Pappné Dr. Papp Nikoletta

Intézményvezető, jogász

Nyíregyháza

szszb_33_tk_pappne_dr_papp_nikoletta.JPGHallottak már Önök a békítő show-ról? Valószínűleg nem, ahogy e sorok írója is először találkozik ezzel a szóösszetétellel. De nem ez az első meglepetés, amikor a roppant csinos, elegáns intézményvezetővel találkozunk. Két szülés után is a divatlapból léphetne ki a fiatalasszony. Pár mondat meggyőz arról, hogy egy hihetetlenül céltudatos, maximalista, minden apró részletre odafigyelő vezető irányítja a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona Etel közi intézményét. Életéből vett néhány mozzanat pedig arra világít rá, hogy a határozott külső melegszívű édesanyát, odaadó feleséget, a szüleit tisztelő gyermeket és a néhai nagymamára gondosan ügyelő unokát takar. Az pedig hab a tortán, hogy a férje, Papp Krisztián nemcsak a megyében, hanem országosan és nemzetközileg is jegyzett sikeres vállalkozó, akinek az oldalán a közvélemény a hátteret betöltő feleségszerepet gondolta róla.

Nikoletta azonban már 12 évesen a saját megérzésére hallgatott. Úgy döntött, jogász lesz és ettől semmi nem tántoríthatta el. Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnázium speciális angol tagozatán érettségizett, angol és német nyelvvizsgával a zsebében a legjobb egyetemet, az ELTÉ-t jelölte meg. Felvették. 2006 februárjában vette át oklevelét. Még előző évben, joghallgatóként mondott igent Papp Krisztiánnak a nyírtéti református templomban névnapján, szeptember 10-én. Házasságukból Zente Hunor (9) és Zille Kisó (6) született. Mivel teljes családra vágytak, a vállalkozó, lelkész és még néhány dologgal foglalkozó férjjel úgy döntöttek: a gyerekeket a Teremtő adja, a karrier utána is jöhet. Nikoletta hallgatott óvodapedagógus, óvodavezető édesanyjára: amíg lehet, nevelje ő kisfiát és kislányát, mert az idő sólyomszárnyakon repül, és soha nem pótolhatja be a csodás éveket. A gyermekgondozási szabadság évei alatt szociális igazgatásszervezésből szerzett diplomát. Dolgozott korábban a Jókai Idősek Klubjában vezetőként, és rátermettségére, ügyszeretetére felfigyeltek az egyházi szakemberek. Amikor ismét munkába állt, a református egyház átvette a Szivárvány Idősek Otthonának fenntartását, és Pappné Dr. Papp Nikolettát nevezték ki az Etel közi intézmény vezetőjévé.

A gyes alatt bújta a jogszabályokat, mert a szociális igazgatásra az egyetemen nem fordítottak annyi figyelmet, mint azt a törvényváltozások szükségessé tették. Mondhatni, naprakészen ismerte a vonatkozó rendeleteket, most már „csak” a 24 órás ellátást biztosító részleg emberarcúvá formálását igyekezett megvalósítani. Gyerekkorából hozott konokságával rögtön azt tűzte célul: megváltoztatja a közhiedelmet, amely szerint ez csak elfekvő. Nem felejti az első látogatását itt, sok évvel ezelőtt, megcsapta az orrát egy kellemetlen szag… Azóta a szekrények, függönyök, tapéták beszerzését is magára vállalja. Szent meggyőződése, hogy a befejezés legyen emberhez méltó. A legkisebb hibázás is fájó sebet üthet az amúgy is meggyötört testtel és sérült pszichével küzdő idős lelkén. Az 50 férőhelyes otthonban 12 súlyos és középsúlyos demenst gondoznak. Számuk, sajnos, növekszik.

Empátiáját nagyban fejlesztette, amikor a saját nagymamája bekerült az intézetbe. Másképp látta a gondozás, az étkeztetés, a napi ellátás, a gyógyszerelés, az orvosi kezelés, a közösségi programok, a jó hangulat kialakításának fontosságát. Megtapasztalta, hogy a hozzátartozók közelsége, gyakori látogatása milyen fontos vagy ennek teljes hiánya milyen rombolást visz végbe. Az idealista, fejlett igazságérzettel megáldott tinédzser önmagára visszaemlékezve kristálytisztán látja: a jogszabályok kordában tartják, irányítják ugyan a napi munkát, de ha mindez nem párosulna megértéssel, szeretettel, odafigyeléssel, akkor lehetne törvényesen, ám lélektelenül irányítani egy intézményt. Papp Nikolettát azonban hiába faragták kemény fából, a család szeretete, a környezete iránt megnyilvánuló empátiája, az önmagával és a társadalommal szembeni felelősségérzete, és mindehhez járul az Isteni gondoskodásban megingathatatlan hite – e tulajdonságok formálták személyiségét szerethető vezetővé. Férjével tudatosan megtervezték életük fontos állomásait, kezdve a gyermekvállalástól a tanulásig, a munkavállalástól a közösen eltöltött szabadidőig.

Papp Nikoletta szülei, Jancsik Katalin (58) óvodavezető és Papp József (62) zöldség-gyümölcs kereskedő nagyon büszkék a lányukra. Jól vizsgázott előttük, mint gyermek és komoly szerepet tölt be felnőttként a munkahelyén. Családjukban a két unoka a szemük fénye. Az pedig külön melegséggel tölti el a szívüket, hogy maradtak szülőhelyükön, Újfehértón. A fiatal pár bebizonyította: a gazdasági életben és az intézményirányításban lehet kimagaslót alkotni egy kisvárosban is. Az Etel közben a békéltető show pedig feloldja az időskori konfliktusokat, hogy zökkenőmentesen teljenek a mindennapok.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése