Hargitai István

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-40_hargitai_istvan.jpgVibráló, színes egyéniség. Ötvözi a filozófiai megközelítést és a gazdasági élet törvényszerűségeit megelőző pedagógiai program megalkotását. Neve egybeforrott a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolával. Otthonról hozta a tanítás iránti elkötelezettségét és azt tűzte célul: középiskolai igazgató lesz. Mindkettőt megvalósította. Hargitai István céltudatos ember.

Egy nyolcszáz lelkes Heves megyei falucskában, Hevesaranyoson született Hargitai János kántortanító családjában. Édesanyja, lánykori nevén Szántó Mária, szervezte a falu kulturális programjait, színjátszó kört, népdalkört. Ma kilencvenegy esztendős. Bátyja, Emil, nyugállományú alezredes, nővére, Teréz, nyugalmazott tanítónő. Saját családjában is az oktatásé a főszerep, neje, dr. Tóth Ágnes kandidátus, a nyíregyházi főiskola kémia tanszékének a vezetője. Két gyermekük született. Zoltán orvos, patológus a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán. Lánya vegyész és angol nyelvi szakfordító. Jelenleg az USA-ban él a férjével, a Nashville-i egyetemen kutat és oktat, most írja a PhD értekezését.

Hargitai István az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhatvankettőben, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos diplomát ezerkilencszázhatvanhétben. Azonnal jelenlegi munkahelyén helyezkedett el, amely akkor még pénzügyi technikumként működött és néhány szakközépiskolai osztályt is indítottak.

Életiskola címmel jelent meg egy cikk a 75. születésnapját köszöntő intézményről a megyei lapban. Mint arra Hargitai István utalt: mindig is az élet kihívásainak igyekeztek megfelelni. Ráadásul úgy, hogy a képzés jellegét, a szakmák kiválasztását a várható, és már körvonalazódó gazdasági folyamatokhoz igazították. Mire a gazdasági életben bizonyos tudásra szükség volt, a Széchenyi végzett szakembert adott hozzá.

A tartalmi bővítés maga után vonta az épület megnagyobbítását is. Tizenkettő helyett húsz osztályt szervezhettek, felépítették a kétszáztizennyolc személyes kollégiumot. Kétféle képzési formát vezettek be. A hagyományos, 9–12. osztályosnak mondott diákság létszáma ötszázhúsz, az érettségi utáni szakképzésben százötvenen vesznek részt. Ők közép- és felsőfokú szakmai végzettséget szerezhetnek gazdasági, informatikai és ügyviteli szakterületeken. A választható mintegy harminc szakmából általában hármat-négyet indítanak, és a mérlegképes könyvelői vezeti a toplistát. Népszerű a gazdasági informatikusi, a számviteli és a pénzügyi ügyintézői szakma. Komoly minőségi követelményeknek kell megfelelni, de az igazgató úr jóleső érzéssel nyugtázza, hogy a gazdasági főiskola örül az innen jelentkező diákoknak, mert kitűnő alappal érkeznek a fővárosba. Nem véletlen, hogy a felvételi átlag az ország tíz legjobbja közé sorolja a Széchenyit. Nem ritka, hogy az egyes főiskolákon, egyetemeken név szerint ismerik az itt végzett diákokat. Országos versenyek döntőiben a szakmai tantárgyakból, matematikából, történelemből és kémiából, de még a helyesírási versenyen is a legjobbak közé jutnak. Nem véletlen, hogy háromszoros a túljelentkezés.

– A pedagógiai programunk is tartalmazza azokat az elvárásokat, amelyeket a mai kor és ezen belül a gazdasági élet igényként támaszt egy komoly képző intézménnyel szemben – fogalmaz Hargitai István. Olyan célokat valósíthattunk meg, mint például a Világbanki program, amelynek keretében aktív kidolgozói és megvalósítói voltunk a mára általánossá vált szakképzési rendszernek. Nem véletlenül lettünk bázisiskola. Kiemelkedő eredménynek tartom az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzés megszervezését, melyet a budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködve valósítottunk meg.

Hargitai úr csapatmunkának minősíti a tantestülettel együttesen elért eredményt. Ő ezerkilencszázkilencvenegy óta látja el az igazgatói feladatot. A hatvan tagú tantestület összeforrott gárda, rang ebben az iskolában tanítani.

A megyei szakképzési igazgatói munkaközösséget és a nyíregyházi középiskolai igazgatói munkaközösséget egyaránt Hargitai István vezeti. Közoktatási szakértő. Elvégezte a számítástechnikai szakot a KLTE-en, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen a közoktatás-vezetői szakot. Filozófiai stúdiumait még ma is emlékezetesnek tartja, mert a világról alkotott felfogás alapvetően meghatározza az ember szerepét, helyét, küldetését abban a közösségben, amelyet magáénak érez.

– Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a diákok milyen alapot kapnak és főként milyen képességekkel hagyják el az alma matert – fogalmaz Hargitai úr. Ha a folyamatos tanulásra, újabb szakmák elsajátítására vállalkozó fiataloknak adhatunk érettségi és szakmai bizonyítványt, akkor jól dolgoztunk és olyan ifjú embereket bocsátunk ki az iskola falai közül, akik a gazdasági életben ragyogóan megállják a helyüket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése