Tusay Pál

Nyugalmazott igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-100_tusay_pal.jpgA gyermekvédelemben eltöltött évek alatt sok jót és sok rosszat tapasztalt Tusay Pál, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekvédelmi Intézet nyugalmazott igazgatója. Örömmel élte meg azokat a változásokat, amelyek az intézet falai közt felnövekvő és az életben a helyét megálló fiatal sorsában tapasztalt. Ugyanakkor keserűen állapította meg, hogy az intézeti gyermekek egy része nehezen boldogul a társadalomban. Segítő kezekre lenne még akkor is szükségük, amikor mér régóta önálló életvitelre lennének alkalmasak.

Tusay Pál a mai Szlovákia területén lévő Szűrnyegen született 1927. szeptember 12-én. Édesapja, Tusay András, kovácsmesterként kereste a család kenyerét. Édesanyja, lánykori nevén Popely Mária, a háztartást vezette és a családról gondoskodott. Egy bátyjával osztoztak a szülők szeretetén. A felesége, Tusay Pálné született Pál Aranka, az illetményhivatal nyugdíjasa. Zoltán fiuk fogtechnikusnak tanult. Az ő neje, Morauszki Éva, szintén fogtechnikus. Házasságukból egy kislány született, Annamária tizenkét éves.

A sárospataki gimnáziumban az 1938–39-es tanévet már elkezdte, amikor a háború kényszerkiesést jelentett a tanulásban. Az érettségi vizsgát csak ezerkilencszáznegyvenhétben tehette le. Szülői támogatás híján munkát nézett magának, községi elöljáróságokon helyezkedett el mint előadó, Paszabon és Rohodon folytatta ezt a tevékenységet.

Ezerkilencszázötvenben bekerült a Megyei Tanácsra, a statisztikai osztályra hívták szintén előadónak. 1952 és ’56 között önálló statisztikai hivatal alakult – amely a Központi Statisztikai Hivatal jogelődjének számít –, és csoportvezetőként dolgozott. A debreceni KLTE-n szerzett pedagógia-történelem szakos diplomát.

Újabb váltás következett az életében 1956. május elsején, akkor választották meg a Közalkalmazottak Szakszervezete megyei titkárának. Ezt a tisztséget 1977. június elsejéig töltötte be. 1977-ben nevezték ki a Gyermekvédelmi Intézet igazgatójának és 1988. január elsejével vonult innen nyugállományba.

 – Lényegében egy sor szigorú intézkedést kellett igazgatói működésem elején foganatosítani – emlékszik vissza a kezdetekre Tusay Pál. Nem volt meg mindenkinek a szükséges iskolai végzettsége, így a munkatársakat beiskoláztuk. Különösen a pártfogó-felügyelők és a nevelőszülők felügyelete tartozott hozzám.

Az állam gondozásában akkoriban kétezer-nyolcszáz gyermek élt a megyében. A különböző nevelőotthonokban mintegy kétezren éltek, míg a nevelőszülőknél nyolcszáz gyermeket helyeztek el. Az intézeti gyám és a törvényes képviselőjük egyaránt a GYIVI igazgatója volt.

Az iskolákból lemorzsolódottaknak szakmát igyekezett adni a kezébe. Igen jó kapcsolatot alakított ki Tusay úr a budapesti nagyvállalatokkal, ide irányították a gyerekeket.

A nullától hároméves korúak a sóstói anyáscsecsemő otthonba vagy már nevelőszülőkhöz kerültek. A három– hat évesek a balkányi vagy a baktalórántházi óvodás otthonban nyertek elhelyezést. A lányok később a cégénydányádi vagy az ököritófülpösi, a fiúk pedig a berkeszi vagy a tiszadobi otthonba kerültek. Két foglalkoztató iskola és nevelőotthon működött Nagydoboson és Tiszalökön. A középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek ebben a két otthonban éltek és próbálták meg behozni a lemaradást egészséges társaikhoz képest. Kisegítő iskola és nevelőotthon Nyíregyházán a Szarvas utcán, valamint Nyírbátorban létesült. A nyírbátorit ezerkilencszázhetvennyolcban adták át, hisz feltétlenül bővíteni kellett a helyek számát.

A nyolcvanas években még nem volt gyermekvédelmi törvény, csupán a gyermekvédelmi intézetekre vonatkozó rendtartás, valamint a módosított gyámügyi rendelet szabályozta a szakemberek munkáját. A megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága három esetben tárgyalta, és jónak minősítette az intézet munkáját. Sokan megfogalmazták azt a törekvést, hogy minél több gyermek kerüljön nevelőszülőkhöz. Az ő képzésükre nagy gondot fordított a GYIVI. Tusay igazgató úr vezette be az utalványrendszert számukra. Ez azt jelentette, hogy a ruhaneműt nem központilag vették meg, tárolták és vitték ki az érintetteknek, mint korábban, hanem az utalványt kapta meg a nevelőszülő, és azért olyan holmit vett a gyereknek, amilyet kényelmesnek, divatosnak tartott.

A hivatásos pártfogók és a nevelőszülő-felügyelők költségeinek fedezésére pedig az igazgató bevezette az átalányrendszert. Az országos értekezleteken pedig hangot adott annak a véleményének, hogy miért a gyermekvédelmi intézet fizeti a nevelési segélyt az egyébként velük semmilyen kapcsolatban nem lévő családoknak. A gyámhatóságok ugyanis megállapították a nevelési segélyt és előfordult, hogy a GYIVI a saját pénzét is hozzá kellett hogy tegye, ha ezt nem kapták meg az akkori tanácstól.

Nyugdíjas éveiben Tusay Pál bepótolja az olvasást, tévézik és szívesen sétál.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése