Deme Dóra

A Szociális Gondozási Központ igazgatója,

Nyíregyháza

szszb 26 ia Deme Dóra.jpgSzakmai munkájáról, munkásságáról a legtöbben már sokat hallottunk, olvashattunk korábbi köteteinkben. Igazgatói irodájában körültekintve, a díszletek közül azonnal kitűnik az ikon, a gyertya, a családi fotó, a mélyebben rejtőző lelki élet jelei. Jelek, melyek magukra vonják a figyelmet, jelek, melyekben ott van életének kerete, jelek, melyek kitárulkozásra várnak.

Református édesanyja zsoltárok ének­lésével is nevelte, melyek dallamai mélyen megmaradtak. Édesapja után lelki örökségként a görög katolikus egyház gazdag hagyományait, ábrázolásmódját képviselheti, adhatja tovább. A két felekezetből hozott hit ötvözésére, ápolására a legjobban adatott a római katolikus egyház szertartásának egy léleképítő mozzanata, a „köszöntsétek egymást a béke jelével”.

56 év megérlelődött, kikristályosodott gondolatai ezek, ezért csodálja, és örömmel tölti el, ha találkozik fiatal emberekben a bölcsességgel, mint ahogyan dr. Papp Miklós parókus atya személyében példaképre lelt. Meglátása, hogy az ország bölcs fiatalsága rejti a jövő nemzedék biztonságát. Szociális pályafutása alatt, melyet a gyermekvédelemben, a családsegítésben, a hajléktalanellátásban és a szociális igazgatásban töltött, találkozott az élet nagy kérdéseivel.

Tapasztalatai szerint nagy szükség van a bölcsességre, mert amikor „megy a szekér”, az emberek nem gondolnak az érem másik oldalára, ahol a problémák lapulnak. Az élethelyzetek megismerései arra is rávilágítottak, hogy a mai felnőtt lakosság problémamegoldó képessége alacsony. Ezért is bomlik fel a családok 40%-a, a gyerekek sérülése társadalmi szempontok szerint is tragikus. A nők magukra maradva „ál­egyenjogúságban” nyomorognak, a munka és a több műszakos háztartás súlya alatt.

Második nagy sorskérdés számára az ország mentális helyzete, a depresszió, melynek következménye a drogfogyasztás, az öngyilkosság. A miértje az elmagányosodás, a közösségek felbomlása.

A közösség felemelő, megerősítő és megtartó erejére gondol. Ha a politika nem ismeri fel, akkor ez a társadalmi probléma a gazdaságra is kihat, melyet kezelni természetes módon kell. Itt azonban az egyénnek is saját felelőssége keresni az érdeklődése szerinti közösséget, vagy az erős egyéneknek közösséget szervezni maguk köré, értelmes, nem szentimentális megjelenéssel. A meglévő közösségek tekintsék feladatuknak a magányos emberek meghívását, befogadását.

Harmadik nagy sorskérdés az idősek gondozása. Szülei abban az áldásban részesültek, hogy betegségeik idején Dóra mellettük lehetett. Édesapját 20 évig, Édesanyját öt évig ápolta. Vannak azonban „árván” maradt öregek, akiknek szükségletei megkövetelték a szociális otthonok létrejöttét, és a házi gondozás megszervezését.

A negyedik nagy kérdés a fogyatékkal élők tábora, ahol már a korábbi társadalmi szemérmesség velük szemben feloldódni látszik.

A szociális munka területén Dóra több szervezet tagja: a hajléktalanokkal foglalkozó, országos szakmai szervezetnek, a „Hajszolt” Egyesületnek, a nyíregyházi Családvédő Egyesületnek, alapítója a Talentum „Európai Fejlődésért” Kiemelkedően Közhasznú Alapítványnak. Elnöke a Szent Kamill „Életet az éveknek” Közhasznú Alapítványnak.

Tagja a Rotary Klubnak, amely hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat támogat.

Fontosnak tartja a fiatal korosztállyal való foglalkozást, a tartalmas kulturális rendezvények és programok biztosítását. Különös figyelmet fordított a tivadari olvasótábori mozgalom tevékenységére, ahol az írószövetség elnöke is megjelent. Gebri József személyével pedig a közös éneklés, a kóruséneklés szeretete került a közösségbe. Akik a tivadari Tisza-parton, a fák alatt ott lehettek, észrevétlenül megszerették a tanulást, fesztelenül éneklésre hangolódtak – visszaigazolásaik szerint.

Bár a munkában való elmerülése miatt fizikailag hosszabb ideig nem részesülhetett a kóruséneklés muzsikájában, az Éneklő Ifjúsági Mozgalom, Tarcai Zoli bácsi és dr. L. Nagy Katalin karvezetők, valamint Szabó Dénes személye elmélyítette a kórus-zene iránti igényét.

Hiszi és vallja, hogy az élet minden területén a szeretet, a derű, a megbocsátás útját kell járni, a lélekölő, zűrzavarba vezető gyűlölködések helyett. A kapcsolatokban, a találkozásokban a szeretet egyetlen gesztusával meg lehet vigasztalni a szomorkodó lelkeket, a fény felé fordítani az árnyékban levőket.

A mondás szerint is „egy csepp mézzel több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel”

Ez a sokrétű és szeretettel teli figyelem azt az érzést kelti bennem, mintha át akarná ölelni az egész világ nyomorúságát, és Deme Dóra képviseletével a szociális munka minél szélesebb körű lehetőségeiért és elismeréséért indítok fohászt.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése