotó egyesületekkel már több közös kiállításon szerepelt a képeivel. Munkásságának elismerését jelzi, hogy Hajdúszoboszlón a Magdaléna Hotelben állandó kiállítása van. 2006 óta tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak (OKIT), az általuk kiírt pályázatokon folyamatos sikerek érik. 2009-ben a Velencei- tavi festőversenyen díjazott lett a Víztükör a Holt-Tiszán című akvarellje. Nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy ezáltal kiállítási lehetőséget nyert  a pákozdi Emlékhely Múzeumában.

Az akvarellfestés rejtelmeiben való elmélyülést kitűnően segíti a tőserdei alkotótáborok évente visszatérő alkalmaival Tóth László festőművész és felesége, az újpesti Nagybányai Nagy Zoltán Képzőművész Egyesület két veterán tagja.

A nyári pihenés,  kikapcsolódás sem képzelhető el ecset és festőállvány nélkül. A Benczúr Kör néhány tagjával jó néhány éve újra és újra  felfedezik a nyári Erdély szépségeit. A Nagybányához közeli Capnikbányán vernek tanyát, ahonnan az Elisabeth Panzió művészetbarát háziasszonyával keresik az  “ecsetrevalót”.

Szerencsés embernek vallja magát,  hiszen azt csinálja, amit szeret. Érzése szerint a férje segítő hozzáállása, buzdítása nélkül  nem valósíthatná meg a vágyait.

– A párom a kezdetektől kitartóan, határozott elképzelésekkel támogatja az alkotómunkámat.  Ő jelenleg a KITE Zrt. nagykállói telephelyének vezető munkatársa. Szabadságát lehetőleg úgy alakítja, hogy ő is  részt vehessen  az alkotó táborokban.  Szeret főzni, fényképezni, sétálni, olvasni, keresztrejtvényt fejteni. Mindkettőnk vágya teljesülne, ha még sokáig élhetnénk együtt kéz a kézben, ősz fejjel, egészségben és utazhatnánk szebbnél szebb tájakra. Én festenék, ő fényképezne, olvasna mellettem, vagy sétálgatva felfedeznénk a megfesteni való témát – zárta idilli gondolatait az ecset szerelmese.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése