Dr. Pregun István

A Püspöki Konferencia titkárságvezetője,

Budapest

szszb_05-198_dr_pregun_istvan.jpgBelső harmóniája, emberszeretete, a meghallgatás képessége Isten elkötelezett szolgájává tette. S szolgálni kíván embertársai körében is dr. Pregun István, mert meggyőződéssel vallja: szomjúhozzák a szépet, a jót, az igazat a felemás erkölcsi viszonyok közt az igazság keresői. Ezt persze már több évtizedes szolgálat tapasztalataként fogalmazza meg magának.

Orvosnak készült a görög katolikus édesapa és a nagy család gondját a vállára vevő édesanya mellett. Fábiánházán született ezerkilencszáznegyvenháromban. A legidősebb testvére, László már nincs közöttük, Kati férfias szakmát tanult és gépészmérnök lett, Márti fogszakorvos, Éva gyógyszertári asszisztens.

István pannonhalmi diákként ismerkedett meg a világgal, amely nem kényeztette el azokat, akik nem a hivatalból diktált ideológia szerint kívántak élni. Az tűnt fel neki már harmadikos, negyedikes korában, hogy diáktársai megkeresték lelki problémáikkal és tanácsot kértek tőle. Mígnem egy szép napon apja elé állt: ő is papként képzeli el az életét. Bizonyára örült ennek az édesapa, de mégis azt mondta: megtiltom, hogy miattam válaszd a lelkészi pályát, ezt csak belső meggyőződésből szabad.

Akkorra már elhatározássá erősödött az érdeklődés, és ezerkilencszázhatvanegyben az érettségi után a Központi Hittudományi Akadémián kezdte meg tanulmányait Pregun István. Nagy odaadással és szorgalommal sajátította el a választott hivatáshoz szükséges tudományos ismereteket.

Az egyetem elvégzése után feleségül vette Báncsi Margit gyógyszerészt, akinek nagyon sokat köszönhet, hogy megteremtette a nyugodt hátteret, a családi harmóniát a felelősségteljes beosztásokhoz. Két fiuk született, Tamás és István. Mind a ketten orvosok, Tamás az I-es Szemklinikán, István a II-es Belklinikán gyógyítja a betegeket. Egy-egy kislányuk született, Lilli és Flóra.

Nagykállóban segédlelkészként kezdte pályafutását Pregun István. Eleinte irigyelte a kőművest, az asztalost, mert ők azonnal láthatják munkájuk eredményét. Míg a pap legfeljebb hosszú évek múlva, hisz az emberformálás türelmet, beleérzést kíván. Öt esztendő alatt megismerte és szívébe zárta a tartózkodónak, hidegnek vélt, ám szeretetet adó kállói népet.

Amikor Dudás püspök elhunyt és dr. Timkó Imrét nevezték ki püspöknek, ő meghívta Pregun doktort személyi titkárának. Ezerkilencszázhatvankettőben került Nyíregyházára, és két évtizeden át töltött be fontos tisztségeket. A püspöki titkár szerteágazó szervezési tevékenysége mellett ókeresztény irodalomtörténetet és dogmatikát tanított a Nyíregyházi Hittudományi Főiskolán. Előbb teológiai nevelőtanár, majd rektorhelyettes, végül rektor lett.

− Az a cél vezetett, hogy a papnövendékek korszerű módon hirdessék Isten igéjét, értsék meg az összefüggéseket. A másik legalább ilyen fontos célom volt: elfogadtatni a várossal a főiskolánkat. Első lépés a Nika kórus nyilvános szereplése a Ki mit tud?-on, már ránk irányította a reflektort. Sajnos, tendenciózus, torz kép élt az egyházról a köztudatban. Erőm és hitem szerint ezen kívántam változtatni.

Pregun doktor még emlékszik rá, amikor a kispapok is részt akartak venni egy almaszedésen, de nekik nem engedték meg ezt. A számkivetettség, az elzárkózás állapotát jelentős mértékben sikerült oldani, amikor a városi tanács tagjává választották. A szép szavú pap mondandójára felfigyeltek a városatyák, és az akkori vezetők részéről jó adag bátorság szükségeltetett az egyenrangú elismeréshez.

Kimagasló teológiai és szervező munkája eredményeként kinevezték a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságvezetőjévé ezerkilencszázkilencvenkettőben. A külkapcsolatoktól a financiális kérdésekig, az Apostoli Szentszéktől a karitatív feladatokig mindent a konferencia lát el. Dr. Keresztes Szilárd püspök pedig kinevezte a Nyugat-Dunántúlon szórványban élő görög katolikusok püspöki helynökévé. Fiatal egyházközségekben egykori tanítványaival hozza össze a sors különös rendelése.

Úgy véli, hogy a hazánkban élő háromszáz-háromszázötvenezer, köztük közel százezer megyénkbeli görög katolikus hívő lelki gondozása, vallásgyakorlásuk igényének kielégítése ma a legfontosabb tennivalói közé tartozik. Pregun doktor vallja: a pap legyen igazi szakember, tudományos és világnézeti ismeretei, az egyes élethelyzetekben tanúsított magatartása, személyes élete legyen vonzó példa a közösségnek. Gondolkozzon korszerű módon, filozófiai alapokra épüljön a tudása és a szolgálata. S a leglényegesebb: mérhetetlen szeretet kormányozza minden lépését. Első miséje jelmondatául is ezt választotta: A szeretet az Isten, aki szeretetben él, Istenben él. Ilyen napjaink papi eszménye.

Elégedett, optimista ember, hitte, hogy egyszer minden zsarnokságnak vége, s lelkiismerete szerint élhet mindenki. Ma már nem irigyli az asztalost…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése