Halász Sándorné

Szakvezető tanár,

Nyíregyháza

szszb_10-24_halasz_sandorne.jpgBékét, harmóniát teremteni minden szinten, úgy a testen, lelken belül, mint a szűkebb, tágabb környezetünkben – ez a törekvés vezérli Halász Sándornét mindennapjai szervezésében. A nyíregyházi főiskola tanárképzős hallgatóinak szakvezetőjeként dolgozik a Nyíregyházi 2-es Számú Gyakorló Általános iskolában. Régóta tapasztalja, hogy nemcsak a gyerekek töltik szívesen idejüket az ő társaságában, hanem a hallgatók is más szemmel nézik a világot egy-egy beszélgetés után.

Tiszaviden született 1948. március 5-én. Édesapja, néhai Lipcsei Pál, a vízügyi szakterületen dolgozott. Édesanyja, Bacsó Margit, ma már nyugdíjas, egykor élelmezésvezetőként tevékenykedett. Két öccse közül Pál közgazdász, János a negyedik diplomáját is megszerezte, jogász. A férje, Halász Sándor, a MOL Rt. észak-magyarországi irányítástechnikai régióvezetője. Két gyermekük született, Judit környezetjogásznak készül, Sándor informatikai mérnök.

Halászné Vásárosnaményban érettségizett ezerkilencszázhatvanhatban, majd gyógyszertári asszisztensi képesítéssel a zsebében az egészségügyben kezdett dolgozni. Többre vágyott, és elvégezte a tanárképző főiskolát biológia–földrajz szakon. Vásárosnamény egyik iskolájában állt először katedrára ezerkilencszázhetvenkettőben. A megyeszékhelyre költözött a családjával, s ezerkilencszázhetvenkilenctől Nyíregyházán élnek. Másfél évig Kótajban tanított, utána ezerkilencszáznyolcvankettőtől a 2-es gyakorló iskola a második otthona. Két év múlva már kinevezték szakvezető tanárnak. Évente százhúsz hallgatóval osztja meg pedagógiai tapasztalatait, és igyekszik átadni nekik nevelési módszereit.

– Ez pedig roppant egyszerű – meséli Halász Sándorné. Azt szeretném elérni, hogy a gyermekek minél előbb megismerjék a testi, lelki, szellemi jó közérzet alapjait. Ez először csupán abban nyilvánul meg, hogy udvariasan viselkednek az osztálytársaikkal, megadják a tiszteletet a szüleiknek, tanáraiknak. Ha sérelem éri őket, ne akarják azonnal megbosszulni, hanem nézzék meg, miért bántotta őket az a bizonyos személy.

Komoly ismeretanyag szükséges ahhoz, hogy Halászné Margó tudja: a csuklónak mely pontját kell megfogni ahhoz, hogy a gyermek megnyugodjon. Mindez azzal kezdődött, hogy érdeklődött az izomtesztelés, a kineziológia iránt. A tanfolyam elvégzése után a gyakorlatban is alkalmazta, hogy lehet feloldani a stressz okozta feszültséget.

Margó elindult egy úton, amely ma már olyan örömmel, elégedettséggel ajándékozza meg, amit semmi mással nem tudna pótolni. Elvégezte nemrégiben a természetgyógyászati tanfolyamot, és sikeres vizsgát tett reflexológiából, fülakupunktúrás addiktológiából. Most készül az akupresszúra vizsgára. Megnyitotta sóstóhegyi lakásukban a természetgyógyászati rendelőjét. Itt igen sokféle segítséget kaphatnak a hozzá forduló páciensek. Szándékosan nem betegeket mond, hiszen gyakori, hogy valaki pusztán rendszertelen életet él, feszültségterhes időszakon megy keresztül, és mint az akkumulátor, ha kimerül, az emberi szervezet is igényli a folyamatos energiafeltöltést.

Mostanában a kínai gyógyászattal is foglalkozik a tanárnő. A rendelőjében fülgyertyázás, köpölyözés, moxázás történhet. Igen komoly sikereket ért el a lézeres kezeléssel. Emberileg, erkölcsileg, szakmailag megerősítette hitében, hogy a férjének is tudott segíteni egy komoly egészségügyi probléma leküzdésében. A mágnesterápia, a fitoterápia – ez utóbbinál visszaköszön a gyógyszertári asszisztens korában szerzett ismeretanyag –, a pszichológia szinte minden gyógyító tevékenységében szerepet kap.

Újabban bepillantott a lélekgyógyászatba. Bár a korábbi diplomái, érdeklődése ettől a témától távolabb áll, azért szívesen foglalkozik Margó az élet és a halál kérdéseivel, a halál utáni élet formáival, és egyáltalán a téma filozófiai megközelítése is érdekli.

A Halak jegyében született. Az asztrológia azt tanítja, hogy a Halak jegy szülötte igen gyakran vállal orvosi, gyógyítói, tanítói hivatást. Érdekes párhuzam, hogy a világszerte ismert és tisztelt Teréz anya szintén Halak volt.

Margó is úgy gondolja, hogy örömmel segítene a környezetében lévő embereken. Mégpedig mindenkinek azzal a módszerrel, amire szüksége van. Lehet, hogy valakinek csak a figyelméből, az idejéből kell adnia egy kicsit, lehet, hogy másnak konkrét kezelésre van szüksége. Mindenesetre azt szeretné elérni, hogy a gyerekek már ebben a szellemiségben töltsék el az iskolai éveiket. A leendő tanárok pedig igyekezzenek az eddig megszokott módszerektől eltérően új utakat találni, és a jövő nemzedékét egészségesebben felnevelni.

Ehhez partnerek a szülők. Legtöbbjük érzékeli azt a tényt, hogy a Halászné órái után elégedettek, nyugodtak és tanulmányi eredményeikben is jobbak a gyerekek. S ha egyre többen érzik meg a tanárnő lényéből áradó nyugalmat, békességre törekvést, harmóniát, akkor valószínűleg azt fogják lemásolni saját életükben is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése