Szabóné Komolai Ida

A gyermekvédelmi központ igazgatója,

Baktalórántháza

szszb_18-134_szabone_komolai_ida.jpgA sikerélmény igencsak viszonylagos fogalom. Mielőtt filozófiai fejtegetésbe fognánk Szabóné Komolai Idával, a baktalórántházi gyermekvédelmi központ igazgatójával, azonnal leszögezi a roppant szimpatikus, határozott fellépésű vezetőnő, hogy az apró örömöknek legalább úgy tud örülni, mint az úgymond nagy eseményeknek.

Mert például mennyire fontos az – fejtegeti –, hogy az a diák, aki félévkor hét tantárgyból megbukott, a második félévet közepesekkel és négyesekkel zárta. Mindössze annyi történt, hogy az igazgatónő – aki nemcsak jó vezető, hanem anyai gondoskodással megáldott főnök – leült a kislánnyal és elbeszélgettek. Mert aki nem tanul, nem szerez szakmát, prédája és kiszolgálója lesz azoknak, akik csak hasznot akarnak húzni a teljesítményéből. Aki nem válogathat munkahelyek között, annak az utca „kínál állást”.

Amikor az időben érkező intő szó értő fülekre talál, az igazgatónő nagyon együtt tud örülni az illetővel: visszajött valaki a társadalom ingoványos, nehezen átjárható széléről a közösségi normák szerint élő fiatalok közé. És így lehetősége nyílik családot alapítani, gyermekeket szülni és felnevelni, és kialakítani majd bennük azt a követelményrendszernek történő megfelelést, amely annak idején őt is megmentette.

Nem látványos, ám annál fontosabb az intézetben felnövő és saját családra, önálló életre vágyó fiatalokkal a szakszerű foglalkozás. Az igazgatónő saját családjában tapasztalta meg, mit jelent a biztos szülői háttér, a mindig számíthat a gyerek valakire érzése. Két lánya már felnőtt, Ildikó joghallgató a Debreceni Egyetemen és hosszú évek óta bírónak készül. Ágnes Pécsett egy mobilszolgáltató üzletvezetője.

Szabóné Komolai Ida – akit nemes egyszerűséggel Ildinek becéznek – munka mellett végezte el a debreceni egyetemen a szociálpolitikát, valamint sikeresen tette le a szociális szakvizsgát is.

A közelmúltban pedig szép, ám annál nehezebb lehetőséget kínált számára a sors, a megyei önkormányzathoz tartozó baktalórántházi gyermekvédelmi központ igazgatói állását pályázta meg és nyerte el.

Nem akármilyen fába vágta a fejszéjét, de félmunkát soha nem végzett. Rengeteg energiát fektet abba, hogy a változó gyermekvédelmi koncepciók, rendeletek, elvárások és az azokat felülíró törvény ne csak betűje szerint, hanem szellemében is érvényre jusson. Nagyon örült annak, hogy a megyei közgyűlésen 38-an szavaztak igennel és csak ketten nemmel a kinevezésére.

A lakásotthonokra most különös hangsúlyt igyekszik fordítani. Az utóbbi években ugyanis bebizonyosodott, hogy az intézeti ellátás – amely inkább kollégiumi elhelyezésre hasonlított – nehezebben nyújt átmenetet a társadalom hagyományos családmodelljébe. Ezért hozták létre a lakóotthonokat, amelyekben az otthonvezetők irányításával az önálló életet gyakorolhatják, kezdve a bevásárlástól a takarításig, a pénzbeosztástól a rendezett életszervezésig. Jelenleg 168 3–24 év közti fiatal él az öt nyírszőlősi, három baktalórántházi, öt berkeszi és egy kisvárdai– ez utóbbi kettőt 2003. augusztus elsejével integrálták a baktai központhoz. Mellettük még 110 kisgyermek – köztük nem kevés csecsemő – él nevelőszülőnél.

Az Európai Unió tárt kapukkal várja, és eddig is tette ezt különösen Hollandia a megyebeli intézeti gyerekekkel, akik közt van olyan is, aki már sajátjának érzi a holland családot, ahová évek óta visszahívják. A gyermekvédelem, a fogyatékosgondozás és -ellátás terén jóval előrébb járnak, mint mi. Szerencsénkre, sem nagylelkűségben, sem pénzben, sem szaktudásban nincs hiány náluk, és örömmel segítenek a szakembereknek a gyakorlati tapasztalatok átadásában. Ha kell, adományokkal igyekeznek előmozdítani a fontos célok megvalósulását.

Szabóné számít az európai uniós pályázati lehetőségekre is, hiszen a gyermekvédelmi feladatokra, a gyermekjogok maradéktalan megvalósulására nagy hangsúlyt helyeznek és ezekre a célokra komoly összegeket is megszavaznak a különböző testületek. Így nyugodtan el lehet érni, hogy majdnem mindegy legyen az intézetben felnövekvő fiatalnak, hogy melyik ország állampolgáraként anyakönyvezik. Életminőségében ő már európai polgár lehet.

Épp ennek jegyében szerveznek számos kulturális, sport-és szórakoztatva nevelő programot a gyerekeknek. Most éppen a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba jöttek be egy előadást megnézni. Szeretnék szélesíteni a baktalórántházi intézetben a gyerekek látókörét. Az informatikai hálózatot minden lehetséges módon fejlesztik. A nyelvtanulást épp az európai minta megértése végett szorgalmazzák. Felvettek egy mentálhigiénés szakembert, aki nemcsak a fiatalokkal, hanem a felnőttekkel is foglalkozik. Van ugyanis tanulnivalója minden korosztálynak. Olyan fejlesztési programot dolgozott ki az igazgatónő, amely nemcsak a megyei, az országos, hanem a nemzetközi normáknak is megfelel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése