Gazda István

Református lelkipásztor-esperes,

Mezőcsát

baz_07_126_gazda_istvan.jpgKét évtized történelmi léptékkel nézve nem nagy idő. Ám az a két évtized, amelyet Gazda István református lelkészként eddig Mezőcsáton eltöltött, különösen fontossá válik, ha számba vesszük az eredményeket: a templom fakazettás mennyezetének elkészítését, a református iskolai oktatás újraindítását, a református óvoda létesítését és azt, hogy esperessé választották.

1959. április 17-én sajóvámosi szülők idősebbik gyermekeként Miskolcon született. Húga tanítónő. Édesapja négy évtizeden át hivatásos autóbuszvezető volt, aki egyébként otthon gyakorolta eredeti szakmáját is, a kádár mesterséget, így fiát már kisgyermekként „átjárta” a tölgyfa illata a műhelyben.

A „krisztusi műhelyben” hamar megtanulta, hogy csak az elvégzett munka minősége hozhat értéket. A köztiszteletben álló, életének jelentős részét a kereskedelmi pályán eltöltő édesanyjától, aki „értett az emberek nyelvén”, a jó kommunikációs képességet és a közösségi szellemet örökölte. Elsősorban édesanyja bizalma és hite vitte a debreceni Református Kollégiumba. Tanulmányait a Theológiai Akadémián folytatta. A lelkészhiány miatt a „hadrafoghatókat” igen hamar  „exmisszus” szolgálatra helyezték ki, így már 21 évesen esketett és temetett.

1987-ben Mezőcsáton az új parókia  „fundamentuma” várta, Poros József főgondnok irányításával és a hívek segítségével három év alatt sikerült felépíteniük az épületet.

1999–2000-ben sor került a templom fakazettás mennyezetének helyreállítására, ami a települést is ismertebbé tette. Jelenleg a 115 éves Angster orgona rekonstrukciója folyik. Időközben szakmailag képezte magát: előbb a budapesti Testnevelési Egyetemen mentálhigiénés végzettséget szerzett, majd 2000-ben a Károli Gáspár Református Hittudomány Egyetem Teológiai Karán vallástanári oklevelet kapott, 2005-ben pedig a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen intézményvezető-képzőjén vehetett át egyetemi oklevelet.

2002-ben a hatévenként sorra kerülő rendes közegyházi tisztújítás során a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye Presbitériumai esperessé választották. E megtisztelő szolgálat betöltőjeként Tiszadorogmától Ózdig 107 lelkipásztor és 100 gyülekezet mindennapi életét segíti, koordinálja.

A lelkészek átlagéletkora negyven év alatt van, a lelkészi állások betöltöttsége csaknem 100 százalékos. Ezért ma a legfontosabb feladat a gyülekezetek lelkészi állásfenntartó képességének, a lelkipásztorok és gondnokok közösségének erősítése. Ezért évente két alkalommal is tartanak konferenciát 50–60 fős csoportokban, a berekfürdői Megbékélés Házában.

„A lelkipásztor eredendően magányos ember – véli Gazda István esperes úr  –, hiszen a faluban csak egy van belőle. Ezért segíteni kell abban, hogy korszerű szakmai ismeretekhez jusson, amivel az otthoni gyülekezet munkáját segíteni tudja. A ma nagy kérdése, hogy azt a segítséget nyújtsuk híveink és a hozzánk fordulók számára, amire igazán szükségük van mindennapi életükben. A ma lelkészének hibátlan munkát kell végeznie, hitelesnek kell lennie, ehhez a mindennapi legújabb tudományos ismeretekre is szüksége van.”

Mezőcsát Város Önkormányzat képviselő-testületének tagja.

Szűkebb értelemben vett családi élete ma már nemcsak „három hölgy köré épül”. Felesége továbbra is – mint alapító tanító is – tanít a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskolában, Márta lánya a Debreceni Egyetem germanisztika szakos hallgatója, párhuzamosan a Református Hittudományi Egyetem vallástanári szakán is tanul. Erasmus-ösztöndíjjal most készül a Hallei Egyetemre – egy évre. Dorottya már elsős általános iskolás, szorgalmas, jeles előmenetelű, ügyes gyermek. A legkisebb, Márton középső csoportos a 2004-ben indult református óvodában. Ezt a háromcsoportos, 75 férőhelyes intézményt a szülők kérésére, elsősorban Csomós József püspök úr hathatós segítségével sikerült megvalósítaniuk. A gyülekezet tevékenységének segítését jelenti, hogy Alexa Gábor személyében 2002-től a második lelkészi állást is betöltötték. Céljaik között szerepel Mezőcsáton az intézményes diakóna felépítése, amely öregek otthonát, segítőszolgálatot jelentene. Jelenleg a nagytiszteletű asszony, Gazdáné Lengyel Erika által irányított Nőszövetség révén végeznek szolgálatot az idősek között. 2001-től a református iskola kistérségi szolgálatot is betölt, a környező településekről már 50 bejáró diákjuk van, ezért is tervezik új szárnnyal való bővítését, de terveik között szerepel az óvoda „mini” csoportjának (két-, hároméves gyermekek) bevezetése is. A szolgálatát örömmel végző Gazda István szabad idejében a nemrégen vásárolt (a család majdani otthonát jelentő) helybéli parasztház felújítását tervezi, és a templom pincéjében, az édesapjával készített hordókban a mádi Terjék család tanácsait felhasználva a Hegyaljáról származó borokat érleli.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése