Laborczi Géza

Evangélikus lelkész, intézményigazgató,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Laborczi Géza.jpgA bizalom emberének megmaradni a bizalmatlan világban – röviden így összegzi küldetésének egy fontos elemét Laborczi Géza evangélikus lelkész. Ismerik azt az érzést, amikor egyszerűen jó valakinek a közelében lenni? Amikor a világ egy zuga védett hellyé változhat számunkra, ha ezzel az emberrel hoz össze a gondviselés? Nos, ez az érzés kerít hatalmába, amíg a rendkívül színes egyéniségű, ezernyi feladatot magáénak érző Laborczi tisztelendő úrral beszélgethetek. A megyeszékhely több generációjának tagjai zárták a szívükbe a halk szavú, ám határozott, kerek, kijelentő mondatokban beszélő lelkészt.

Öt testvér közt a legifjabbként született Pröhle Margit (89) és néhai Laborczi Zoltán (86) fiaként Téten 1957. április 14-én. Zoltán bátyja matematikus, Zsuzsa tanár, Pál számítástechnikus, Erzsébet orgonaművész. Talán magától értetődik, hogy ő is nagycsaládot álmodott. Dóra lánya az első házasságából születetett. Ma a felesége Vadnay Zsófia gyógyszerész. Dániel fiuk három, Noémi másfél éves, a harmadik testvér 2010. októberében születik. Nagy szeretettel emlékezik meg fogadott gyermekükről, a 16 éves Darline Poyte-ről, akik a haiti földrengés árvái közt fotókról ismertek meg, és a Babtista Szeretetszolgálat révén gondoskodhatnak róla.

Evangélikus Teológiai Akadémiát végzett, majd Nyíregyházán kezdte a szolgálatot. 2001-ig a Nagytemplomi, tíz éve pedig már a Kertvárosi Gyülekezet választotta meg a szolgálatra. Mozgalmas évtizedeket tudhat maga mögött, mert a hívekről való gondoskodást Laborczi Géza egészen tág értelemben vette. Nem véletlenül kaphatott szerepet a rendszerváltás utáni első szabad választást követően, a Parlamentben liberális színekben 1990 és 1994 között szolgálta választókerületének lakóit. A szűkebb közösség, Nyíregyháza is igényt tartott a lelkész közéleti tevékenységére: 1998 és 2002 között a nyíregyházi önkormányzat képviselője, és ugyanebben az időszakban az evangélikus egyház zsinatának lelkészi elnöke. Tanít a Nyíregyházi Főiskolán a vallások és az Európai Unió témakörben. Szívéhez mindig közel álltak a határainkon túlra szorult magyarok, éppen ezért odaadással tevékenykedett az Illyés Közalapítványban: 1994–2007 közt kuratóriumi tagként, 2002–2007 között a titkári teendőkkel is megbízták.

Az áldottan nyughatatlan lelkész újabb fontos célokat tűzött maga elé. Ha rászorulót lát a környezetében vagy bárhol a világban, nemcsak megesik a szíve rajtuk, hanem azonnal a megoldást keresi. Így jött létre a Nyíregyháza-kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház Joób Olivér Szeretetintézménye, amely nagyon komoly részt vállal a Kertvárosi terület szociális alapellátásából. Az intézmény még 27 bokortanyát, összesen mintegy 10 ezer embert lát el. 1996 óta szociális étkeztetést nyújtanak ma 150 rászorulónak. A tanyagondnoki szolgálat az idősek, egyedülállók, betegek mindennapjait teszi komfortosabbá a gyógyszerek kiváltásától az óvodások, iskolások szállításáig. A házi segítségnyújtás során az idős vagy beteg embereket otthonukban gondozzák: fürdetik, gyógyszereiket felügyelik, vérnyomásukat megmérik, szociális ügyintézést és a lakás rendben tartását is vállalják. A családsegítés még tágabb feladatkör, hisz a tartós munkanélküliek, a lakhatási gonddal küzdők, a fogyatékkal élők, a krízishelyzetbe került családok megszámlálhatatlan konfliktust rejtenek a szereplőknek. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy életvezetési támogatást is ad az evangélikus egyház által működtetett szeretetintézmény, az önkormányzattól átvéve a feladatokat. A legismertebb a nappali ellátás keretében az idősek klubja, a közösség nyújtotta örömökkel ajándékozza meg a tagokat.

Még egy intézmény igazgató lelkésze Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálaté. Az alapítás idején csak a hajléktalanokkal foglalkoztak, most alapküldetésként fogalmazzák meg emellett a családok számára nyújtott segítséget. Az egész Észak-alföldi régió közigazgatási területe ide tartozik. Megtalálható az intézmény keretében a Nappali Melegedő, a Népkonyha, a Szenvedélybetegek Nappali Ellátó Intézménye, Hajléktalanok Otthona, az Éjjeli Menedékhely. A társadalom szélére csúszottak még megvethetik a lábukat, soha nincs megoldhatatlan helyzet. Ám van számtalan teendő, rengeteg pénz kellene mindehhez. No és törődő segítő személyzet, mert annyi emberi nyomorúságot, amelyet itt látnak, nem mindenki képes elviselni. Még akkor sem, ha „pusztán” munkahelynek nézné a szolgálatot.

Laborczi tisztelendő úr viszont olyan egyszerűen beszél ezekről a tevékenységekről, mintha a világ legegyszerűbb dolgáról lenne szó. Ide kívánkozik még egy fontos hitvallása, amely nemcsak a szülő-gyermek kapcsolatra igaz. A szülőt egy repülőtérhez hasonlítja, amely felszálló- és ha kell, leszálló pályát kínál gyermekének az élethez. Teszi ezt ő is mindazokkal, akik tőle várnak segítséget.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése