Bozorády Zoltán

Evangélikus esperes,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Bozorády Zoltán.jpgKözponti helyet foglalt el életemben a szolgálat – összegezte több évtizedes lelkészi tapasztalatát Bozorády Zoltán, nyugalmazott evangélikus esperes. „Keressétek először Isten országát és annak igazságát, és minden más megadatik nektek.” (Mt 6,33). Jézus szavai útmutatást és reménységet jelentettek a pályán. Ma is hálás, hogy Isten vezérelvvé tette számára ezt az igét.

Dr. Vető Lajos evangélikus püspök szentelte lelkésszé a csepeli templomban 1965-ben. Háromévi kápláni szolgálat után, közel egy évtizeden át a Vas megyei Őrimagyarósdon paróchus lelkészként végezte munkáját. 1978-tól a nyíregyházi gyülekezetben szolgált.

A következő egyházkormányzati feladatokat látta el: 10 évig igazgató lelkészként, 16 évig esperesként, 6 esztendőn át püspökhelyettesként tevékenykedett. Három éve ment nyugdíjba.

Arra a kérdésre válaszolva, mi jellemezte leginkább lelkészi szolgálatát, egy szóban fogalmazta meg: építkezés. Építkezés kövekből és élő kövekből. A kőből épültek segítik szolgálatunkat, ezek mulandók, de ezek mögött is Isten hatalma áll. A láthatóról így fogalmazott Bozorády Zoltán: a 45 évnyi szolgálat alatt épített paróchiát, renovált templomot, Nyíregyházán több egyházi ingatlan építése, többek között az Emmaus Szeretetotthon és új templom építése is az ő nevéhez fűződik. Vargabokorban imaház, Élimben bővítés, Bodrogkeresztúron pihenőház építése köthető munkásságához. Hálásan emlékezik vissza arra, hogy a rendszerváltás után lehetősége nyílt az egyházi ingatlanok visszaigényléséért fáradozni. A lelki építkezés eredménye nem sorolható fel úgy, mint a kőből való építkezés, mert minden igazi eredmény mögött Isten munkája áll, melyben a szolgálattevő eszköz Isten kezében. Örömmel tapasztalta, hogy Isten az ő országa építéséhez minden szükségest megadott.

Legfontosabbnak tartja négy és fél évtizedes munkásságában az igehirdetés és a lelki gondozás szolgálatát.

Az evangélium hirdetését, a megtérésre való felhívást, a vigasztalást, a lelkek gyógyításának szolgálatát tehát nem lehet statisztikai módszerekkel bemutatni. S ha mindez eredményes, az érdem nem a szolgálattevőé, ezt Isten végzi a Szentlélek és az ige által az emberek lelkében. Nem tudja, hány ember hallgatta az igehirdetését, és azt sem, kik azok, akik élő hitre jutottak. Amikor lelkészi szolgálata során megfáradt, vagy eredménytelennek ítélte munkáját, amikor kétségbeejtő időszakok jöttek, Jeremiás prófétára gondolt, akinek élete vigasztalást nyújtott. A próféta igehirdetésére nagyon kevesen hallgattak. Küldetése nem az volt, hogy felmutassa munkája gyümölcsét, hanem az, hogy hűségesen közvetítse Isten akaratát. Szolgálatában arra törekedett, hogy hűséges közvetítője legyen Isten igéjének.

Nagy öröm átélni Isten országának jelenvalóságát, hiszen a bűnbocsánat elnyerése, a lelki béke, a belső öröm, az Isten szeretetében való részesülés gazdaggá teszi életünket. S ami ránk vár az örökkévalóságban, az az előbb felsoroltaknak árnyak nélküli elképzelhetetlen gazdagsága.

János apostol így ír erről a Jelenések könyvében: Isten letöröl minden könnyet, és nem lesz többé gyász, jajkiáltás, fájdalom, mert az előzőek elmúlnak. És aki győz Krisztus oldalán, örökségül nyer mindent. Szíve vágya, hogy akiknek hirdette Isten igéjét a gyülekezetben vagy lelkipásztori beszélgetésekben, azok ott legyenek vele Isten országában.

A XXI. századdal kapcsolatban sokan úgy vélekednek, hogy a keresztyénség teljesen visszavonulóban van, és nincs jövője. A lelkész ezt másként látja. Azt tapasztalja, hogy egyre gyorsuló, zilált és bizonytalan erkölcsű világunkban kínlódó embertársaink sokat szenvednek sötét gondolatoktól, elgyötörtek, céltalanok, egoista életfelfogással vezéreltek, kiszipolyozott életűek. Sokan Isten nélkül élnek, vagy egy igazságtalan, emberek által kitalált Istennel hadakoznak.

Kevesen ismerik azt az Istent, aki a Szentíráson keresztül szól az emberekhez, aki Jézus Krisztusban tárja fel személyének titkát, abban a Jézusban, aki szeretettel fordul az elesettek, csődbe jutottak, szenvedők felé.

Lelkipásztori szolgálata során ma is tapasztalja, hogy gondjaikra megoldást kereső emberek életét hogyan változtatja meg Jézus, aki ma is kötöz be sebeket, gyógyít fájdalmakat, feloldoz bűnök terhe alól, ad reménységet és naponta új erőt. Az egyház jövője nem saját képességeiben rejlik, hanem annak az Istennek a hatalmában, aki szereti az embert. A hit nem halálugrás, hanem Isten országának a keresése és Isten iránti bizalom.

Bozorády Zoltán örömmel vallja, hogy vezérigéje átsegítette élete nehéz szakaszain. Hálás azért, hogy lelkészfelesége és négy gyermeke hűséges szeretettel állt mellette, hálás azért, hogy munkája során sok nagyszerű munkatárssal dolgozhatott együtt, és hálás azokért az emberekért, akik imádságban hordozták a szolgálatát.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése