Román Demeterné

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_08-68_roman_demeterne.jpg A mélyreható társadalmi, gazdasági változások forgószélként söpörtek végig néhány generáción, így aztán felértékelődött azok szerepe, akik mások gondjának megoldását tartják élethivatásuknak.

Talán nem véletlen, hogy majdnem kizárólag asszonyok hivatottak erre a szerepre. Közéjük tartozik Román Demeterné, Magdika, a nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója. Szakszerűen magyarázza, milyen szerteágazó területet kell felügyelnie.

Talán legismertebb munkánk a házi segítségnyújtás – magyarázza Román Demeterné. – Ezt ma térítéses formában végezzük, elsősorban az idős emberek otthonában. A munkatársaink bevásárolnak, kitakarítanak, kiváltják a gyógyszert, elintézik a hivatalos ügyeket a rászorulóknak. Még azt a feladatot is magukra vállalják, hogy tartják a kapcsolatot a gondozott és a családja között. Négyszáznegyven emberhez járnak naponta, ápolják őket. S hogy mennyi térítést fizetnek ezért az idősek, az attól függ, hogy mennyi a nyugdíjuk és mennyi a ledolgozott óra a gondozott személynél.

Igen sokan a szociális étkeztetést veszik igénybe, hiszen így érzi a legkevésbé a rászoruló, hogy ő mások gondoskodásától függ. Akik legalább huszonháromezer-hatszáz forintos nyugdíjat kapnak, azoknak kétezer-ötszáz forintot kell ezért fizetni. Közel háromszáz embernek pedig házhoz viszik a friss ételt. Jelenleg Nyíregyházán kilencszázan veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Románéék azon fáradoznak, hogy a rokkantnyugdíjasokra és a járadékosokra is kiterjesszék ezt a gondoskodási formát. Az idén 38,7 millió forint jut szociális étkeztetésre, de az igazgatónő szerint ennek a többszörösét is el lehetne jogosan költeni.

Régen öregek napközi otthonának mondták, ma nappali ellátást nyújtó intézménynek titulálják azt a nyolc klubot, ahová az idősek szívesen ellátogatnak. Működik emellett egy negyvenöt személyes értelmi fogyatékosok klubja. A nappali ellátás háromszori étkezést és számos érdekes programot foglal magába. Igazi csemege ez a rászorulóknak, hiszen az otthonukból keresik fel naponta ezeket az intézményeket.

Teljesen más a helyzet a szállást adó klubok esetében. Ezerkilencszázkilencvenhattól működik Oroson egy tizenhárom személynek otthont adó létesítmény. Itt már a nem létező vagy létező, de az időssel nem törődő családot is pótolniuk kell a gondozóknak. Összintézményi szinten ezerhatszázötven embert lát el az a százhatvanöt dolgozó, amelyek közt csupán egy-két karbantartó képviseli a férfinemet.

Román Demeterné napkori születésű, 1951. július 3-án született. Édesapja, Lajsz Ferenc vasutas volt, édesanyja, Lajsz Ferencné született Lipták Mária, a termelőszövetkezet tagjaként kereste a család kenyerét. Sajnos, már egyik szülő sem él. Hét gyermeknek adtak életet, a legidősebb, Vera, szintén meghalt már. Erzsébet nyugdíjas, konyhán dolgozott évtizedeken keresztül. Mária a kazincbarcikai hőerőműből ment nyugdíjba. Ilona a megyei kórházban dolgozott, ma már szintén nyugdíjaséveit tölti. Ferenc Miskolcon hídépítő mérnökként tevékenykedik. János kőműves volt, ma rokkantnyugdíjas. A legkisebb testvér Magdika.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhatvankilencben. A Nyírségi Nyomdában három éven át nyomdászként dolgozott. Hamar elkerült innen, hiszen vonzotta a szociális gondoskodás területe. Ezerkilencszázhetvenhárom február elsejétől a Nyíregyházi Járási Hivatalnál lett járási szervező gondozó. A községek házi gondozásának szervezése tartozott hozzá.

Ezerkilencszázhetvenötben beiratkozott a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola szociális szervező szakára, ahol 1979-ben vette át a diplomáját. Közben 1978 és 1988 között a megyei tanácson ő látta el a megyei vezető gondozó tisztét. Még mindig kevésnek tartotta ezt az ismeretanyagot, hisz az élet egyre több feladattal látta el, és ehhez minden információt meg is akart szerezni.

Jelenleg a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem szociálpolitikusi szakára jár. Férje, Román Demeter, a TÁKISZ-nál dolgozott. Két fiuk született, Zoltán húszéves és a DOTE nyíregyházi egészségügyi főiskoláján az ügyvitelszervezést tanulja. Attila tizenöt éves, a Szent Imre Gimnáziumban elsős.

A gondozási központok létrehozása a Magdika nevéhez fűződik. Negyedszázada foglalkozik az idősekkel. E sorok írója többször is tanúja lehetett, hogy az intézményekben, klubokban milyen megkülönböztetett szeretettel, mondhatni rajongással vették körül a csupaszív asszonyt. Érezték rajta, hogy nem a hivatal paragrafusainak szellemében, hanem lelkiismerete szerint törődik a rábízottak gondjaival. Olyanok terhét vette magára, akikről már a saját családjuk sem gondoskodott.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése